بازگشت

اهداء خيرات و عبادات


از جمله تکاليف انام در غيبت امام عصر (عليه الصلوة و السلام) هديه فرستادن حضور مهر ظهور آن حضرت است (ارواحنا فداه)، چون از وظايف عيد نيست به مولاي خود آن است که اگر متاع نفيسي دارد، براي مولاي خود هديه مي فرستد، و اين فرستادن هديه بسته به نيت عبد است، يا به جهت اظهار خصوصيت و حفظ مراتب عبوديت است، يا به جهت متذکر نمودن مولا است نسبت به خود، که او را منظور نظر مرحمت و مکرمت خود داشته باشد، يا به جهت آن است که هديه مي برد، انعام و عطيه اي درازاي آن مولا به او بدهد، يا به جهت رفع تکدر و نقاري است که ميانه ي او و مولاي اوست، مي خواهد رفع نگراني خاطر مولاي خود را نمايد، يا محض محبت صرفه و مودت محضه است که ابدا ملاحظه اي ندارد الا تحصيل ازدياد محبت و مودت فيمابين، و ظهور و بروز مراتب عبوديت و فدويت و رضايت خاطر مولاي خود، اين نوع هديه که محض طمع و جلب منفعت و ساير ملاحظات گذشته در آن نباشد افضل و اعظم خواهد بود، و قبول کردن آن هديه به جهت مولا، گواراتر و بي رياتر و مهناتر است. پس ما بندگان که در غيبت مولا و آقاي خود (ارواحنا فداه) واقع شده ايم و دسترسي به حضور اقدس آن حضرت نداريم، سزاوار است که گاهي از اوقات، به وسيله و ذريعه ي هديتي از هداياي بي ريا، اظهار عبوديت و رقيت خود را نسبت به آن حضرت نموده، شايد مورد بروز مرحمت و ظهور مکرمت آن آقاي واقعي و ولي النعم



[ صفحه 222]



حقيقي شويم. و چون تمام موجودات در تحت قبضه و تصرف آن مالک الملوک حقيقي است، و زندگاني و تقلب ما هم در بلاد، از تصدق وجود مقدس آن مولاي کل کاينات است، و چيزي که لايق و قابل حضور آن حضرت باشد نداريم:

العبد وما في يده کان لمولاه...

الا بعض اعمال خيريه از قبيل نماز و روزه و حج و صدقات و غيرها. و ديگر آنکه، ملاحظه نموديم هديه اي که سزاوار رتبه و شان آن پادشاه:«کل يوم هو في شأن» از سنخ امتعه ي دنيويه باشد، چيزي مشاهده نمي شود مگر از جنس و سنخ نورانيت و عوالم ملکوتيت خودش (جل جلاله):

«لن ينال الله لحومها و لادماؤها ولکن يناله التقوي منکم...» و «الصلوة قربان کل تقي»

پس افضل اعمال عبد صلاة است، و هديه که لايق حضور پادشاه باشد، بايد از اعلي و اغلي نفايس دارائي شخص باشد. از اين جهت نماز هديه را مقرر فرموده اند که به آداب و اعمال مقرره بجا آورده، هديه ي حضور مهر ظهور آن سلطان معظم و شاهنشاه اعظم (ارواح العالمين فداه) نمائيم.



من چه در پاي تو ريزم که سزاوار تو باشد

سر و جان را نتوان گفت که مقداري هست



پس، از جمله ي تکاليف انام در غيبت امام (عليه الصلوة والسلام) آن است که بايد به واسطه ي نماز هديه، توسل به حضرت معصومين (صلي الله عليهم اجمعين) جسته، در هر روزي که موافق تقسيم شارع قويم، متعلق به ايشان است، نماز هديه را با کمال خضوع و خشوع بجا آورده، به ترتيب و تقسيمي که خود آن بزرگواران مقرر و مقدر فرموده اند، به قصد تقرب صرف و قربت محضه، نماز مقرر را بر طبق اخلاص گذارده، به بارگاه جلالت و نبالت ايشان به رسم تحفه و به عنوان هديه تقديم نمايد. شايد اين تحفه مقبول درگاه، و اين هديه مطبوع بارگاه ايشان (صلوات الله عليهم) گرديده، صاحب هديه مورد



[ صفحه 223]



الطاف و اعطاف طاهره و باطنه شود. پس، طريقه ي نماز هديه يک قسم به حسب تقسيم ايام هفته است، و قسمي ديگر بدون تقسيم است که در هر روز و هر وقت بخواند مجاز و مختار است. اما تقسيم نماز هديه نمودن به معصومين (صلي الله عليهم اجمعين) به حسب ايام هفته، موافق روايت معتبره از ائمه ي معصومين (سلام الله عليهم اجمعين) که در کتب معتبره علماء اعلام و فقهاء کرام (رضوان الله عليهم) ثبت است، چنين نقل کرده اند که:

مستحب است آدمي در روز جمعه هشت رکعت نماز بگذارد، و بعد از هر دو رکعت سلام بگويد، و چهار رکعت را هديه ي حضرت رسول (صلي الله عليه و آله) گرداند، و چهار رکعت را هديه ي حضرت فاطمه ي زهرا (سلام الله عليها) نمايد. و در روز شنبه، چهار رکعت بجا بياورد و هديه ي اميرالمومنين (عليه السلام) گرداند، و هم چنين هر روز چهار رکعت بجا بياورد و هديه ي امامي گرداند به ترتيب، تا روز پنج شنبه چهار رکعت بجا بياورد و هديه ي حضرت امام جعفر صادق (عليه السلام) گرداند. و باز در روز جمعه هشت رکعت کند و چهار رکعت را هديه به حضرت فاطمه (عليهاالسلام) گرداند. و در روز شنبه، چهار رکعت هديه ي حضرت امام موسي (عليه السلام)، و هر روزي چهار رکعت هديه ي امامي نمايد، تا روز پنج شنبه چهار رکعت را هديه ي حضرت صاحب الزمان (ارواحنا فداه (نمايد، و بعد از هر دو رکعت اين دعا بخواند:

اللهم انت السلام و منک السلام و اليک يعود السلام حينا ربنا منک بالسلام اللهم هذه الرکعات هدية مني الي وليک فلان بن فلان.

و به جاي فلان اسم آن امام را ببرد که اين نماز هديه براي اوست، فصل علي محمد و آل محمد و بلغه اياها و اعطني افضل املي و رجائي فيک و في رسولک صلواتک عليه و آله و فيه...



[ صفحه 224]



پس هر دعائي خواهي بکن انشاء الله برآورده است.

پس اين نماز شصت و چهار رکعت شد که در عرض دو هفته مي بايد گذارده شود. اما نماز هديه که بدون تقسيم ايام هفته است و هر اوقات بخواند مختار است، در ذيل تکليف آينده مذکور خواهد شد.



[ صفحه 225]