ويژگيهاي خضر
حضرت خضر(ع) داراي ويژگيهاي زيادي است که به بـرخـي از آنها به استناد روايات اشاره مي کنيم:
1 ـ وي از جمله کسانـي است که به چشمه آب حيات دست پيدا کرده و مقداري از آن را نوشيده است.
2 ـ خضر(ع) هـم اکنون زنده است و تا نفخ صور زنده خـواهد بـود. امام رضا(ع) فرمـود: خضر از آب حيات نـوشيد پـس او زنده است تا نفخ صور دميده شود.
حلبـي نيز در هميـن راستـا آورده است که: اجمع العلماء بـالنقل علـي کـون الخضـر حيـا بـاقيـا الـي لان.
3 ـ خـداوند به خضر(ع) تـوان و قدرت نيرومندي عطا کرده، چنانکه طريحـي مـي نـويسد: خداوند به خضر تـوان و قدرت بسيار بالايي عطا کـرد. و مسـوول مقـدمه الجيـش ذيالقـرنيـن بوده است.
4 ـ از خصوصيات و ويژگيهاي خضر ايـن بوده که به هر کجا مي نشسته آنجا سرسبز مـي گشت. امام صادق(ع) فرمـود: بر هيچ تخته خشکيده اي نمي نشست مگر آنکه سبز مـي گشت و بر هيچ زمينـي بـيآب و علف قرار نمي گرفت مگر آن که سرسبز مـي گشت و به هميـن جهت خضر ناميده شـد.
همچنيـن گفته شـده که هر گاه به نماز مـي ايستاد اطرافـش سـرسبز مـي گشت.
5 ـ قرآن مجيد هر چند آشکارا نام او را نبرده است اما از او به عنـوان عالـم ياد کـرده است و در سـوره کهف در جـريان ملاقات حضرت مـوسـي با خضر چنيـن مـي فرمايد: «فـوجدا عبـدا مـن عبـادنا آتيناه رحمه مـن عنـدنا و علمنـاه مـن لـدنـا علمـا».
6 ـ هر کجا نامـش برده شـود فـورا حاضر مي گردد. امام رضا(ع) در باره ايـن ويژگي مي فرمايد: «و انه ليحضر حيث ما ذکر فمـن ذکره منکـم فليسلم عليه» هر کجا از او ياد شود همانجا حاضر مي شود، پـس هـر يک از شمـا به يـاد او افتـاد بـر او سلام کنـد.
7 ـ حضور همه ساله در مراسم حج.
همچنيـن امام رضا(ع) مـي فرمايد: «و انه ليحضر المـوسـم کل سنه فيقضي جميع المناسک و يقف بعرفه فيومـن علي دعاء المـومنيـن» همه سـاله در مـراسـم حج حضـور مـي ياب و تمـام مناسک حج را نيز انجام مي دهد، و در عرفات در کنار ساير حجاج خانه خدا مـي ايستـد و بر دعاي مومنين آمين مي گويد.
8 ـ انـدرزگـويـي و نصيحت پذيري. از ديگر ويژگيهاي حضرت خضـر(ع) ايـن است که هم به ديگران توصيه و اندرز مي داده و هـم دنبال آن بـوده که از نصايح و گفته هـاي بزرگـان و صـالحـان کمـال بهره و استفاده را ببرد.
مثلا گاه مي بينيـم که معصـوميـن (عليهم السلام) امثال امام صادق و امام باقر و امام زين العابديـن وصاياي او را به مـوسـي و اندرزهاي خضر را به ديگران براي ما نقل کرده اند. و گاهـي هـم روايت کرده اند که خضر به محضرشان مـي رفته و درخـواست نصيحت و تـوصيه مـي نموده مثلا به اميرالمـومنيـن پيشنهاد کرد که مرا به کاري راهنمايـي کـن که اگر آن را انجام دهـم خداوند مرا از آتش جهنم نجات دهد.