بازگشت

در معني زبر و بينات و اينکه زبر و بينات سين مساوي است


و مراد آن است که اي سامع يعني اي شنونده کلام خدا، و يا مراد آن است که اي سيد: و بعضي سر اين نام را از علم زبر و بينات چنين گفته اند که حروف بيست و هشتگانه چون ملفوظ شود. حرف اول آن را زبر و باقي آن را بينات گويند. مانند الف که حرف اول آن زبر و لام و فاء بينات آن است. و مانند سين که حرف اول آن زبر، و ياء و نون بينات آن است و به اصطلاح ايشان زبر. ظاهر حرف و بينات باطن آن، که از تلفظ ظاهر مي شود. و در بعضي از حروف ابجد زبر آن کمتر از بينات است مانند الف که زبر آن يک و بينات آن صد و ده است و چون الف اسم ذات حق و لام و فا مطابق با علي است پس علي مظهر حق است.

عمان گويد:



به پرده بود جمال جميل عزوجل

به خويش خواست کند جلوه اي بصبح ازل



چو خواست آنکه جمال جميل بنمايد

علي شد آينه خير الکلام قل و دل



و در بعضي از حروف زبر زيادتر از بينات است مانند شين که زبر آن سيصد و بينات آن شصت و مانند غين که زبر آن هزار و بينات آن نيز شصت مي باشد.

و در سين فقط زبر و بينات آن مساوي و مطابق است که شصت باشد و چون پيغمبر صلي الله عليه و آله و سلم در صفات جميله باطنه و اعمال ظاهره در حد اعتدال و کمال تساوي بود خداوند او را با اين لفظ نام نهاد.



[ صفحه 271]



پس سين نام پيغمبر صلي الله عليه و آله و سلم و يا حرف ندا است. ولي در قرآن کلمه يسن رسيده در اخبار هم آن را نام پيغمبر صلي الله عليه و آله و سلم محسوب داشته است پس تمام اين کلمه نام پيغمبر (ص) مي باشد، و مراد از ذاريات بادهائي است که پراکنده مي کند خاک و گياه هاي خشک ريز شده را که ابن کوا پاي منبر از حضرت امير عليه السلام پرسيد که در اين سوره 51 آيه 1 والذاريات ذروا فالحاملات وقرا. فالجاريات يسرا فالمقسمات أمرا که خداوند قسم به ذاريات ياد مي کند مراد چيست. فرمود بادهاي پراکنده است پرسيد مراد از حاملات چيست مراد ابرها است که حمل بخار آب مي کند و مانند باد به اطراف مي برد. پرسيد مراد از جاريات چيست؟ فرمود: مراد کشتي ها است که به آساني در دريا جريان دارد. پرسيد مراد از مقسمات چيست فرمود مراد فرشتگاني هستند که امر و تقدير را بين مردم تقسيم مي نمايند و در اين دعا مراد از خطاب آن است که اي منصوب به سوره ذاريات و يا مراد از ذاريات ائمه باشد و ايشان را تشبيه به بادهاي وزنده نموده که هم چنانکه باد هوا را تلطيف مي کند و تربيت حيوانات و نباتات مي نمايد و بذر گياه ها را به اطراف مي رساند و گرد و لقاح نباتات مذکر را به مؤنث مي رساند و آنها را بارور مي کند. همچنين ائمه طاهرين فيوضات ظاهره و باطنه را از جانب خداوند به همه موجودات و تکاليف و احکام را به بندگان مي رسانند.



[ صفحه 272]



و مراد از طور که خداوند هم مي فرمايد آيه ي 1 سوره 52 و الطور طور سينا است که خدا در آن با موسي تکلم نمود. و مراد در اين دعا آن است که امام زمان عليه السلام منسوب به سوره طور است و يا مراد از طور پيغمبر صلي الله عليه و آله و سلم است که آن حضرت را تشبيه به کوه طور نموده و زيرا که آن حضرت در عقايد و صفات جميله و افعال حميده مانند کوهي بود که در هر حال ثابت قدم بود.

و در آيه 1 سوره 95 التين و ألتين و الزيتون و طور سينين و هذا البلد الامين يعني قسم به انجير و زيتون و طور سيناء و اين شهر ايمن که مکه است.

در تأويل آن از تفسير علي بن ابراهيم رسيده که مراد از تين پيغمبر صلي الله عليه و آله و سلم و از زيتون علي عليه السلام و از طور سينين حسن و حسين (ع) و از بلد امين ائمه طاهرين باشند. پس در اينجا محتمل است مراد از طور حسن و حسين باشند.