بازگشت

سفير اول امام مهدي چه کسي بوده و چه موقعيتي داشته است؟


سفير اول امام مهدي عليه السلام ابوعمرو عثمان بن سعيد عَمْري است. او به جهت شناخته نشدن، به شغل روغن فروشي روي آورد. در مصادر تاريخي سخن از سال ولادت و وفات او به ميان نيامده است، و تنها اسم او براي اولين بار به عنوان وکيل خاص امام هادي عليه السلام برده شده است.

او بعد از شهادت امام هادي عليه السلام وکيل خاص از طرف امام عسکري عليه السلام شد. آن حضرت نيز او را در مناسبت هاي مختلف مورد مدح و ستايش خود قرار مي داد. از جمله آنکه در حق او فرمود: «هذا أبوعمرو الثقة الأمين، ثقة الماضي وثقتي في المحيي والممات، فما قاله لکم فعنّي يقوله، وما أدّي إليکم فعنّي يؤدّيه» ؛ [1] «اين ابوعمرو ثقه و امين است، مورد اطمينان گذشتگان و مورد اطمينان من در حيات و بعد از حيات من است، هر آنچه براي شما مي گويد از من است و آنچه به شما مي رساند از جانب من مي باشد.»

در مجلسي که او با چهل نفر از شيعيان امام عسکري عليه السلام بودند، حضرت فرزند خود مهدي را به او نشان داد و بر امامت و غيبت او تصريح نمود، و درباره وکالت او فرمود: «هر آنچه عثمان (بن سعيد) مي گويد قبول کنيد...». [2] .

هنگام شهادت امام عسکري عليه السلام در سال 260 هجري، در تغسيل حضرت حاضر بود و تمام امور ايشان را به عهده داشت. [3] .

ممکن است که اين عمل را اين گونه توجيه نماييم که او در ظاهر، عمل تغسيل را انجام داده تا امر بر حاکمان ظلم مشتبه گردد وگرنه مطابق برخي روايات، امر تغسيل و تکفين امام بر عهده امام است. عثمان بن سعيد بعد از شهادت امام عسکري عليه السلام به تصريح آن حضرت و نصّ امام مهدي عليه السلام هنگام ورود قمّي ها به سامرّا، سفير اوّل آن حضرت شد، و از آن موقع به انجام وظايف خود پرداخت، تا آنکه وقت وفاتش رسيد. فرزندش ابوجعفر محمّد بن عثمان متولّي تجهيز او شد و در جانب غربي بغداد به خاک سپرده شد. [4] .

بعد از وفات عثمان بن سعيد از ناحيه مقدسه نامه اي صادر شد و حضرت در آن نامه با تسليت به فرزندش محمّد، او را به سفارت خود منصوب گردانيد. [5] .


پاورقي

[1] الغيبة، طوسي، ص 354؛ بحارالأنوار، ج 51، ص 344.

[2] بحارالأنوار، ج 51، ص 346، ح 1.

[3] الغيبة، طوسي، ص 356.

[4] بحارالأنوار، ج 51، ص 350، ح 3.

[5] الغيبة، طوسي، ص 361؛ کمال الدين، ص 510؛ بحارالأنوار، ج 51، ص 348.