بازگشت

بدنه ي اجرايي


هر چند درباره مديران پس از معصوم قائل به عصمت نيستيم اما شيوه کار به گونه اي است که بهترين تدابير براي رعايت مصلحت مردم انديشيده شده است.



[ صفحه 342]



انتخاب مسئولان درجه ي دوم به بعد بر اساس «ملاکها» صورت مي گيرد نه «سليقه ي افراد و گروهها» به عبارت ديگر در انتخاب مديران، اصل «شايسته سالاري» يکي از اصول خدشه ناپذير مدنيت اسلامي است. [1] امام صادق عليه السلام در اين باره مي فرمايند:

«و ليس يجب للمملوک أن يفرطوا في ثلاث: في حفظ الثغور، و تفقد المظالم و اختيار الصالحين لأعمالهم» [2] .

يعني زمامدار نبايد از چند چيز غفلت کند، يکي مربوط به مرزهاي سرزمين اسلامي است که بايد در حفظ آن کوشيد، ديگري مربوط به دفاع از حقوق مظلومين است و نکته ي سوم درباره ي بدنه ي اجرايي کشور و ملاک انتخاب آنان است که حضرت مي فرمايند ملاک انتخاب «شايستگي» است. حکومت اسلامي حکومت شايستگان است و مديران آن بايد به شايستگي متصف باشند.


پاورقي

[1] حتي اگر بگوييم که مردم مي توانند از طريق همه پرسي در انتخاب اين دسته از مديران مشارکت داشته باشند، اين انتخاب هم بايد بر اساس ملاکهاي اسلامي صورت پذيرد يعني در جمعي که اين ملاکها را دارند همه پرسي صورت بگيرد. و اما اينکه آيا اين شکل از مشارکت مورد پذيرش امام زمان (عج) هست يا نه؟ و اينکه انتخاب مردم از نظر کيفي مي تواند جانشين انتخاب امام عليه السلام بشود يا نه؟ سوالاتي است که پاسخ آن را بايد در آينده جستجو کرد.

[2] تحف العقول، 235.