بازگشت

کاوشي در نظريه جزيره خضراء


سيد رضي موسوي

يکي از کاربران در باره جزيره خضراء و صحت و سقم آن پرسش کرده است، که آيا از جزيره خضراء،در متون اسلامي سخن گفته شده است به طوري که بتوان آن را پذيرفت؟ (منظور از آن جزيره أي سزسبز است که بنا به نظر معتقدين به آن، امام مهدي ع و زن و فرزندانش در آن زندگي مي کنند)، ودوم اينکه در صورت صحت و وجود آن، آيا منظور از آن، همان مثلث برمودا مي باشد يا خير؟

در جواب بايد عرض کنم که در اينجا سه مسئله مورد توجه است که بايد به آنها پرداحته شود نخست آنکه آيا اصلاً مسئله جزيره خضراء يک امر قطعي و پذيرفته شده ميان شيعيان مي باشد؟ دوم آنکه اگر جزيره خضراء درست باشد، مي توان گفت که منظور از آن همان مثلث برمودا است که منطقه أي خوفناک در اقيانوس است که تا حال صدها انسان، کشتي، و هواپيما در آنجا غرق شده است؟ و سوم آنکه آيا اعتقاد به جزيره خضراء از بديهيات و ضروريات دين مي باشد به طوري که اگر کسي مخالف آن باشد و آن را نپذيرد با ضروريات دين مخالفت کرده باشد؟

در پاسخ به پرسش نخست بايد گفت که به نظر مي رسد اصل وجود جزيره خضراء که به معناي جزيره سرسبزي است که امام عصر ع و خانواده ايشان در آنجا زندگي کنند جزء امور يقيني نمي باشد و تنها احتمالي است که بعضي مطرح نموده اند.

البته با توجه به استدلا لهاي شرعي و عقلي به نظر مي رسد که امام عصر ع در عصر غيبت داراي خانواده و فرزند مي باشند و با توجه به اينکه ازدواج يک سنت نبوي است، از اينرو گمان مي رود که امام عصرع هم به اين سنت عمل کنند اما اينکه آيا ايشان با خانواده خود در جزيره أي موسوم به خضراء زندگي کنند تنها يک احتمال مي باشد و نمي توان به طور کامل و يقيني آن را اثبات نمود و دلايل نقل شده در اثبات جزيره خضراء بيشتر در حد مکاشفه و خبر هاي واحد است و توصيه ميشود که کتابي را که «آقاي جعفر مرتضي»که از مورخان صاحب نام است و به بررسي مسئله جزيره خضراء پرداخته، رجوع شود.

همچنين انکار وجود جزيره خضراء لزوماً به معناي نفي زن و فرزند نيست و بلکه شواهد زيادي وجود دارد که وجود زن وفرزند را براي امام مهدي ع اثبات مي کند هر چند که نتوانيم جزيره خضراء را اثبات کنيم و يکي از بهترين کتابها که در باره زن و فرزند حضرت بحث هاي دل نشيني نموده کتاب «فانوس» اثر سيد ابن طاووس است که ترجمه فارسي کتاب «کشف المحجه» مي باشد. در اين کتاب سيد ابن طاووس به فرزند خود محمد مي گويد که «محمد تازگي امام عصر ع با کسي وصلت نموده ولي افسوس که نمي توانم به تو بگويم که او کيست». از اين حرف سيد ابن طاووس فهميده مي شود که يا خود امام عصرع يا يکي از فرزندان ايشان ازدواج نموده بود که سيد ابن طاووس از آن جريان اطلاع داشته است و همچنين اطلاعات جالبي سيد ابن طاووس در باره امام عصر ع مي دهد که بسيار حيرت آور و جذاب است و با توجه به اينکه سيد ابن طاووس از کساني است که بارها خدمت امام عصرع ملاقات داشته، از اينرو سخنان او قابل توجه است و با توجه که وي از علماء طراز اول شيعه مي باشد، خواندن اين کتاب حتماً جالب خواهد بود.

همچنين پاره اي از عالمان معتقد ند که همانطور ما سادات رضوي، موسوي، نقوي، تقوي، حسيني و حسني داريم که از فرزندان و ذريه اين امامان عزيز مي باشند همچنين محتمل است که سادات مهدوي هم داشته باشيم که از فرزندان امام مهدي ع باشند هر چند که خودشان خبر نداشته باشند و چه بسا با فرض وجود زن و فرزند براي امام عصر ع فرزندان امام عصر ع از ديگر امامان هم بيشتر باشد

در پاسخ به سوال دوم بايد بگويم بر فرض که جزيره خضراء درست باشد اما آيا ما ميتوانيم بگوييم که جزيره خضراء، همان مثلث برمودا مي باشد؟ آيا مي توان پذيرفت که امام عصر ع که لطيف ترين و نازک طبع ترين موجود عالم است. دهها کشتي را که فقط از آن منطقه در حال عبور بوده اند غرق نموده است؟ قطعاً هيچ مسلماني به خود اجازه نمي دهد که اين امر را به آن وجود نازنين و مهربان نسبت دهم و شايد همين دليل کافي است که هيچ وقت جزيره خضراء را همان مثلث برمودا ندانبم، بهر ترتيب اثبا ت اين امر کار دشواري است و اگر هم جزيره خضراء درست باشد، شايد در جاي ديگري باشد، به طوري که انسان هر خانه دنج و دل نشيني را که مي بيند، در دل به خود مي گويدکه شايد اين جا خانه آن عزيز باشد و شايد او در کنار ما خانه أي دارد و ما او را نمي شناسيم. بهر حال هر جا که ايشان باشند ميدانبم که از ما دور نيستند و هر جا که ايشان باشند همان جا سرسبز و خر م (خضراء) است.

و در پاسخ به پرسش سوم هم بايد بگوييم که قبول نداشتن مسئله جزيره خضراء، هيج ضرري به ديانت و اعتقادات انسان نمي زند و اين مسئله جزء ضروريات دين نمي باشد تا نپذيرفتن آن موجب ايجاد خلل در دين و اعتقادات فرد باشد. و سخن خود را با اين شعر به پايان مي برم:



در دياري که تويي بودنم آنجا کافي است

آرزوي دگرم غايت بي انصافي است