چند روايت از طريق اهل تسنن
محدّثين و علماي اهل تسنّن روايات بسياري درباره حضرت مهدي عجل الله تعالي فرجه الشريف نقل کرده اندکه نظر شما را به ذکر چند روايت از آنها جلب مي کنيم:
1. مسلـم در صحيـح خـود از جابر نقل مي کند که گفت: از پيـامبر صلي الله عليه و آله و سلم شنيدم فرمود: «همواره اُمت من تا روز قيامت به خاطر آشکار شدن حق، با دشمنان مي جنگند، عيسي بن مريم عليهما السلام از آسمان به زمين مي آيد، رييس مسلمانان به عيسي عليه السلام مي گويد: بيا به پيش تا براي ما نماز را اقامه کرده و به تو اقتدا کنيم، عيسي عليه السلام مي فرمايد: «نه، بعضي از شما به خاطر کرامت اِلاهي به اين امت (اسلام) امير بعضي ديگر هستيد.» [1] .
2. بخاري، مسلم و احمد در صحاح خود، از رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم نقل کرده اند که فرمود: «حال شما چگونه است، آن هنگام که عيسي پسر مريم عليه السلام در ميان شما آيد، ولي امام شما، از ميان خود شما باشد.» [2] .
3. عبدالله بن مسعود طبق روايت ابوداوود، نقـل مي کند کـه پيامبـر صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «اگر از دنيا جز يک روز باقي نماند خداوند آن روز را طولاني مي کند، تا اين که خداوند مردي از من، يا از اهل بيت من، را برانگيزد، هم نام من است، سراسر زمين را همان گونه که پر از ظلم و جور شده، پر از عدل و داد نمايد.» [3] .
و در روايت ديگر آمده: آن حضرت فرمود: «دنيا به پايان نرسد تا آن هنگام که مردي از خاندان من که هم نام من است بر عرب حکومت کند.» [4] .
4. ابو هُريره نقل مي کند که پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «اگر از عمر دنيا جز يک روز باقي نماند، خداوند آن روز را طولاني کند، تا مردي از خاندان من که هم نام من است، ظهور نمايد.» [5] .
5. اميرمؤمنان از پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله و سلم نقل مي کند که آن حضرت فرمود: «اگر از روزگار جز يک روز باقي نماند، خداوند مردي از خاندانم را برانگيزد، سراسر زمين را همان گونه که پر از ظلم و جور شده پر از عدل و داد نمايد.» [6] .
6. نيز در سنن ابي داوود از امّ سلمه نقل شده که گفت: از رسول خدا شنيدم فرمود: «اَلْمهديُّ مِنْ عِتْرَتي مِنْ وُلْدِها فاطِمَةَ» [7] .
7. نيز در سنن ابن ماجه از سعيد بن مسيّب نقل شده گفت: در حضور اُمِّ سَلَمه (يکي از همسران رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم) بودم سخن از مهدي عجل الله تعالي فرجه الشريف به ميان آوردم، ام سلمه گفت: از رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم شنيدم فرمود: «المهديُّ مِنْ وُلْدِ فاطمَةَ» [8] .
8. نيز ابي داوود روايت کرده که رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «مهدي از من است، بلند پيشاني و باريک بيني است، سراسر زمين را همان گونه که پر از ظلم و جور شده پر از عدل و داد مي کند، و هفت سال حکومت مي نمايد.» [9] .
9. ترمذي در روايت ديگري از ابوسعيد خِدري نقل مي کند که گفت: «ما ترس آن پيدا کرديم که بعد از رحلت رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فتنه اي رخ دهد، از رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم پرسيديم چه بايد کرد؟ فـرمود: «انَّ في اُمَّتـي الْمهدِيُ» [10] در ميان امـت من، مهدي عجل الله تعالي فرجه الشريف وجود دارد. (که رفع فتنه کند)
10. نيز ترمذي در سنن خود به سندش ازعبدالله نقل مي کند گفت: روزي در محضر رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم بوديم، ناگاه گروهي جوانان بني هاشم به آن جا آمدند، وقتي که پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم آنها را ديد، منقلب شد و در چشمانش اشک حلقه زد، و رنگش پريد، از آن حضرت پرسيدم: «چهره شما نشان مي دهد که از چيزي اکراه داري.»
فرمود: «ما خانداني هستيم که خداوند آخرت را براي ما برگزيده است، و اهل بيت من به زودي بعد از من با بلايي روبرو مي شوند که موجب فرار و دوري و گريز خواهد شد، تا آن که قومي از جانب مشرق که در همراهشان پرچم هاي سياه هست مي آيند، و مطالبه (حکومت) خير مي کنند، امّا به آن نمي رسند، بامخالفان مي جنگند، از طرف مردم ياري مي شوند، و در نتيجه به آرمان و خواسته خود نايل مي شوند، ولي آن (حکومت) را خودشان نمي پذيرند، بلکه آن را در اختيار مردي از اهل بيت من قرار مي دهند، آن مرد (حضرت مهدي) سراسر زمين را همان گونه که پر از ظلم و جور شده، پر از عدل و داد مي کند، هر کسي از شما عصر چنين مردي را درک کرد، گرچه با حرکت سينه خيز بر روي برف باشد، خود را به او برساند.» [11] .
11. نيز ترمذي در حديث ديگر از ابوسعيد خدري روايت مي کند که پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «در ميان امت من، مهدي عجل الله تعالي فرجه الشريف خواهد آمد، دست کم هفت، و بيشتر نُه سال حکومت مي کند، در آن عصر، امت من آن چنان از فراواني نعمت ها برخوردار مي شود که هرگز نظيرش را نديده است، زمين خوردني ها و نعمت هايش را آشکار مي سازد، و از آنها چيزي کم نکند، و در آن عصر،مال و ثروت همچون چيزي است که زير دست و پا افتاده باشد، شخصي بر مي خيزد و مي گويد: «اي مهدي عجل الله تعالي فرجه الشريف، از اموال به من بده» حضرت مهدي مي فرمايد: «بگير.» [12] .
12. نيـز در حديث ديگر از حضرت علي عليه السلام نقل مي کند که پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «المَهديُّ مِنّا اَهلَ البيتِ، يُصلِحُهُ اللهُ في ليلَة» مهدي عجل الله تعالي فرجه الشريف از خاندان ما است، خداوند در يک شب کارش را سامان مي بخشد.» [13] .
13. ابـن ماجه مطابق حديث ديگر، از ثوبان نقل مي کند که پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «وقتي که او (مهدي) را ديديد، گرچه با حرکت سينه خيز بر روي برف باشد، نزدش برويد و با او بيعت کنيد، زيرا او مهدي خليفه خدا است.» [14] .
14. حديث از سعيد بن المسيب قال: کنا عند أم سلمة فتذاکرنا المهدي، فقاهت سمعت رسول الله (ص) يقول: «المهدي مِن ولد فاطمة» [15] .
15. نيز ترمذي در حديث ديگر از انس بن مالک نقل مي کند که گفت: از رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم شنيدم فرمود: «ما فرزندان عبدالمطلب، سروران اهل بهشت هستيم؛ من و حمزه، وعلي و جعفر و حسن و حسين و مهدي.» [16] .
16. در کتاب مستدرک الصحيحين به سند خود از ابوسعيد خِدري نقل مي کند که رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «روز قيامت بر پا نمي شود، تا سراسر زمين پر از ظلم و جور و تجاوز گردد، سپس شخصي از خاندان من خروج مي کند که سراسر زمين را همان گونه که پر از ظلم و تجاوز شده، پر از داد و عدل مي کند.» [17] .
ابو نعيم اصفهاني نيز در کتاب حُلية الاولياء نظير اين حديث را با اندکي تفاوت در الفاظ ـ نقل کرده است. [18] .
17. و در کتاب کنز العُمّال روايت شده که حضرت علي عليه السلام از پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم پرسيد: «آيا مهدي از ما آل محمّد صلي الله عليه و آله و سلم است، يا از غير ما، است؟».
پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم در پاسخ فرمود: «بلکه از ماست، خداوند (اسلام و دين) را به وسيله او کامل و ختم مي کند، چنان که آن را به وسيله ما آغاز نمود.» [19] .
18. نعيم بن حماد و طبراني و ابو نعيم و خطيب، و نيز هيثمي در کتاب مجمع الزوايد از حضرت علي عليه السلام نقل مي کنند که به رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم عرض کردم: «اي رسول خدا، آيا مهدي عجل الله تعالي فرجه الشريف از ماست يا از غير ما.»
رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم در پاسخ فرمود: «بلکه از ماست، خداوند به وسيله ما دين را کامل و ختم مي نمايد، همان گونه که به وسيله ما آغاز کرد، و مردم به وسيله ما از شرک و بت پرستي نجات مي يابند، و دل هاي آنها به وسيله ما الفت مي يابد». [20] اين حديث را طبراني در کتاب اَلاوسط روايت نموده است. [21] .
پاورقي
[1] صحيح مسلم، کتاب الايمان، باب نزول عيسي... حديث 225. و صحيح مسلم کتاب الأمارة باب قوله لاتزال طائفة من امتي ظاهرين علي الحق حديث 3547. و مسند احمد، باقي مسند الکثيرين، مسند جابربن عبدالله، حديث 14193، مسند احمد. مسند جابر بن عبدالله حديث 14595.
[2] صحيح بخاري، کتاب احاديث الانبياء نزول عيسي، حديث 3193، صحيح مسلم، کتاب الايمان، باب نزول عيسي بن مريم سلام الله عليها حاکماً بشريعة نبيّنا محمّد، حديث 222و کتاب الأيمان باب نزول عيسي 224؛ مسند احمد، مسند ابو هريره، حديث 7355 و مسند احمد باقي مسندالکثيرين باقي المسند السابق حديث 8077.
[3] سنن ابي داوود، کتاب المهدي، حديث 3735.
[4] همـان، در بعضي از روايات به جاي واژه «لا تذهب الدّنيا»، «لا تنقضي الدّنيا» آمده است (همـان، حديث 3734).
[5] سنن ترمذي، کتاب الفتن، باب ما جاء في المهدي حديث 2157.
[6] سنن ابي داود: کتاب المهدي حديث 3734.
[7] سنن ابن ماجه، کتاب الفتن، باب خروج المهدي، حديث 3735.
[8] همان، حديث 4076.
[9] سنن ابي داوود، کتاب المهدي، حديث 3736.
[10] سنن ترمذي، کتاب الفتن عن رسول الله، باب ماجاءَ في المهدي، حديث 2158.
[11] سنن الترمذي، حديث 4072 (مطابق عدد گذاري جهاني).
[12] همان مدرک، حديث 4073.
[13] همان، حديث 4075.
[14] سنن ترمذي، حديث 4074.
[15] سنن ترمذي: حديث 4076.
[16] همان، حديث 4077.
[17] مستدرک الصّحيحين، ج 4، ص 557.
[18] حلية الاولياء، ج 3، ص 101.
[19] کنز العمّال، ج 14، ص 598، حديث 39682.
[20] مجمع الزوائد، ج7، ص 316 ـ 317.
[21] المعجم الاوسط طبراني، ج 1، ص 136، حديث 157.