بازگشت

روايات


1- در سوالي که مفضل بن عمر درباره ي حضرت مهدي منتظر عليه السلام، از امام صادق صلوات الله عليه پرسيده چنين آمده است: «...عرض کردم آقاي من!خانه ي حضرت مهدي و محل گردهمايي مؤمنان کجاست؟ امام عليه السلام فرمود:محل حکومتش کوفه و مهدي و محل گردهمايي مؤمنان کجاست؟ امام عليه السلام فرمود: محل حکومتش کوفه و محل قضاوتش، مسجد کوفه است، بيت المال و محل تقسيم غنائم مسلمانان، مسجد سهله و محل خلوت و عبادتش شنزارهاي اطراف کوفه است.



[ صفحه 195]



مفضل مي گويد: «آقاي من آيا همه ي مؤمنان در کوفه خواهند بود؟ امام عليه السلام پاسخ مي فرمايد: آري به خدا قسم! هيچ مؤمني نيست مگر اينکه يا در کوفه است يا در اطراف آن، بهاي مختصر زميني از آن که اسبي در آن جاي گيرد به دو هزار درهم مي رسد و بيشتر مردم دوست دارند که يک وجب از زمين منطقه سبع از ناحيه همدان در نزديکي کوفه را به يک وجب طلا بخرند، گستردگي کوفه به پنجاه و چهار ميل رسيده و خانه هاي آن به کربلا وصل مي شود و کربلا اردوگاه و محل رفت و آمد فرشتگان و مؤمنان و داراي مقامي بلند و برکاتي زياد است که اگر مؤمني در آن جا اقامت کند و خدا را بخواند، با يک بار دعا کردن، خداوند، چيزي به قدر هزار برابر ملک دنيا به او عطا مي فرمايد...» [1] .

2- ابو بصير مي گويد: امام صادق به من فرمود: «اي ابا محمد! گويا که ساکن شدن قائم و اهل و عيالش در مسجد کوفه را مي بينم. «عرض کردم: فدايت شوم خانه اش آن جاست؟ فرمود: آري، خانه ادريس و ابراهيم خليل الرحمن هم آن جا بود و خداوند پيامبري را مبعوث نکرد مگر اينکه در آن مسجد نماز خواند، و خانه خضر در آن است و کسي که در آن مسجد اقامت کند مثل کسي است که در خيمه پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم اقامت کرده است و هيچ مرد و زن مؤمني يافت نمي شود مگر اينکه دلش براي آن مي تپد.» عرض کردم: فدايت شوم آيا هيچ وقت قائم، از ميان آن نمي رود؟» فرمود: «آري مي رود» عرض کردم: پس بعد از او چه مي شود؟ فرمود: «بعد از او هم همين طور است تا زماني که عالم خلق کاملا به پايان برسد...» [2] .

3- ابو خالد کابلي مي گويد: امام باقر عليه السلام فرمود: «وقتي قائم وارد کوفه شود هيچ مؤمني نيست مگر اينکه يا در کوفه است يا به سمت کوفه مي آيد چنانکه اميرالمؤمنين عليه السلام به يارانش مي فرمايد: «به سمت اين مرد سرکش برويم و آن گاه به سمت کوفه راه مي افتد.» [3] .



[ صفحه 196]



4- حبه عرني مي گويد: اميرالمؤمنين عليه السلام فرمود: گويا شيعيانمان را در مسجد کوفه مي بينم که خيمه زده اند و قرآن را همان گونه که نازل شده است به مردم ياد مي دهند؛بدانيد که وقتي قائم قيام کند، مسجد را خراب کرده و قبله اش را درست مي نمايند.» [4] .

5- حسن بن محبوب از بعضي از راوياني که از آنها نقل مي کند از امام صادق عليه السلام نقل مي کند که فرمود: «گويا قائم عليه السلام را مي بينم که بر منبر کوفه نشسته است، از جيب قبايش نامه اي که به طلا مهر شده است بيرون مي آورد، باز مي کند و براي مردم مي خواند و مردم مثل گله ي گوسفندي که بگريزند از دور او پراکنده مي شوند غير از نقباء و برگزيدگان، کسي باقي نمي ماند، آن گاه سخني مي فرمايد که قبل از اينکه به جايي پناه ببرند به سوي او بر مي گردند، و من مي دانم که آن سخن چيست.» [5] .

6- اصبغ بن نباته در حديثي درباره ي فضيلت مسجد کوفه، از اميرالمؤمنين عليه السلام نقل مي کند که فرمود: «زماني خواهد آمد که آن جا، نماز خانه ي مهدي از نسل من و نماز خانه ي هر مؤمني خواهد بود، و هيچ مؤمني در روي زمين باقي نمي ماند مگر اينکه يا در آن جاست يا دلش براي آن مي تپد.» [6] .

7- مفضل بن عمر مي گويد: امام صادق عليه السلام فرمود: «گويا قائم عليه السلام را بر منبر کوفه مي نگرم که سيصد و سيزده نفر از يارانش، به تعداد مجاهدان بدر، که صاحب پرچم و حاکمان روي زمين هستند، اطرافش را فرا گرفته اند...». [7] .

8- جابر از امام باقر عليه السلام نقل مي کند که فرمود: «وقتي قائم ظهور کند و وارد کوفه شود، خداوند از وراي کوفه هفتاد هزار صديق را بر مي انگيزد که در بين ياران و



[ صفحه 197]



دوستان آن حضرت باشند.» [8] .

9- مفضل بن عمر مي گويد: شنيدم امام صادق عليه السلام فرمود: «وقتي قائم آل محمد قيام کند در کوفه مسجدي خواهد ساخت که هزار در داشته باشد و خانه هاي کوفه به رودخانه کربلا وصل خواهد شد.» [9] .

10- ابو الجارود در حديثي طولاني از امام باقر عليه السلام نقل مي کند که فرمود: «وقتي قائم قيام کند به سمت کوفه به راه مي افتد» تا اينکه فرمود: «آن گاه وارد کوفه مي شود و تمام منافقان شکاک را مي کشد و خانه هايشان را ويران مي کند و آنقدر از آنان مي کشد تا خداوند عزوجل خشنود شود.» [10] .

11- محمد بن احمد فتال در روضه الواعظين روايت مي کند: امام باقر عليه السلام در روايتي فرمود: «وقتي قائم قيام کند به طرف کوفه به راه مي افتد و چهار مسجد را در آن جا ويران مي کند.» [11] .


پاورقي

[1] بحارالانوار، ج 53، ص 11، از روايت 1.

[2] بحارالانوار، ج 52، ص 381، روايت 191.

[3] بحارالانوار، ج 52، ص 330، روايت 51.

[4] بحارالانوار، ج 52، ص 364، روايت 139.

[5] اثبات الهداة، ج 3، ص 450، روايت 57.

[6] اثبات الهداة، ج 3، ص 452، روايت 66.

[7] اثبات الهداة، ج 3، ص 494، روايت 247.

[8] اثبات الهداة، ج 3، ص 584، روايت 788.

[9] اثبات الهداة، ج 3، ص 527، روايت 430.

[10] اثبات الهداة، ج 3، ص 555، روايت 595.

[11] اثبات الهداة، ج 3، ص 559، روايت 619.