بازگشت

نوبختي و تقيه


پايگاه بلند اجتماعي و موقعيت ديني او بدان حد بود که مخالف و موافق همه او را خردمندترين مردم زمان مي دانستند و به ديده احترام به وي مي نگريستند. علت اين احترام و توجه همگان فقاهت و دانش عميق اسلامي و تقواي او بود، اما بنابر آنچه نقل شده



[ صفحه 52]



رعايت دستور تقيه و حفظ ظاهر در برابر متعصبان و قدرتمندان خونريز زمانش نيز در اين امر موثر بوده، چنان که در مجلسي از علماي درباري که از راه تقيه و ترس شرکت کرده بود، تقدم زماني خلفاي سه گانه را بر اميرالمومنين علي عليه السلام تصديق کرد، و کساني که او را رافضي - ترک کننده سنت نبوي - مي خواندند رسوا نمود. [1] او در پناه سپر تقيه توانست اتهامات و بدگسانيهاي شديدي را که در آن عصر خفقان و استبداد نسبت به شيعه وجود داشت از خود دفع گرداند، و مي داني براي فعاليت اجتماعي و هدايت حقيقت جويان بيابد، و پنهاني به وظيفه رهبري شيعيان و جهاد علمي تحت نظر امام غايب - عجل الله فرجه - قيام کند. همان طور که از زندگي و خدمات حسين بن روح بر مي آيد، بر خلاف تصور گروهي سست عنصر، تقيه عاملي بازدارنده از حضور فعال علماي ما در جامعه نبوده، بلکه سپر و محافظي بوده از گزند دشمنان، تا در پناه آن و دور از چشم جباران، به اقدامات اصلاحي خود ادامه دهند. [2] .



[ صفحه 53]



از نشانيهاي فعاليت ثمربخش چنين کساتني اين است که غالبا به دست ماموران بي رحم حکومتي گرفتار مي شوند و به حبس و شکنجه دچار مي گردند، چنان که نوبختي نيز با همه احتياط کاريهايش از سال 312 تا 317 در حبس مقتدر عباسي گرفتار بوده است. [3] او در اين مدت بوسيله وکلايي چند به حل و فصل امور مهم شيعه مي پرداخته.


پاورقي

[1] همان ماخذ 236 - 237.

[2] تعبيرهايي که در روايات ما از تقيه شده همه حاکي از آن است که اين حکم براي حفظ افراد و کتمان اسرار مي باشد، تا بدان وسيله اساس مکتب تشيع در امان ماند و از سلف به خلف رسد تا گشايشي پيش آيد. اينک به نقل بعضي از اين تعبيرها مي پردازيم: جنه (سپر)، ترس (کلاه خود) حصن حصين (قلعه استوار و دژ مقاوم)، سد (بند و مانع)، حرز (پناهگاه)، خباء (فعاليت مخفيانه و زيرزميني)، حجاب (پوشش و استتار)، مدارات (سازشکاري)، کتمان اسرار (رازپوشي)، مجامله (خوش بياني)، عبارت سري، حفظ اللسان (کم گويي)، عدم الاذاعه (فاش نکردن اسرار)، مماسحه (تظاهر به نرمش)، توريه (پنهان کردن واقعيت از سوال کننده، سخني که واقعيت از آن فهميده نشود). چنان که ملاحظه مي شود اين کلمات همه رزمي و تدافعي است و لزوم تشکيلات پنهاني را براي حفظ اسرار حکومتي در زمان حکمراني مخالفين بيان مي کند. براي تفصيل اين مطالب رجوع شود به: تقيه، امر به معروف و نهي از منکر، ص 47 به بعد، و درسهايي از مکتب اسلام، سال 18، شماره هاي 8 و 6.

[3] خاندان نوبختي، 218.