بازگشت

آثار مکتوب جناب محمد بن عثمان


ابو جعفر محمد بن عثمان کتاب هائي داشت که در فقه تصنيف کرده و همه را از امام عسکري(ع) و امام زمان (ع) و پدر خود عثمان بن سعيد(که او نيز از امام هادي(ع) و امام عسکري(ع) روايت نموده بود) شنيده بود.

از جمله آن کتابها، کتاب «الأشربه» است که از دخترش ام کلثوم نقل شده بود اين کتاب به وصيت محمد بن عثمان، به حسين بن روح رسيده است.

محمد بن عثمان (ره): پس از چهل سال و اندي خدمت، و افتخار تصدّي پُست رفيع نيابت، سرانجام در سال 305 هجري به سراي آخرت و باقي شتافت و به ملکوت اعلي پيوست.

از ابو الحسن علي بن احمد دلال قمي نقل شده که: روزي بر ابو جعفر عثمان بن سعيد وارد شدم تا بر وي سلام کنم. ديدم لوحي پيش روي او نهاده و نقّاش بر آن نقش مي کشد و آياتي از قرآن در آن مي نويسد:

و أساميأئمه(ع) را در حواشي آن مي نگارد. من گفتم: آقا! اين لوح چيست؟ فرمود: اين براي قبرم مي باشد و آن را روي مزار من خواهند گذاشت، يا اينکه گفت:

بر آن تکيه مي دهم، و هم فرمود: هر روز داخل قبر ميشوم و يک جزء، قرآن مي خوانم سپس بيرون مي آيم.

ابو علي، راوي اين خبر، ميگويد: گمان مي کنم عليبن احمد گفت: محمد بن عثمان دست مرا گرفت و قبر خود را نشان داد و گفت:

چون فلان روز فلان ماه و فلان سال فرا رسد به سوي خدا مي روم و در آن مدفون ميشوم و اين لوح هم با من خواهد بود. چون از نزد او خارج شدم آنچه فرموده بود يادداشت کردم و همواره مراقب آن أوقات بودم چيزي نگذشت که او بيمار شد.

(پس از دو ماه) و در همان روز و ماه و سال که گفته بود وفات يافت. و در همان قبر (در بغداد) دفن شد. قبر ابو جعفر محمد بن عثمان، در کنار قبر مادرش در بغداد بر سر راه کوفه در محلي که خانه اش آنجا بوده واقع است. اين محل در سمت غربي بغداد مي باشد.

درسمت شرقي بغداد نيز گنبدي وجود دارد که در مسجدي موسوم به«خلاني» واقع شده است. مردم معتقدند که قبر ابو جعفر در آنجا است.

چون به نقل شيخ طوسي نيز وي در سمت غربي بغداد قرار دارد احتمال مي رود که جنازه او به قبر جديد منتقل شده است.

وليهيچ مأخذي که چنين ادعائي را تأييد کند وجود ندارد. به اين ترتيب، شمع وجود انسان وارسته و متقي جناب محمد بن عثمان(ره) پس از دهها سال خدمت خالصانه بر آستان اهل بيت عليهم السلام، به خاموشي گرويد و روح پاکش به سوي جايگاه ابدي پرواز کرد.