بازگشت

امام غايب چه فايده اي براي مسلمانان مي تواند داشته باشد؟


گفته مي شود که زندگي امام در عصر غيبت يک زندگي خصوصي محسوب مي شود، در صورتي که يک پيشوا و امام بايد در بين مردم و در اجتماع باشد، با اين وضع حق داريم بپرسيم که اين امام غايب چه فايده اي مي تواند براي مردم داشته باشد؟

پاسخ: بايد دانست که مفهوم غايب بودن امام مهدي (عج) اين نيست که وجودي نامرئي دارد و به يک وجود پنداري شبيه تر از يک وجود عيني باشد. بلکه او نيز از يک زندگي طبيعي عيني خارجي برخوردار است و تنها استثنايي که در زندگي او وجود دارد، عمر طولاني اوست. و گرنه آن وجود نازنين در جامعه انساني به طور ناشناس زندگي مي کند، چنانکه خواهد آمد.



[ صفحه 91]





غافل تو يکي لحظه ز آن شاه نباشي

شايد که نگاهي کند آگاه نباشي



بعد از بيان اين مسئله که مهدي (ع) يک پندار نيست بلکه يک حقيقت عيني است، مي گوييم: اگر چه حضور شخصي امام (ع) در بين مردم سبب مي شود که مسلمانان از برکات بيشتر و در سطح بسيار وسيعتري بهره مند شوند، و ليکن اين چنين نيست که اگر شخص امام (ع) غايب بود، هيچ گونه فايده و ثمره اي براي امت اسلام و مردم نداشته باشد. بلکه مردم را تحت نفوذ شخصيتي خود مي گيرد. در احاديث متعددي که پيرامون فلسفه و فايده وجود امام (ع) در دوران غيبت به ما رسيده است، فوايد گوناگوني را عنوان فرموده اند که به طور اختصار به بعضي از آنها اشاره مي کنيم:

1- امام غايب (ع)، واسطه فيض و امان اهل زمين: گفته شد که امامان معصوم عليهم السلام و امام زمان (عج) امان اهل زمين اند و اگر زمين از اين حجت هاي الهي خالي بماند دنيا و اهلش نابود خواهند شد. لذا وجود امام (ع) موجب برکات بسياري مي باشد، حال به ظاهر حاضر باشد يا غايب، فرقي در اين زمينه نمي کند.

پيامبر اکرم (ص) رمز و راز اين مسئله را با بياني نغز و پر معني بيان کرده و در پاسخ اين پرسش که وجود مهدي (ع) در عصر غيبت چه فايده اي دارد، مي فرمايد: «آري، به خداوندي که مرا به پيغمبري مبعوث گردانيده است؛ آنها از وجود او منتفع مي شوند و از نور ولايتش در طول غيبت بهره مي گيرند، چنانکه از آفتاب پشت ابر استفاده مي برند.» [1] .

و حضرت صاحب الامر (عج) نيز در اين رابطه فرموده است: «همان طور که از خورشيد در وقتي که توسط ابرها پنهان شده بهره گيري مي شود، از من نيز در زمان غيبتم به همان صورت بهره مي برند. و همانا من سبب آرامش و امنيت مردم روي زمين هستم، چنانکه ستارگان امان اهل آسمانند». [2] .



[ صفحه 92]



راجع به علت تشبيه امام غايب به خورشيد پنهان در ابر، به پرسش بعدي مراجعه فرماييد.

2- اثر اميد بخشي به مسلمين: ايمان و اعتقاد به امام غايب (عج) سبب اميدواري مسلمانان نسبت به آينده پر مهر و صفاي خويش در عصر ظهور امامشان مي گردد. جامعه شيعي، طبق اعتقاد خويش به وجود امام شاهد و زنده، همواره انتظار بازگشت آن سفر کرده را که صد قافله دل همره اوست مي کشد.

هر چند او را در ميان خود نمي بيند، اما خود را تنها و جداي از او نمي داند. اگر اين رهبر اصلا وجود خارجي نداشته باشد و علاقمندان مکتب اسلامي سازش در انتظار تولد و پرورش او در آينده باشند وضع بسيار فرق مي کند.

باري، امام غايب (عج) همواره مراقب حال و وضع شيعيان خويش مي باشد، و همين مسئله باعث مي گردد که پيروانش به اميد لطف و عنايت حضرتش، براي رسيدن به يک وضع مطلوب جهاني تلاش کرده و در انتظار آن منتظر بسر برند. چنانکه خود فرموده است: «ما در رسيدگي و سرپرستي شما، کوتاهي نکرده و ياد شما را از خاطر نبرده ايم. پس تقواي الهي پيشه کنيد و ما را ياري کنيد تا از فتنه اي که به شما رو مي آورد، شما را نجات بخشيم. [3] .



خستگان عشق را ايام درمان خواهد آمد

غم مخور آخر طبيب دردمندان خواهد آمد



3- پاسداري از آيين اسلام و دين خدا: از جمله آثار و فوايد امام غايب (عج) اين است که عاشقان و سربازان آن حضرت خود را به اميد عصر ظهور براي دفاع از دين آماده مي نمايند.

حضرت علي (ع) در اين رابطه مي فرمايد: «به برکت آن امام گروهي از مردم براي دفاع از دين و درهم کوبيدن فتنه ها آماده مي شوند، چنان که شمشير و تير به دست آهنگر



[ صفحه 93]



تيز مي گردد. چشم آنها به واسطه قرآن روشن است، تفسير و معاني قرآن در گوششان گفته مي شود و شب و روز از جام حکمت و علوم الهي سيراب مي شوند.» [4] .

فوايد ديگري نيز براي وجود نازنين آن امام در پس پرده غيبت بيان شده که ما در اينجا به همين سه فايده اکتفا مي کنيم.


پاورقي

[1] «اي، والذي بعثني بالنبوه، انهم لينتفعون به و يستضيئون بنور ولايته في غيبته، کانتفاع الناس بالشمس و ان جللها السحاب». (ينابيع الموده، قندوزي، ج 3، ص 170).

[2] کمال الدين و تمام النعمه، شيخ صدوق، ص 485.

[3] احتجاج طبرسي، ج 2، ص 497.

[4] نهج البلاغه، صبحي صالح، خطبه 150، ص 208.