بازگشت

آزمايش مردم


از سنن الهي آزمايش بندگان است که در تمام امتها اين سنت اجرا شده در قرآن کريم مي فرمايد: الم احسب الناس ان يترکوا ان يقولوا آمنا و هم لا يفتنون و لقد فتنا الذين من قبلهم فليعلمن الله الذين صدقوا و ليعلمن الکاذبين [1] آيا خيال مي کنند مردم همين که گفتند ايمان آورديم ديگر امتحان نخواهند شد چرا ما آزمايش کرديم کساني که قبل از آنها بودند تا معلوم بدارد خداوند راستگويان و دروغ گويان را.



[ صفحه 201]



مسئله آزمايش از حکومتهاي وجدان و فطرت است اگر بنا باشد تمام مردم از نيک و بد ظالم و مظلوم داراي يک فرجام و عاقبت باشند اين خود ستمي است به نيکوکاران و مظلومين، از اين جهت پروردگار عزيز اشخاصي را که از عهده امتحان برآيند به عاقبت پسنديده و نيکو پاداش مي دهد.

اين روش هميشه بوده و در قرآن مي فرمايد ليميز الخبيث من الطيب تا نيک و بد شناخته شود، در غيبت حجت و ولي خدا آزمايش هر چه دقيق تر و بيشتر خواهد بود از آن رو آنها که ايمان به غيبت که يکي از معاني آن غيبت حجت خداست داشته باشند در کتاب آسماني ستايش شده اند و آنها که در دل ترديد و شک داشته باشند و يا بد طينت و سست ايمان باشند دست از دامن ائمه طاهرين برداشته و از دائره مومنين به غيبت ولي عصر خارج مي شوند از همين جهت جابر جعفي مي گويد به حضرت باقر عرض کردم چه وقت فرج شما خواهد رسيد فرمود: هيهات! فرج ما نخواهد رسيد مگر آن زمان که غربال شويد باز غربال شويد تا سه مرتبه تا تيرگي از بين برود و باقي بماند صاف و پاک.

حضرت صادق عليه السلام فرمود: به خدا همچون شيشه شکسته خواهيد شد، شيشه پس از شکستن باز ممکن است مثل اول درست شود به خدا سوگند چون سفال شکسته مي شويد سفال اگر شکست ديگر به حالت اول برنمي گردد به خدا سوگند بايد تميز شويد قسم به پروردگار از آلودگيها پاک شويد، قسم به خدا غربال مي شويد همان طوري که گندم



[ صفحه 202]



را براي پاک کردن غربال مي کنند و دانه هاي تلخ را از آن جدا مي کنند. [2] .


پاورقي

[1] سوره عنکبوت آيه 1 و 2.

[2] هر دو روايت از منتخب الاثر ص 315.