امام زمان چگونه و توسط چه کسي به شهادت مي رسد؟
پاسخ: پيرامون شهادت يا درگذشت امام زمان (عج) روايات متعددي در دست مي باشد، ولي با توجه به سخن امام حسن (ع)، که فرموده است: «هيچ يک از ما امامان نيست، جز آنکه مسموم يا شهيد مي شود.» [1] .
مي توان گفت، رواياتي که بر شهادت امام مهدي (ع) دلالت دارد، بر ديگر روايات ترجيح و برتري دارند. از جمله رواياتي که به مرگ طبيعي حضرت مهدي (عج) دلالت دارد، تفسيري است که امام صادق (ع) در رابطه با آيه شريفه: «ثم رددنا لکم الکره عليهم» [2] مي فرمايد: «مقصود زنده شدن دوباره امام حسين (ع) و هفتاد نفر از اصحابش در عصر امام زمان (ع) است، در حالي که کلاهخودهاي طلايي بر سر دارند، و به مردم، رجعت و زنده شدن دوباره حضرت حسين (ع) را اطلاع مي دهند، تا مؤمنان به شک و شبهه نيفتند. و اين در حالي است که حضرت مهدي (ع) در ميان مردم است.
هنگامي که همه مؤمنان امام حسين (ع) را شناختند و تأييد کردند که او حسين (ع) است، مرگ حضرت مهدي (ع) فرا خواهد رسيد و ديده از جهان فرو مي بندد. آنگاه امام حسين (ع) وي را غسل و کفن و حنوط مي کند و به خاک مي سپارد. که هرگز امام را جز امام غسل نمي دهد.» [3] .
و اما درباره شهادت حضرت و چگونگي آن روايت شده است: «هنگامي که سال 70 به پايان آيد، و مرگ حضرت فرا رسد، زني به نام سعيده از طايفه بني تميم، ايشان را
[ صفحه 229]
به شهادت مي رساند. ويژگي آن زن اين است که مانند مردها محاسن دارد. او از بالاي بام، به هنگامي که حضرت در حال عبور است، سنگي به سوي ايشان پرتاب مي کند. و آن حضرت را به شهادت مي رساند. چون حضرت رحلت مي کند، امام حسين (ع) مراسم غسل، کفن و دفن آن حضرت را عهده دار مي شود.» [4] که البته سند قطعي و متواتر ندارد.
پاورقي
[1] بحارالانوار، علامه مجلسي، ج 27، ص 217.
[2] سوره اسراء، آيه 6.
[3] تفسير عياشي، ج 2، ص 281.
[4] تاريخ بعد الظهور، سيد محمد صدر، ص 881.