بازگشت

فوايد و آثار انتظار چيست؟


پاسخ: بعضي از ناآگاهان چنين پنداشته اند که انتظار مهدي (عج)، ممکن است سبب رکود و عقب ماندگي، يا فرار از زير بار مسئوليت ها و تسليم در برابر ظلم و ستم گردد. چرا که اعتقاد به اين ظهور بزرک مفهومش قطع اميد از اصلاح جهان قبل از او و حتي کمک کردن به گسترش ظلم و فساد است تا زمينه ظهور آن حضرت فراهم گردد! در صورتي که چنين نيست و انتظار اين ظهور بزرگ آثار و برکات بسيار سازنده اي دارد، که در ذيل به چند نمونه اشاره مي کنيم:

1- خوسازي فردي: چنين تحولي قبل از هر چيز نيازمند عناصر آماده و با ارزش انساني است که بتوانند بار سنگين چنان اصلاحات وسيعي را در جهان به دوش بکشند، و اين در درجه اول محتاج به بالاترين سطح انديشه و آگاهي و آمادگي روحي و فکري براي همکاري در پياده کردن آن برنامه عظيم است. تنگ نظريها، کوته بينيها، کج فکريها، حسادتها، اختلافات کودکانه و نابخردانه و بطور کي هر گونه نفاق و پراکندگي با موقعيت منتظران سازگار نيست.

نکته مهم اين است که منتظر واقعي، براي چنان برنامه مهمي، هرگز نمي تواند نقش تماشاچي را داشته باشد، بايد از هم اکنون حتما در صف انقلابيون قرار گيرد.

ايمان به نتايج و عاقبت اين تحول هرگز به او اجازه نمي دهد که در صف مخالفان باشد و قرار گرفتن در صف موافقان نيز محتاج به داشتن «اعمالي پاک» و روحي پاکتر، و برخورداري از شهامت و آگاهي کافي است.

من اگر فاسد و نادرستم چگونه مي توانم در انتظار نظامي که افراد فاسد و نادرست در آن هيچ گونه نقشي ندارند، بلکه مطرود و منفور خواهند بود، روز شماري کنم. آيا اين



[ صفحه 245]



انتظار براي تصفيه روح فکر و شستشوي جسم و جان از لوث آلودگي ها کافي نيست؟

ارتشي که در انتظار جهاد اسلامي و آزادي بخش به سر مي برد حتما به حالت آماده باش کامل در مي آيد. سلاحي که براي چنين ميدان نبردي شايسته است به دست مي آورد و سنگرهاي لازم را مي سازد. آمادگي رزمي افراد خود را بالا مي برد، روحيه افراد خود را تقويت مي کند و شعله عشق و شوق براي چنين مبارزه اي را، در دل فرد فرد سربازانش زنده نگاه مي دارد، ارتشي که داراي چنين آمادگي نيست، هرگز در انتظار به سر نمي برد، و اگر بگويد دروغ مي گويد.

انتظار يک مصلح جهاني به معناي آماده باش کامل فکري و اخلاقي، مادي و معنوي براي اصلاح همه جهان است. فکر کنيد چنين آماده باشي چقدر سازنده است. براي تحقق بخشيدن به چنين انقلابي، مرداني بسيار بزرگ و مصمم و بسيار نيرومند و شکست ناپذير، فوق العاده پاک و بلند نظر، کاملا آماده و داراي بينش عميق لازم است.

و خودسازي براي چنين هدفي مستلزم به کار بستن عميق ترين برنامه هاي اخلاقي و فکري و اجتماعي است، اين است معناي انتظار واقعي، آيا هيچ کس مي تواند بگويد که چنين انتظاري سازنده نيست؟!

2- خود ياريهاي اجتماعي: منتظران راستين در عين حال وظيفه دارند تنها به خويش نپردازند، بلکه مراقب حال يکديگر باشند، و علاوه بر اصلاح خويش در اصلاح ديگران نيز بکوشند، زيرا برنامه عظيم و سنگيني که انتظارش را مي کشند يک برنامه فردي نيست، برنامه اي است که تمام عنصر انقلاب بايد در آن شرکت جويند، بايد کار به صورت دسته جمعي و همگاني باشد، کوشش ها و تلاش ها بايد هماهنگ گردد، و عمق و وسعت اين هماهنگي بايد به عظمت همان برنامه انقلاب جهاني باشد که انتظار آن را دارند.

در يک ميدان وسيع مبارزه دسته جمعي، هيچ فردي نمي تواند از حال ديگران غافل بماند، بلکه موظف است هر نقطه ضعفي را در هر کجا ببيند اصلاح کند و هر موضع آسيب پذيري را ترميم نمايد، و هر قسمت ضعيف و ناتواني را تقويت کند، زيرا بدون شرکت



[ صفحه 246]



فعالانه و هماهنگ تمام مبارزين، پياده کردن چنان برنامه اي امکان پذير نيست.

منتظران واقعي علاوه بر اينکه به اصلاح خويش مي کوشند، وظيفه خود مي دانند که ديگران را نيز اصلاح کنند. اين است اثر سازنده ديگري براي انتظار قيام مصلح جهاني.

3- منتظران راستين در فساد محيط حل نمي شوند: اثر مهم ديگري که انتظار مهدي دارد حل نشدن در مفاسد محيط و عدم تسليم در برابر آلودگيها است.

توضيح اينکه هنگامي که فساد فراگير مي شود و اکثريت يا جمع کثيري را به آلودگي مي کشاند، گاهي افراد پاک در يک بن بست سخت رواني قرار مي گيرند، بن بستي که از يأس اصلاحات سرچشمه مي گيرد. گاهي آنها فکر مي کنند که کار از کار گذشته و ديگر اميدي به اصلاح نيست، و تلاش و کوشش براي پاک نگاه داشتن خويش بيهوده است، اين نوميدي و يأس ممکن است آنها را تدريجا به سوي فساد و همرنگي با محيط بکشاند و نتوانند خود را به صورت يک اقليت صالح در برابر اکثريت ناسالم حفظ کنند و همرنگ جماعت نشدن را موجب رسوايي بدانند!

تنها چيزي که مي تواند در آنان روح «اميد» بدمد، و به مقاومت و خويشتن داري دعوت کند و نگذارد در محيط فاسد حل شوند، اميد به اصلاح نهايي است، تنها در اين صورت است که آنها دست از تلاش و کوشش براي حفظ پاکي خويش و اصلاح ديگران برنخواهند داشت.

به همين دليل، اميد را مي توان همراه به عنوان يک عامل مؤثر تربيتي در مورد افراد فاسد شناخت، همچنين افراد صالحي که در محيطهاي فاسد و گرفتارند، هرگز بدون اميد نمي توانند خويشتن را حفظ کنند.

نتيجه اينکه انتظار ظهور مصلحي که هر قدر دنيا فاسدتر مي شود اميد ظهورش بيشتر مي گردد، اثر فزاينده رواني در معتقدان دارد، و آنها را در برابر امواج نيرومند فساد بيم مي کند، آنها نه تنها با گسترش دامنه فساد محيط مأيوس نمي شوند، بلکه به مقتضاي:



وعده وصل چون شود نزديک

آتش عشق تيزتر مي گردد





[ صفحه 247]



وصول به هدف را در برابر خويش مي بينند و کوشش آنان را براي مبارزه با فساد و يا حفظ خويشتن با شوق و عشق زيادتري تعقيب مي گردد. [1] .


پاورقي

[1] تفسير موضوعي پيام قرآن، آيه الله مکارم شيرازي، ج 9، ص 447.