بازگشت

کوفه، مقر حکومت حضرت مهدي


قبلاً گفتيم، امام قائم (عج) پس از ظهور از مکّه به مدينه آمده و در آنجا همراه دهها هزار نفر از همراهان به سوي کوفه رهسپار مي شوند و مقرّ حکومت آن حضرت کوفه است يعني همان محلي که مقرّ حکومت اميرمؤمنان حضرت علي (عليه السلام) بود.

امام باقر (عليه السلام) فرمود:

«گويي قائم (عج) را مي بينم در نجف کوفه که از مکّه به آنجا آمده در حالي که پنج هزار فرشته که جبرئيل (عليه السلام) در طرف راستش و ميکائيل (عليه السلام) در طرف چپش و مردم با ايمان در حضورش هستند، و آن حضرت لشکرها را در شهرها گروه گروه پراکنده مي کند. [1] .

در کوفه حدود ده هزار نفر که «بتريه» نام دارند، جلو آن حضرت را مي گيرند و به او مي گويند از همانجا که آمده اي برگرد ما نيازي به فرزندان فاطمه (عليهم السلام) نداريم، امام (عج) با آنها جنگ مي کند و همه آنها را به هلاکت مي رساند، و آنگاه وارد



[ صفحه 304]



کوفه شده و هر منافق شکّاک را مي کشد، و کاخ هاي عظيم ظلم را ويران مي سازد، و جنگ افروزان را به قتل مي رساند تا خداوند خشنود گردد.» [2] .

آن حضرت در کوفه به توسعه راهها و خيابانها و شهرها و مساجد مي پردازد، بيست و هفت نفر که اصحاب کهف و يوشع (عليه السلام) و سلمان (رحمه الله) و ابودُجانه (رحمه الله) و مقداد (رحمه الله) و مالک اشتر (رحمه الله) در ميانشان است در نجف به آن حضرت مي پيوندند و در صف ياران آن حضرت قرار مي گيرند.

بالأخره آنچنان در جهت ظاهر و باطنِ مردم به طور سريع و وسيع کار را به پيش مي برد که خداوند سراسر زمين را به نور الهي روشن مي کند و ديگر مردم نيازي به نور خورشيد ندارند، ظلمت و تاريکي (ظلم و فساد) از بين مي رود، يک نفر مرد در زندگي خود آنقدر عمر مي کند که داراي هزار فرزند مي شود... [3] .

موضوع ديگر توسعه دادن به شهر کوفه است که خانه هاي کوفه به رود کربلا متّصل مي شود، و مسجد با شکوهي در پشت کوفه ساخته مي شود که هزار در دارد.

وسعت کوفه به حدي مي شود که اگر مردي در کوفه سوار بر استر راهوار بشود تا خود را به نماز جمعه برساند، نماز جمعه را درک نمي کند



[ صفحه 305]



در صورتي که آن مرد در کوفه سکونت دارد. [4] .

به اين ترتيب مي بينيم کوفه (که عبارت ديگر آن شامل نجف و عراق است) پايگاه حکومت جهاني حضرت مهدي (عج) است، همان جايي که در طول تاريخ پايگاه مردان بزرگ چون ادريس (عليه السلام)، نوح (عليه السلام)، ابراهيم (عليه السلام)، عيسي (عليه السلام) و حضرت امام علي (عليه السلام) و امامان ديگر بوده است.

که در روايات آمده امام صادق (عليه السلام) فرمود:

«کوفه باغي از باغهاي بهشت است، قبر حضرت نوح (عليه السلام) و ابراهيم (عليه السلام) و 370 پيامبر ديگر و 600 وصيّ و قبر سرور اوصياء حضرت اميرالمؤمنين علي (عليه السلام) در کوفه است.» [5] .

قبر مردان بزرگي همچون حضرت مسلم (عليه السلام) نماينده اوّل امام حسين (عليه السلام) و قبر حضرت هاني (رحمه الله) و مختار (رحمه الله) نيز در کوفه مي باشد.

و حضرت امام علي (عليه السلام) در تفسير آيه 50 سوره مؤمنون:

«وَ آوَيْناهُما اِلي رَبْوَة ذاتِ قَرار وَ مَعِين؛

ما حضرت عيسي (عليه السلام) و مادرش مريم (عليها السلام) را پناه داديم در مکاني بلند و خوب.»



[ صفحه 306]



فرمود: «منظور از اين مکان (رَبْوَه) کوفه است و منظور از «قرار» مسجد است و منظور از «معين» فرات است.» [6] .

موضوع ديگر اينکه مهمترين مسجد،پس از مسجد اعظم کوفه، مسجد سهله است که در حدود سه کيلومتري شمال غربي مسجد کوفه قرار گرفته است.

در روايات آمده حضرت ادريس پيامبر، در اين مکان (که اکنون مسجد سهله است) خيّاطي مي کرد، و حضرت ابراهيم (عليه السلام) از آنجا به سوي عمالقه بيرون رفت و...

امام صادق (عليه السلام) فرمود:

«گويا مي بينم، حضرت قائم (عج) را در مسجد سهله همراه خانواده خود. سپس فرمود: هيچ پيامبري مبعوث نشد مگر اينکه در اين مسجد نماز خواند...

يکي از ياران به نام ابوبصير (رحمه الله) عرض کرد: آيا امام قائم (عج) همواره و هميشه در اين مسجد خواهد بود؟

فرمود: آري.

امام صادق (عليه السلام) فرمود: مسجد سهله خانه امام قائم (عج) است. [7] .



[ صفحه 307]



او عرض کرد: (امامان) بعد از قائم (عج) چطور؟

حضرت فرمود: آنها نيز تا آخر دنيا در اين مکان سکونت خواهند کرد.» [8] .

از اين حديث استفاده مي شود که در دوران رجعت، پس از حضرت قائم (عج) ساير امامان (عليهم السلام) نيز همين مکان را پايگاه مرکزي خود قرار مي دهند.

در مورد فضائل و مقدّس بودن سرزمين کوفه روايات بسيار به ما رسيده است، و همچنين در مورد اهل کوفه امام صادق (عليه السلام) در اين مورد فرمود: «مؤمنين کوفه حجّت مردم ساير بلاد هستند، و نيز خداوند قم و اهلش را حجّت بر ساير مردم قرار داد.»

و يک قسمت از روايات حاکي است که هيچکس قصد سوء به کوفه نداشته مگر اينکه به هلاکت رسيده، کوفه محل امن است و خداوند بلا را از آن رفع نموده است.

و در روايتي که مرحوم صدوق (رحمه الله) در کتاب معاني الاخبار نقل مي کند، امام کاظم (عليه السلام) فرمود:

رسول خدا (صلي الله عليه و آله و سلم) مي فرمود: خداوند چهار سرزمين را اختيار و امتياز بخشيد چنانکه در قرآن فرمود:

«وَالتِّينِ وَ الزَّيْتُونِ ـ وَطُورِ سِينِينَ ـ وَ هَذَا الْبَلَدِ الاَْمِينِ؛



[ صفحه 308]



سوگند به انجير و زيتون و طور سينا و اين شهرِ با امن.»

منظور از تين، مدينه است و منظور از زيتون، بيت المقدس است و منظور از طور سينين، کوفه است و منظور از شهر با امن مکّه مي باشد. [9] .

و در موضوع دفع و رفع بلا از اين شهر روايات بسيار است از جمله در نهج البلاغه آمده که اميرمؤمنان علي (عليه السلام) فرمود:

«گويي تو را مي بينم اي کوفه،که همچون چرم بازار عکاظ که مالش داده و کشيده مي شود، محل تاخت و تاز حوادث و حمله قرار مي گيري، من به طور حتم مي بينم که هر ستمگري به تو نظر سوئي داشت، خدا او را گرفتار مي سازد و يا به قتل مي رساند.» [10] .

همانگونه که حضرت علي (عليه السلام) فرمود همانطور شد، کساني که قصد خيانت به اين شهر را داشتند، همه ذليل و به هلاکت رسيدند.

جنايتکار معروف «زياد» جذام گرفت، شکم حجّاج پر از مار شد، عمر بن هبيره و پسرش يوسف به برص مبتلا شدند، عبيداللّه بن زياد و مصعب و ابوالسّرايا به قتل رسيدند. [11] .

شرکت کنندگان در خون حضرت مسلم (عليه السلام) و امام حسين (عليه السلام)



[ صفحه 309]



هر يک به دست مختار (رحمه الله) مفتضحانه به دَرَک واصل شدند.

به هر حال اين شهر پر سابقه و مقدّس و در کنارش حوزه عمليّه نجف اشرف و قبر مقدّس حضرت علي (عليه السلام)، اين شهر حماسه ها و خاطره ها، پايگاه مرکزي حکومت مهدي (عج) قرار مي گيرد، و با توجه به موقعيّت استراتژيکي سرزمين عراق و اتّصال آن به سوريه و فلسطين و سپس سرزمين حجاز، و از يک طرف به ترکيه و شهرهاي مسلمان نشين شوروي سابق و ايران و... مرکز بسيار مناسبي در جهان اسلام براي مرکز حکومت جهاني اسلام و براي مرکزيت حکومت جهاني است، نتيجه اينکه طرفداران امام قائم (عج) بايد عراق را از لوث طاغوتيان پاک سازند، و حوزه علميّه نحف را توسعه دهند و زمينه ساز خوبي براي ورود امام قائم (عج) باشند.


پاورقي

[1] اعلام الوري، صفحه 430.

[2] اعلام الوري، صفحه 432.

[3] اعلام الوري، صفحه 433 ـ 444.

[4] ارشاد اهل القبله الي ما ورد في الکوفه، ص 20 به نقل از بحار.

[5] ارشاد اهل القبله الي ماورد في الکوفه، ص 20 به نقل از بحار، (هم اکنون نجف اشرف به کوفه متصل شده است).

پيامبر (صلي الله عليه و آله و سلم) فرمود: عصاي موسي (عليه السلام) و انگشتر سليمان و محل اصلي جوشيدن آب در طوفان نوح و محل تجمّع پيامبران در مسجد کوفه بوده است. (تهذيب، ج 3، ص 352).

[6] ارشاد اهل القبله، صفحه 30.

[7] اَما اِنَّهُ (مسجد سهله) مَنْزِلُ صاحِبُنا اِذا قامَ بِاَهْلِهِ (تهذيب، جلد 3، صفحه 252).

[8] ارشاد اهل القبله، صفحه 72 الي 76 به نقل از بحار.

[9] ارشاد اهل القبله، صفحه 29.

[10] نهج البلاغه، خطبه 47.

[11] منهاج البراعه، جلد 4، صفحه 266.