اصحاب حضرت مهدي چگونه وارد مکه مي شوند؟
در مورد سؤال فوق چند احتمال وجود دارد:
1 - اينکه اين جماعت به طور اعجاز و با سرعت وارد مکه مي شوند. اين احتمال مطابق ظاهر برخي روايات و صريح برخي روايات ديگر است. در برخي روايات آمده که آنها در يک ساعت در جايي اجتماع مي کنند: «يجتمعون واللَّه في ساعة واحدة». [1] ولي در برخي روايات تصريح به اعجازي بودن آن شده است.
در روايت ابن صباغ آمده است: «فيصير إليه أنصاره من أطراف الأرض تطوي لهم طيّاً حتّي يبايعوه» ؛ «پس انصار او از اطراف زمين به خدمت او مي رسند در حالي که زمين براي آنها مي چرخد تا اينکه با او بيعت کنند.»
و در خبر طبرسي آمده است: «فتصير شيعته من أطراف الأرض تطوي لهم طيّاً حتّي يبايعوه» ؛ «پس شيعيان از اطراف زمين خدمت او مي رسند در حالي که زمين براي آنها مي چرخد، تا آنکه با او بيعت کنند.»
2 - احتمال ديگر اينکه مردم چند دسته شوند:
الف. برخي از راه طبيعي خدمت امام عليه السلام مشرّف مي شوند.
ب. برخي نيز شب هنگام که در رختخواب خود آرميده اند ناگهان خود را در مکه مي يابند.
ج. برخي نيز بر ابر سوار در روز به خدمت حضرت مشرف مي شوند.
3 - احتمال سوّم آن است که همگي با سفر عادي به خدمت حضرت مشرف مي شوند؛ زيرا همان گونه که در روايات اشاره شده به اسم مهدي عليه السلام در ماه رمضان ندا داده مي شود، و ظهور حضرت نيز در دهم محرم است. در فاصله اين مدّت مخلصين، خود را به حضرت مي رسانند.
از ميان اين احتمالات، احتمال سوّم ترجيح دارد؛ زيرا گرچه مطابق زمان صدور اين روايات حرکت سريع به سوي مقصدي دور تنها با اعجاز متصور بوده، ولي در اين عصر بلکه عصر ظهور، حرکت ها به حدّي سريع شده که اجتماع افرادي را از اطراف عالم در يک ساعت ممکن ساخته است. و لذا ممکن است که مقصود از سير در سحاب و ابرها سفر با هواپيما، و پيچيده شدن زمين، سفر با ماشين و قطار سريع السير باشد.
پاورقي
[1] بحارالأنوار، ج 52، ص 288، باب 26.