آيا انتقال امامت به دو برادر بعد از حسنين جايز است؟
احمد کاتب مي گويد: «قول به عدم جواز انتقال امامت به دو برادر بعد از حسن و حسين و وجوب استمرار آن در اعقاب، ضعيف است، و اجماعي بر آن در آن وقت نبوده است...».
پاسخ:
جمهور شيعه اماميه و مشهور بلکه متواتر نزد آنان قبل از ولادت امام مهدي عليه السلام، قول به عدم جواز انتقال امامت به دو برادر بعد از امام حسن و امام حسين عليهما السلام است.
اسماعيل بن علي نوبختي مي گويد: «از اخبار متواتر از امامان صادق علم پيدا نموديم که امامت بعد از حسن و حسين عليهما السلام تنها در اولاد امام خواهد بود نه در برادر يا اقوام». [1] .
اشعري قمي [2] و علي بن حسن نوبختي [3] نيز همين اعتقاد را داشته اند.
از برخي روايات نيز اين مطالب به خوبي استفاده مي شود:
کليني به سند صحيح از امام صادق عليه السلام نقل کرده که فرمود: «لا تعودُ الإمامة في الأخوين بعد الحسن والحسين أبداً» ؛ [4] «بعد از حسن و حسين هرگز امامت در دو برادر نخواهد بود.»
و نيز به سند ديگر از امام صادق عليه السلام نقل کرده که فرمود: «لا تجتمع الإمامة في أخوين بعد الحسن و الحسين إنّما هي في الأعقاب وأعقاب الأعقاب.» ؛ [5] «امامت در دو برادر بعد از حسن و حسين جمع نخواهد شد. همانا امامت در نسل ها و نسل هاي نسل هاست.»
و نيز از اسماعيل بن بزيع نقل شده که از امام رضاعليه السلام سؤال شد: «أنّه سُئل: أ تکون الإمامة في عمٍّ أو خالٍ؟ فقال: لا. فقلتُ: ففي أخٍ، قال: لا...» ؛ [6] «آيا امامت در عمو يا دايي قرار خواهد گرفت؟ فرمود: خير. عرض کردم: دو برادر چطور؟ فرمود: خير...».
پاورقي
[1] کمال الدين، ص 92.
[2] المقالات و الفرق، ص 102.
[3] فرق الشيعه، ص 110.
[4] کافي، ج 1، ص 285، ح 1.
[5] همان، ص 286، ح 4.
[6] همان، ح 3.