بازگشت

برتري امام مهدي


پوشيده نماند که مقام حضرت امام مهدي عجل الله تعالي فرجه الشريف از امامان پيشين، از امام سجّاد عليه السلام تا پدر بزرگوارش، برتر است، چنان که، از احاديث استفاده مي شود، درميان چهارده معصوم عليهم السلام، از نظر درجه برتري، نخست رسول خداست، سپس اميرمؤمنان و فاطمه زهرا سلام الله عليها و امام حسن و امام حسين عليهماالسلام و پس از اينها حضرت مهدي عجل الله تعالي فرجه الشريف و بعد از امام مهدي عجل الله تعالي فرجه الشريف امامان ديگر از امام سجّاد عليه السلام تا امام حسن عسکري عليه السلام مي باشند. [1] .

حضرت مهدي عجل الله تعالي فرجه الشريف داراي شرافت نَسَبي، در رابطه با پدران پاکش مي باشد، و از ناحيه مادر نيز، چنان که گفته شد، به شمعون الصّفا وصيّ حضرت عيسي عليه السلام مي رسد، در نتيجه، سلسله نسبش به بسياري از پيامبران و اوصيا، که يکي از آنها حضرت ابراهيم خليل عليه السلام است منتهي مي گردد.

نکته ديگر در برتري مقام حضرت مهدي عجل الله تعالي فرجه الشريف همان بس، که در روز ولادتش به وسيله فرشتگان به آسمان ها برده شد. [2] .

و در حديث ديگر از امام حسن عسکري عليه السلام نقل شده که: خداوند متعال حضرت مهدي عجل الله تعالي فرجه الشريف را با اين سخنش برتري بخشيد: «مرحباً بِکَ عبيدي بکَ نُصرةُ ديني، و اظهارُ اَمرِي، و مهديُّ عبادي، آليتُ انِّي بِکَ آخذٌ، و بِکَ اُعّطِي وَ بِکَ اغفر و بِکَ اُعَذِّبُ؛ [3] مرحبا به تو اي بنده من، ياري دين و آشکار شدن فرمان من، و هدايت شدن بندگانم به وسيله تو انجام مي شود، سوگند به خودم ياد کرده ام که به وسيله تو بگيرم، ببخشم، و به وسيله تو بيامرزم و به وسيله تو گنه کاران را، عذاب نمايم.» چنان که قبلاً ذکر شد.

و اين که حضرت مهدي عجل الله تعالي فرجه الشريف آخرين اوصياي اِلاهي و حجت هاست [4] و بعد از او وصّي به اين معناي خاص نخواهد بود، [5] و او متعهد به بيعت، با هيچ يک از جبّاران نخواهد بود و دست ظلمِ هيچ ستمکار و کافر و منافقي به او نمي رسد، چنان که به بعضي از اجدادش به خاطر مصلحت اِلاهي نرسيد.

در حديث آمده: هنگامي که امام حسن مجتبي عليه السلام با معاويه صلح کرد، عده اي از مردم نزد آن حضرت آمده و او را در مورد بيعت با معاويه سرزنش کردند، امام حسن عليه السلام به آنها فرمود: «واي بر شما، شما نمي دانيد که من چه کار مفيدي، انجام داده ام، سوگند به خدا، آنچه انجام داده ام براي شيعيانم بهتر است از آنچه خورشيد بر آن مي تابد و غروب مي کند، آيا نمي دانيد که من امام شما هستم که اطاعتم بر شما واجب است، و به تصريح رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم يکي از دو آقاي اهل بهشتم، آيا نمي دانيد که همه ما بر عهده اش بيعت با طاغوت زمانش رخ مي دهد مگر قائم ما عجل الله تعالي فرجه الشريف که حضرت عيسي روح الله، فرزند مريم سلام الله عليها پشت سر او نماز مي خواند، خداوند متعال، محل تولدش، و شخص او را پنهان مي سازد، تا هيچ کس از جبّاران بيعت او را نطلبد. اين قائم عجل الله تعالي فرجه الشريف نهمين نفر از فرزندان برادرم حسين عليه السلام، و فرزند بهترين کنيزان خواهد بود، خداوند عمرش را طولاني مي کند، تا به قدرتش او را آشکار سازد، به چهره جواني که کمتر از چهل سال دارد، تا همه بدانند که خداوند بر همه چيز توانا است.» [6] .

از امتيازات حضرت مهدي عجل الله تعالي فرجه الشريف اين است که: پس از ظهور، حضرت عيسي بن مريم عليه السلام روح و کلمه خدا [7] در نماز جماعت به او اقتدا مي کند، امام صادق عليه السلام از پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم نقل مي کند که فرمود: «... من ذرّيتي المهدي، اذا خَرَجَ نَزَلَ عيسي بنِ مريمَ لِنُصرَتهِ، فقدَّمَهَ وَصلّي خلفه؛ [8] از نسل من حضرت مهدي عجل الله تعالي فرجه الشريف است، که وقتي قيام کند، عيسي بن مريم از آسمان به زمين براي ياري او فرود آيد، و آن حضرت را پيشاپيش صفوف قرار مي دهد، و در نماز به او اقتدا مي کند.»

و از محمّد حنفيه نقل شده که گفت: «ما خاندان، داراي شش امتياز هستيم که هيـچ کس از پيشينيان و آيندگان داراي آن نيست، محمّد صلي الله عليه و آله و سلم سرور رسولان، علي عليه السلام سرور اوصيا، و مهدي اين اُمت، که عيسي بن مريم در نماز به او اقتدا مي کند، از ماست.» [9] .

و در کتاب عيون اخبار الرّضا عليه السلام، از حضرت رضا عليه السلام نقل شده فرمود: «اذا خرج المهدي مِن ولدي نزل عيسي بن مريم فصلي خلفه؛ [10] هرگاه فـرزندم مهدي عجل الله تعالي فرجه الشريف از نسل من ظاهر شـود، عيسي عليه السلام از آسمان فرود آيد و در پشت سر او نماز مي خواند.»

امتياز ديگر حضرت مهدي عجل الله تعالي فرجه الشريف اين است که: هنگام ظهورش نداي عظيمي از آسمان شنيده مي شود، چنان که روايات بسيار به اين موضوع اشاره نموده اند، از جمله: از علي بن ابراهيم روايت شده که در تفسير اين آيه «وَ استمِعْ يَوْمَ يُنادِ الْمُنادِ مِنْ مَکانٍ قَريبٍ» [11] و گوش فرا ده و منتظر چيزي باش که منادي از مکاني نزديک ندا مي دهد، فرمود: «منادي حق به نام قائم عجل الله تعالي فرجه الشريف و نام پدرش ندا کند.» [12] .

در روايت ديگر از امام باقر عليه السلام نقل شده فرمود: «منادي حق از آسمان به نام قائم عجل الله تعالي فرجه الشريف ندا کند، همه انسان ها در مغرب و مشرق، صداي آن حضرت را مي شنوند، از هراس آن صدا، هر کسي که در خواب است بيدار مي گردد، و هرکس که ايستاده مي نشيند، و هرکس که نشسته است مي ايستد، آن گاه خداوند آنها را که، از اين ندا عبرت گرفتند و جواب مثبت دادند، مشمول رحمتش قرار دهد، صداي اول، صداي جبرئيل روح الأمين است که در ماه رمضان شب جمعه شب 23 اين ماه است». چنان که اين مطلب در کتاب غيبة النّعماني [13] نيز نقل شده، و احاديث بسيار به آن دلالت دارند.


پاورقي

[1] در اين باره به دو کتاب «من فقه الزهرا سلام الله عليها»، ج1، مقدمه، و افضل اُسوةٌ للنّساء» مراجعه کنيد.

[2] کمال الدين، ص 428.

[3] بحار الانوار، ج 51، ص 27، حديث 37، و ج 52، ص 166. باب 24.

[4] کمال الدين، ص 441، غيبة الطوسي، ص 246و 273. الصراط المستقيم، ج2 ص 210 ب 11، مصباح الکفعمه، ص 497 زيارة المهدي عجل الله تعالي فرجه الشريف، مصباح المتهجد: ص 328، الخرائج: ص 458.

[5] همان مدرک، ص 44 و باب 303 و 316.

[6] کمال الدين، ص 316، باب 29 باب ما اخبر به الحسن بن علي بن ابي طالب عليه السلام من وقوع الغيبة بالقائم عجل الله تعالي فرجه الشريف.

[7] همان مدرک، ص 77، 250، 280، 284، 330، 331، 345 و 527.

[8] امالي شيخ صدوق، ص 219، مجلس 39، حديث 4.

[9] خصال شيخ صدوق، ص 320.

[10] عيون اخبار الرّضا، ج 2، ص 202.

[11] سوره ق، آيه 41.

[12] تفسير القمّي، ج2، ص 327.

[13] غيبة النعماني، ص 253 و 254.