بازگشت

نماز جعفر طيار


نمازجعفر، از مستحبات موکد است. و «نماز تسبيح و نماز حبوه» هم ناميده شده است و شيعه و سني روايات فراواني در استحباب اين نماز روايت کرده است و ترتيب اين نماز چنين است: چهار رکعت است با دو سلام؛ در هر رکعت آن، سوره حمد و يک سوره مي خواند، سپس پانزده مرتبه: «سبحان الله و الحمد الله و لا اله الا الله و الله اکبر» مي گويد وبه رکوع مي رود و در رکوع هم همين ذکر را ده مرتبه مي گويد و بعد از آنکه از رکوع برخاست، باز ده مرتبه، سپس به سجده مي رود، ده مرتبه مي گويد و بعد از آنکه سر از سجده برداشت، ده مرتبه مي گويد و در سجده دوم هم ده مرتبه و بعد از آنکه سر از سجده برمي دارد، باز ده مرتبه همان ذکر را مي گويد، بنابراين، در هر رکعت، 75 مرتبه و در چهار رکعت روي هم «سيصد» تسبيح مي شود.

جواب: اگر در حالتي از آن سهو کند و در حالت ديگر نماز يادش بيايد، بايد آن را در همان حالتي که يادش آمده، قضا نمايد. اگر بعضي از تسبيحات را سهو کند، در حالت ديگر که محلش نيست، يادش بيايد بايد آن را بگويد و نمازش صحيح است.

سوال چهارم: زني که شوهرش مرده، آيا براي اين زن جايز است که در تشييع جنازه همسرش شرکت کند يا نه؟

جواب: خروج زن از خانه براي تشييع جنازه شوهرش جايزه است.

سوال پنجم: آيا زني که در عده است مي تواند سر قبر شوهرش برود يا نه؟

جواب: مي تواند سر قبر شوهرش برود.



[ صفحه 91]



عده زني که شوهرش مرده، ترک زينتي است که به آن عادت دارد و اين سبب نمي شود که زن نتواند سر قبر شوهرش برود و يا به اموري که به شوون زندگيش مربوط مي باشد و به آنها نيازمند است، نپردازد. و توضيح بيشتر آن در بيان امام - عليه السلام - مي آيد.

سوال ششم: آيا زني که در عده است مي تواند براي کاري که لازم است، از خانه بيرون برود؟

جواب: اگر کار لازم و حقي است، از منزل خارج شود و آن را انجام دهد و البته بايد فقط در خانه اش بيتوته داشته باشد.

سوال هفتم: در ثواب قرآن در فريضه ها و غير فريضه از عالم - عليه السلام - روايت شده که فرموده: عجب است از کسي که در نمازش «انا انزلناه في ليله القدر» را نخوانده، چگونه نمازش قبول مي شود؟

و روايت شده: نمازي که در آن «قل هو الله احد» خوانده نشود، قداست پيدا نمي کند.

و روايت شده: کسي که در نمازهايش سوره همزه را بخواند به اندازه دنيا ثواب مي برد، پس آيا جايز است که سوره همزه را بخواند و سوره هاي ديگر را که ذکر کرديم، ترک نمايد با اينکه روايت شده نماز بدون آن سوره ها قبول نمي شود و قداست و پاکي نماز فقط به آن دو سوره است.

جواب: امام - عليه السلام - از اين سه سوال چنين جواب مي فرمايد:

ثواب سوره ها بر اساس هما ناست که روايت شده. و اگر سوره اي را که در آن ثواب هست، تر ک نمايد و سوره «قل هو الله احد يا انا انزلناه» را به خاطر فضيلت آنها بخواند، ثواب آن را که خوانده و هم ثواب آن را که ترک کرده، به او داده مي شود. و البته غير اين دو سوره را هم جايز است بخواند و نمازش



[ صفحه 92]



صحيح مي باشد، نهايت اينکه فضيلتي را ترک کرده است.

سوال هشتم: دعاي وداع ماه رمضان چه موقع است؟ زيرا اصحاب در آن اختلاف دارند؛ بعضي مي گويند در آخرين شب ماه رمضان خوانده مي شود و بعضي ديگر مي گويند در آخرين روز ماه رمضان هنگام رويت هلال شوال، خوانده مي شود.

جواب: اين عمل در شبهاي ماه رمضان و وداع در آخرين شب ماه رمضان است، بنابراين، اگر خوف اين را داشته باشد که ماه، کم يک داشته باشد، دعاي وداع را در دو شب قرار مي دهد.