بازگشت

آيا عقيده به مهدويت ناشي از پياده نشدن حکومت جهاني اسلام بود


دکتر «سلمان بدور» - رئيس بخش فلسفه در دانشگاه اردن - درباره منشأ رواج پيدا کردن عقيده مهدويت در تاريخ مسلمين مي گويد: «حکومت پيامبر اسلام صلي الله عليه وآله صورت مجسم مدينه فاضله اي بود که اسلام و اديان و مکاتب نويد آن را داده بودند. آرزوي بسياري از مسلمانان اين بود که در همان عصر، اين مدينه فاضله در سرتاسر عالم گسترش پيدا کند، ولي اين آرزو تحقق نيافت، امّا هرگز از ذهن متفکّرين اسلامي خصوصاً جامعه شيعه امامي بيرون نرفت». [1] .

پاسخ: گرچه اسلام در عصر رسول اکرم صلي الله عليه وآله بر تمام عالم گسترش پيدا نکرد، ولي؛ اولاً: خبر اسلام و دعوت آن به گوش غالب بلاد اسلامي رسيد و شخص رسول اکرم صلي الله عليه وآله مردم عالم را به اسلام دعوت نمود.

ثانياً: خود قرآن و شخص پيامبر اکرم صلي الله عليه وآله خبر از تحقق اسلام در سطح گسترده و در تمام روي زمين داده است، نه اينکه مسلمانان بعد از يأس از فراگيري اسلام به اين عقيده روي آورده باشند.

دکتر عبدالجبار شراره مي گويد: «آنچه جاي تعجب است اينکه برخي از مدعيان علم و معرفت از قديم الايّام و در اين زمان درصدد ايجاد تشکيک در جامعه اسلامي برآمده و موجبات تشويش افکار جامعه را فراهم کرده اند، و اين تنها به جهت قصور فهم آنان از درک اسرار اين عقيده (مهدويت) و مقاصد عالي آن است، و يا اينکه اسباب و اغراض ديگري دارند که ما از آن آگاهي نداريم. از جمله اين افراد، مستشرقين و شاگردان آنانند از قبيل: «جولد زيهر»، «فلهاوزن»، «فان فلوتن»، «مک دونالد»، «برنارد لويس»، «مونتگري»، «وات و ماسينيون» و ديگران از کساني که از افکار مستشرقين پيروي کرده اند، با وجود آنکه ادعاي مسلمان بودن دارند. و خوشبختانه هيچ گونه دليل بر مدعاي خود ندارند، بلکه دليل بر خلاف مدعاي آنان دلالت دارد. و نيز برهان آشکار و قطعي بر صحت عقيده مهدويت قائم است، زيرا به طور متواتر ثابت شده که در آخرالزمان، مهدي عليه السلام ظهور خواهد کرد، همان گونه که جماعتي از اهل سنّت از قبيل برزنجي و شوکاني و ديگران بر تواتر آن تأکيد دارند...». [2] .


پاورقي

[1] دراسة عن الفرق في تاريخ المسلمين، احمد محمّد جلّي، ص 222.

[2] بحث حول المهدي، ص 16و17.