بازگشت

آيا مي توان به مضمون حديث غير متواتر اعتقاد پيدا نمود؟


اهل سنّت، از آنجا که موضوع ظهور حضرت مهدي عليه السلام را از جمله خبرهايي مي دانند که پيامبر اکرم صلي الله عليه وآله به آن بشارت داده است، لذا به جهت وجود روايات صحيح السند در اين موضوع، اعتقاد و ايمان به آن را واجب مي دانند، گر چه - بر فرض - روايات در حدّ تواتر نباشد.

حمود بن عبداللَّه تويجري مي گويد: «هر چه به طريق صحيح از پيامبر اکرم صلي الله عليه وآله به آن خبر داده شده، ايمان به آن بر هر مسلماني واجب است، زيرا در راستاي اعتراف و شهادت به رسالت اوست...». آن گاه تويجري از احمد بن حنبل و موفق ابومحمّد مقدسي نيز همين ادعا را نقل مي کند. [1] .

او در جاي ديگر مي گويد: «در ايمان به خبرهاي غيبي تواتر شرط نيست... بلکه هر خبر غيبي که به سند صحيح از رسول خداصلي الله عليه وآله ثابت شده ايمان به آن واجب است، خواه آن خبر متواتر باشد يا واحد، و اين قول اهل سنّت و جماعت است...». آن گاه براي مدعاي خود به آيه نبأ تمسک کرده است. [2] .

دکتر محمد احمد اسماعيل مقدّم مي گويد: «هر حديثي که به طور صحيح از رسول خداصلي الله عليه وآله رسيده ايمان به آن بر هر مسلماني واجب است، و اين از لوازم شهادت به نبوت و رسالت پيامبر اسلام است...». [3] .


پاورقي

[1] اتحاف الجماعة، ج 1، ص 6.

[2] همان، ص 7.

[3] المهدي و فقه اشراط الساعة، ص 23و24.