بازگشت

وثاقت و امانت عثمان بن سعيد


جناب «عثمان بن سعيد» طبق مدارک و تصريحات مسلم تاريخ و رجال، از مردان مورد اعتماد و با تقوا و با عدالت بوده است، تا جايي که حضرت امام هادي - عليه السلام - با صراحت او را توثيق فرموده و مورد اعتماد معرفي کرده است:

الف- احمد بن اسحاق روايت کرده که از حضرت اباالحسن امام هادي - عليه السلام - پرسيدم مطالب شما را از چه کسي بگيرم؟ و قول چه کسي را قبول کنم؟

حضرت امام هادي - عليه السلام - او را به منبع حق و صدق، راهنمايي مي کند و مي فرمايد: عمري (عثمان بن سعيد) مورد اعتماد من است، پس آنچه از طرف من به شما مي رساند، حقيقتا از من است و آنچه از طرف من مي گويد، حقيقتا قول مرا به شما گفته، پس گوش کن و از او اطاعت نما، چونکه او مورد وثوق و امين است...». [1] .

اين تعبيرات از صاحب ولايت و عصمت، حضرت امام هادي - عليه السلام - راجع به «عثمان بن سعيد عمري»، دلالت مي کند که عثمان بن سعيد نزد امام - عليه السلام - داراي مقام و مرتبه والايي از عدالت، امانت و قدر و منزلت است.

ب- شخصي از حضرت امام حسن عسگري - عليه السلام - از «العمري»



[ صفحه 136]



پرسيد، آن حضرت در جواب فرمود:

«العمري و پسرش، هر دو مورد وثوق و اعتماد من مي باشند، آنچه از من به شما مي رسانند، حقيقتا از من است و آنچه از من به شما مي گويند، حقيقتا گفته من است، پس گوش کن آنان را و از آنان اطاعت نما؛ زيرا آنان مورد اعتماد و امين مي باشند». [2] .

ج - از اموري که قدر و منزلت و علو مقام عثمان بن سعيد و وثاقت و امامت او را ثابت مي کند، نامه حضرت امام حسن عسگري - عليه السلام- به ابراهيم بن عبده نيشابوري است که در آن نامه، او را به اطاعت و تبعيت از عثمان بن سعيد، موظف مي کند:

«از شهر خارج مشو تا آنکه عمري را ملاقات کني و تسليم و مطيع او باش، او را بشناس، او هم تو را بشناسد، چونکه او مرد پاک و امين و عفيف و به ما نزديک است...».

اين تعبير و توثيقات ديگر، همه از تقوا و مقام والاي «عثمان بن سعيد» حکايت مي کند.


پاورقي

[1] تنقيح المقال 2 : 245. اصول کافي.

[2] مواقد المعارف 2 : 63.