بازگشت

دولت کريمه






[ صفحه 292]



يکي از دعاهايي که شبهاي ماه مبارک رمضان مي خوانيم، دعاي افتتاح است، اين دعا را حضرت وليّ عصر (عج) به محمّد بن عثمان (دومين نائب خاص از نوّاب اربعه) تعليم داده و او منتشر نموده است.

سيّد بن طاووس (رحمه الله) در اقبال خود در ذکر اسناد دعاهاي ماه رمضان، دعاي افتتاح را پس از ذکر يک سلسله از ناقلين به محمّد بن عثمان مي رساند که محمّد بن عثمان (رحمه الله) آن را از امام زمان (عليه السلام) گرفته است.

علاّمه مجلسي (رحمه الله) در زادالمعاد نيز همين سند را نقل کرده و آن را سندي معتبر مي داند و مي گويد: امام زمان (عليه السلام) آنرا براي شيعيان نوشته است که هر شب ماه رمضان بخوانند، فرشتگان مي شنوند و براي خواننده آن استغفار مي کنند.

نکته جالب اينکه: در اين دعاي شريف به طور جامع به ويژگيهاي حکومت حضرت مهدي (عج) که به عنوان «دولت کريمه» خوانده شده اشاره شده است، توجه عميق به معني اين دعا براي منتظران مهدي (عج) لازم است.

دولت کريمه عبارت از تشکيل دولت اسلامي است که تمام افراد آن از مزاياي حقوق و عدالت اجتماعي برخوردارند، و در پرتو آن



[ صفحه 293]



دولت، توحيد و ايمان در سراسر زمين حکومت مي کند.

حضرت رضا (عليه السلام) در انتظار رسيدن چنين حکومتي، دو آيه از قرآن را ذکر فرمود:

1 ـ «وَارْتَقِبُوا اِنّي مَعَکُمْ رَقِيبٌ؛

شما در انتظار بمانيد، من هم در انتظارم.» [1] .

2 ـ «فَانْتَظِرُوا اِنّي مَعَکُمْ مِنَ الْمُنْتَظِرِينَ؛

شما منتظر باشيد من هم با شما منتظر هستم.» [2] .

گرچه آيه اوّلي از قول حضرت هود (عليه السلام) و آيه دوّمي از قول حضرت شعيب (عليه السلام) به قوم خود است، ولي حضرت رضا (عليه السلام) تأويل فرمودند به ظهور امام زمان (عليه السلام) که همه بايد در انتظارش باشيم، و فرمود:

اين انتظار نيکو انتظاري است. [3] .


پاورقي

[1] سوره هود، آيه 93.

[2] سوره اعراف، آيه 71.

[3] توضيح بيشتر در کتاب «بيان حقيقت» که در شرح همين دعاي شريفه است.