بازگشت

آيا عقيده به مهدويت از جوامع ديگر و از اصول غير اسلامي وارد


برخي عقيده مهدويت را عقيده اي غير اسلامي مي دانند که وارد جامعه اسلامي شده است.

جولد زيهر مي گويد: «بازگشت عقيده به مهدي، از اصول و مباني غير اسلامي است و در حقيقت اين عقيده اسطوره و از امور غيرواقعي است». [1] .

سائح علي حسين، نويسنده ليبيايي مي گويد: «عقيده و نظريه غيبت و بازگشت، عقيده اي است مشترک بين يهود و نصارا، و تأثرپذيري فکر شيعي از اين دو مصدر بعيد نيست...». [2] .

دکتر عبدالرحمن بدوي مي گويد: «کعب الاحبار کسي بود که عقيده به مهدي را در بين مسلمين منتشر ساخت». [3] .

پاسخ:

1 - مطابق آنچه در قرآن و روايات متواتر اسلامي وارد شده، عقيده به ظهور مهدي موعود عقيده اي اصيل و اسلامي است که در اديان ديگر نيز به آن اشاره شده است و لذا هرگز نمي توان آن را اسطوره و از عقايد ساختگي قرار داد.

2 - اين عقيده اختصاص به شيعه ندارد بلکه صحابه به تبع آيات قرآن و روايات نبوي معتقد به اين عقيده بوده و در طول تاريخ اسلام عموم علماي اسلامي اعم از شيعي و سنّي به اين عقيده معتقد بوده اند.

3 - اشتراک اين عقيده بين يهود و نصارا و مسلمين دليل بر آن نيست که مسلمانان از اديان ديگر گرفته اند، بلکه دلالت بر آن دارد که موضوع انتظار منجي حقيقي مقتضاي فطرت بشر بوده و لذا در هر دين و آييني به آن اشاره شده است.

4 - اين کعب الاحبار نبوده که عقيده به مهدويت را در بين جامعه اسلامي منتشر ساخته است بلکه خدا و رسولان او خصوصاً پيامبر اسلام صلي الله عليه وآله و اهل بيت معصومش اين عقيده را در جامعه منتشر ساخته اند.


پاورقي

[1] العقيده و الشريعه، ص 218.

[2] تراثنا و موازين النقد، ص 184.

[3] مذاهب الاسلاميين، ج 2، ص 76و77.