بازگشت

روايات


1- بزنطي مي گويد:امام رضا عليه السلام فرمود: «قبل از اين امر (فرج) قتل ببوح واقع خواهد شد.» عرض کردم: «بيوح چيست؟» فرمود: «پيوسته و بدون فاصله.» [1] [2] .

2- امام باقر عليه السلام «قبل از اين امر دو نشانه واقع خواهد شد: گرفتگي ماه در روز پنجم و گرفتگي خورشيد در روز پانزدهم، و از زمان هبوط آدم تاکنون چنين اتفاقي نيافتاده است و در آن روز است که حساب منجمين بهم مي ريزد.» [3] .



[ صفحه 131]



3- سليمان بن خالد مي گويد: از امام صادق شنيدم که فرمود: «قبل از قيام قائم دو نوع مرگ واقع مي شود: «مرگ سرخ و مرگ سفيد، به طوري که از هر هفت نفر پنج نفر مي ميرند، اما مرگ سرخ، مرگ با شمشير است و مرگ سفيد، طاعون است.» [4] .

4- امام صادق عليه السلام فرمود: «قبل از قيام قائم عليه السلام، خورشيد در پنجم ماه رمضان مي گيرد.» [5] .

5- جابر مي گويد: به امام باقر عرض کردم: «اين امر(فرج) چه موقع خواهد بود؟» فرمود: «چه موقع خواهد بود؟ اي جابر! آن هنگامي است که بين حيره و کوفه کشتار زياد مي شود.» [6] .

6- مفضل بن عمر مي گويد: از امام صادق عليه السلام در مورد آيه ي (ولنذيقنهم من العذاب الادني دون العذاب الاکبر)، [7] «قبل از عذاب بزرگتر، از عذاب کوچکتر به آنها خواهيم چشانيد.» سؤال کردم. فرمود: عذاب کوچکتر، گراني است و عذاب بزرگتر، خروج مهدي با شمشير است. [8] .

7- از امام صادق عليه السلام سوال شد که هنگام خروج قائم چه موقع است؟ فرمود: «وقتي که حکومت در دست بيضه کشيده شدگان، و زنان بيفتد» [9] و علامتهاي ديگري را نام برد تا اينکه فرمود: «آن موقع وقت خروج قائم ما اهل بيت است.» [10] .

8- از امام صادق عليه السلام از پدران بزرگوارش نقل مي فرمايد: علي عليه السلام فرمود: «وقتي آتش در حجاز بيفتد و سيل در نجف جاري شود منتظر ظهور قائمتان باشيد.» [11] .



[ صفحه 132]



9- محمد بن مسلم مي گويد: از امام صادق عليه السلام شنيدم فرمود: «قبل از قيام قائم براي مؤمنان نشانه هايي از طرف خداي تعالي آشکار خواهد شد.»گفتم: «فدايت شوم!آن نشانه چيستند؟» فرمود: (ولنبلونکم بشي ء من الخوف و الجوع و نقص من الاموال و الانفس و الثمرات و بشر الصابرين)، [12] وفرمود: (ولنبلونکم بشي ء من الخوف)، ترس از ناحيه بني فلان در آخر سلطنتشان است، (والجوع) آزمايش يا گرسنگي، به گراني و بالا بودن قيمتهاست، و (نقص من الاموال) به از بين رفتن و تباهي بازرگاني و معاملات و بهره وري کم در آنهاست، (و نقص... الانفس)، عبارت از مرگ سريع و آشکار است، و (و نقص من...الثمرات) نيکو نشدن کشت و زرع و بي برکتي آن است، و (بشر الصابرين) بشارت صابران به تعجيل در خروج قائم ماست، سپس فرمود: اي محمد اين تاويل آيه است و خداوند مي فرمايد: (و ما يعلم تاويله الا اله و الراسخون في العلم) [13] «حقيقت نهاني آن را جز خدا و آنان که دانش در سينه هايشان آرام يافته است کسي نمي داند.» [14] .

10- ابو بصير درباره ي آيه ي (ان نشا ننزل عليهم من السماء آيه فظلت اعناقهم لها خاضعين)، [15] «اگر بخواهيم از آسمان نشانه اي بر آنان فرو فرستيم که شرمگينانه بر آن گردن نهند.» از امام باقر عليه السلام نقل مي کند که فرمود: «خداوند به زودي اين کار را درباره ي آنان انجام خواهد داد. ابوبصير مي گويد: عرض کردم «آنان چه کساني هستند؟ فرمود: «بني اميه و پيروان آنها»، گفتم: «آن نشانه چيست؟» فرمود: «توقف خورشيد بين ظهر تا عصر و آشکار شدن چهره و نيم تنه ي مردي در قرص خورشيد که به نام و نشانش شناخته مي شود، و اين کار در زمان سفياني انجام خواهد شد که در آن



[ صفحه 133]



موقع، نابودي او و قومش فرا رسيده است.» [16] .

11- امام صادق عليه السلام فرمود: «قبل از قيام قائم عليه السلام به واسطه ي آتشي که در آسمان پيدا مي شود، سرخي که هوا را فرا مي گيرد، گرفتگي ماه در بغداد و بصره، خونهايي که ريخته مي شود، ويراني منازل و ساکنانش و ترسي که به دل مردم عراق مي افتد که آرام و قرار ندارند، مردم از گناه باز داشته مي شوند.» [17] .

12- امام باقر عليه السلام فرمود: «قائم ظهور نمي کند تا اينکه در شام، فتنه و آشوبي دامن مردم را بگيرد که راه نجاتي از آن نيابند و کشتار بين حيره و کوفه واقع شود، کشته هاي آنها مثل هم هستند، [18] ومنادي از آسمان ندايي در دهد.» [19] .

13- امام صادق عليه السلام فرمود: «اين امر واقع نخواهد شد تا اينکه هر گروهي از مردم، به حکومت بر مردم دست يابد و طوري نباشد که گروهي بگويند: «اگر ما حکومت داشتيم به عدالت رفتار مي کرديم.» آن وقت است که قائم به حق و عدل قيام مي کند.» [20] .


پاورقي

[1] بحارالانوار، ج 52، ص 183، روايت 6.

[2] مقصود کشتارهاي پي در پي و بدون وقفه است. مترجم.

[3] بحارالانوار، ج 52، ص 207، روايت 41.

[4] بحارالانوار، ج 52، ص 207، روايت 42.

[5] بحارالانوار، ج 52، ص 207، روايت 43.

[6] بحارالانوار، ج 52، ص 209، روايت 50.

[7] سجده:21.

[8] اثبات الهداه، ج 3، ص 564، روايت 646.

[9] شايد کنايه از نامردها و افراد بي غيرت باشد چنانکه در کلام مولي علي عليه السلام آمده است: «يا اشباه الرجال و لا رجال».مترجم.

[10] اثبات الهداه، ج 3، ص 578، روايت 741.

[11] اثبات الهداه، ج 3، ص 578، روايت 746.

[12] بقره: 155- وقطعا شما را به نوعي از ترس و گرسنگي و زيان مالي و جاني و کمبود محصول مي آزماييم و صابران را نويد ده.

[13] آل عمران: 7.

[14] اثبات الهداه، ج 3، ص 731، روايت 76.

[15] شعراء: 4.

[16] اثبات الهداه، ج 3، ص 732، روايت 82.

[17] اثبات الهداه، ج 3، ص 733، روايت 87.

[18] احتمالا مقصود اين است که هر دو دسته بر باطل و اهل آتش هستند.مترجم.

[19] اثبات الهداه، ج 3، ص 739، روايت 118.

[20] اثبات الهداه، ج 3، ص 739، روايت 118.