بازگشت

آداب هنگام بيداري


چون شب را از خواب بيدار شدي اولا سجده ي شکر بجا بياور اقتداء للنبي (صلي الله عليه و آله و سلم) او اينکه خداي تعالي از روي کمال مرحمت و مکرمت و از برکت وجود مقدس امام عصر (ارواحنا فداه) روح تو را برگردانيد و تو را زنده کرد و در خواب قبض روح تو را نفرمود و بيدار شدي در حالتي که با محبت و ولاي مواليان خود ثابت و مستقر هستي و نيت تو اين است که روز را به شام و شام را به روز برساني با محبت و ولاي اهل بيت معصومين (صلي الله عليهم اجمعين) و تمام اين تفضلات از برکت وجود اقدس امام عصر است (ارواحنا فداه). پس بعد از سجده ي شکر بخوان دعائي که در «کافي» و غيره از حضرت ابي عبدالله (عليه السلام) روايت است که چون شب از خواب بيدار شوي بگو:

الحمد لله الذي رد علي روحي لاحمده و اعبده.

و باز فرموده که حضرت رسول (صلي الله عليه و آله) چون بيدار مي شدند مي خواندند:

الحمد الله الذي احياني بعد ما اماتني و اليه النشور.

پس متذکر امام عصر (عجل الله فرجه) گرديده سه مرتبه بگوئي:

صلي الله عليک يا صاحب الزمان و رحمة الله و برکاته الحمد



[ صفحه 59]



لله الذي احياني بولايتک و ولاية آبائک الطاهرين.

و چون بشنوي صداي خروس را، باز متذکر امام زمان خود (ارواحنا فداه) بشوي و متذکر شوي ذکر خروسها را - چنانکه در حديث است - که مي گويند:

اشهد ان لا اله الا الله، وحده لا شريک له، و اشهد ان محمدا سيد النبيين و ان وصيه سيد الوصيين و ان الله سبوح قدوس رب الملئکه و الروح.

و تو کمتر از خروسي نباشي که دراين وقت متذکر خدا و رسول و ائمه ي هدي (صلي الله عليهم اجمعين) باشد و تو نباشي. پس از آن به آسمان نظير کني و متذکر امام زمان خود شوي و بخواني دعائي را که از حضرت ابي عبدالله (عليه السلام) منقول است که:

چون نظر به آسمان انداختي بگو:

سبحان من جعل في السماء بروجا و جعل فيها سراجا و قمرا منيرا و جعل لنا نجوما و قبله نهتدي بها الي التوجه اليه في ظلمات البر و البحر. اللهم کما هديتنا الي التوجه اليک و الي قبلتک المنصوبد لخلقک، فاهدنا الي نجومک التي جعلتها امانا لاهل الارض و لاهل السماء حتي نتوجه بهم اليک، فلا يتوجه المتوجهون اليک الا بهم،و لا يسلک الطريق اليک من سلک من غيرهم، و لا لزم المحجة من لم يلزمهم.

واضح است نجومي که امان از براي اهل زمين و آسمان اند، ائمه ي هدي (سلام الله عليهم اجمعين) هستند، و مويد اين مطلب است فقره که توقيع رفيع شرف صدور يافته - چنانکه صاحب «احتجاج» (ره) از شيخ کليني (قدس سره) روايت مي کند - در جواب عريضه ي اسحق بن يعقوب به دست محمد بن عثمان



[ صفحه 60]



عمري توقيع منيع صادر شد به خط مولاي ما صاحب العصر و الزمان (ارواحنا فداء)، از جمله فقرات آن اين است:

و اما وجه الانتفاع بي في غيبتي فکما الانتفاع بالشمس اذا غيبتها عن الابصار السحاب و اني لامان لاهل الارض کما ان النجوم امان لاهل السماء...

پس مسواک کن و وضو بگير و خود را متعطر کن که تا ثواب نمازت هفتاد برابر شود و در تمام آداب و سنن و ادعيه ي مسواک و وضو بايد متوجه امام خود (ارواحنا فداه) باشي.

لمولفه:



ايا سلاله ي طه نتيجه ي لولاک

منم که کمترين اندر برت ز چوب اراک



چرا که نام من اندر زبان نمي آري

وليک در دهن توست روز و شب مسواک



بعد از آن برخيزي براي نماز شب، چون برخواستي به جهت نماز، بگوئي:

بسم الله و بالله و الي الله، ماشاء الله لا حول و لا قوة الا بالله،اللهم اجعلني من زوارک و عمار مساجدک، و افتح لي باب توبتک، و اغلق عني باب معصيتک و کل معصية، و الحمد الله الذي جعلني ممن يناجيه، اللهم اقبل علي بوجهک جل ثناوک.

واضح است مراد از اقبال نمودن خدا به وجه خودش، به تواتر رسيده که وجه خداي تعالي انوار طيبه ي محمد و آل محمد است (صلي الله عليهم اجمعين) و توجه



[ صفحه 61]



به سوي ايشان (عليهم السلام) توجه به سوي خدا است لاغير، و بدون توجه به سوي آنها هيچ طاعتي و عبادتي مقبول نيست، بلکه مردود و مطرود خواهد بود. و مويد اين است دعاي توجه که در «فقه الرضا (ع)» است که مستحب است قبل از شروع به نماز شب خوانده شود و آن اين است:

اللهم اني اتوجه اليک بنبيک نبي الرحمة و بالائمة الراشدين المهديين من آل طه و يس و اقدمهم بين يدي حوائجي، فاجعلني بهم وجيها في الدنيا و الاخرة و من المقربين و لا تعذبني بهم و ارزقني بهم و لا تضلني بهم و ارفعني بهم و لا تضعني بهم و اقض حوائجي بهم في الدنيا و الاخرة انک علي کل شيي ء قدير و بکل شيي ء عليم.

و نيز بخواني دعائي که در «کافي» است از حضرت ابي عبدالله (عليه السلام) که مي فرمايد:

چون شب از خواب برخواستي بگو:

سبحان الله رب النبيين و اله المرسلين و المستضعفين و الحمد لله الذي يحيي الموتي و هو علي کل شيي ء قدير.

فانه اذا قال ذلک، يقول الله (تبارک و تعالي):

صدق عبدي و شکر.

مجلسي (عليه الرحمة و الرضوان) در «بحارالانوار» تفسير نموده مستضعفين را به ائمه (عليهم السلام) و استشهاد آورده به قول خداي تعالي که:

و نريد ان نمن علي الذين استضعفوا في الارض و نجعلهم ائمة و نجعلهم الوارثين.



[ صفحه 62]