بازگشت

رسول اکرم


روايات بسياري از پيغمبر اسلام نقل شده است که به ظهور حضرت مهدي - عليه السلام - بشارت داده است:

الف - حذيفه از حضرت رسول اکرم - صلي الله عليه و آله و سلم - روايت کرده است که فرمود:«اگر از دنيا فقط يک روز مانده باشد، خداوند متعال در همان روز، مردي از فرزندان مرا که نام و خلق او همانند من مي باشد و کنيه اش ابوعبدالله است، مبعوث مي کند و مردم بين رکن و مقام با او بيعت مي کنند و خداوند، دين را به وسيله ي او زنده مي کند و به او فتوحات مي دهد و روي زمين همگان گوينده ي «لااله الا الله» مي شوند.

«سلمان» پرسيد اي رسول خدا! از کدامين فرزندانت مي باشد؟

پيغمبر اکرم - صلي الله عليه و آله و سلم - فرمود: «اين پسرم» و با دستش به



[ صفحه 208]



حسين - عليه السلام - زد. [1] .

و معناي اين حديث اين است که ظهور و خروج حضرت امام مهدي - عليه السلام - از مسلميات و از امور حتمي است که بايد در عرصه ي زندگي، تحقق يابد، گرچه از دنيا يک روز باقي مانده باشد.

ب - «عبدالله بن عمر» از پيغمبر اکرم - صلي الله عليه و آله و سلم - روايت مي کند که فرمود: «در آخر الزمان مردي از فرزندان من که همنام من است ظهورمي کند و زمين را همچنانکه از ظلم پر شده است، مملو از قسط و عدل مي نمايد». [2] .

اين حديث، بيانگر اين مطلب است که حضرت صاحب العصر - عليه السلام - حق و عدل را بين مردم گسترش مي دهد و ظلم و ستم را در زمين نابود مي کند.

ج - اميرالمومنين - عليه السلام - از پيغمبر اسلام- صلي الله عليه و آله و سلم- نقل کرده است که فرمود:«مهدي از فرزندان من است و داراي غيبتي است که خيلي از امتها سرگردان و گمراه خواهند شد و بالاخره ذخاير پيامبران توسط حضرت بقيه الله، علني مي شود و عدل و قسط را برقرار خواهد کرد همانطوري که از ظلم و ستم پر شده باشد». [3] .

اين حديث، دلالت دارد که حضرت صاحب العصر - عليه السلام - داراي غيبتي است که گروهي از مردم، منکر آن مي شوند و گروه ديگري به آن ايمان



[ صفحه 209]



پيدا مي کنند و وقتي که ظهور کند، ذخاير پيامبران و اوصيا را با خو همراه دارد و عدل و حق را اقامه مي نمايد.

د- «جابر بن عبدالله انصاري» از پيغمبر اسلام - صلي الله عليه و آله و سلم - روايت کرده است که فرمود:«مهدي از فرزندان من و همنام و هم کنيه ي من است و داراي غيبتي است که امتهايي سرگردان و گمراه مي شوند و بالاخره همانند ماه تابان، مي درخشد و زمين را پر از عدل و قسط مي کند همچنانکه ازظلم و جور پر شده است». [4] .

ه. «سعيد بن جبير» از «ابن عباس» از پيغمبر اکرم - صلي الله عليه و آله و سلم - روايت کرده است که فرمود: «حقيقتا علي وصي من است و حضرت قائم منتظر مهدي - عليه السلام - از فرزندان اوست که زمين را از عدل و قسط پر مي کند همانطوري که از ظلم و جور پر شده باشد. سوگند به پروردگاري که مرا به حقيقت بشارت دهنده و انذار کننده مبعوث کرده است، آن مردمي که در زمان غيبت آن حضرت، بر امامت او ثابت قدم مي مانند، از کبريت احمر، عزيزتر مي باشند».

«جابر»از آن حضرت پرسيد: اي رسول خدا! براي قائم از فرزندان تو غيبت است؟

پيغمبر اکرم - صلي الله عليه و آله و سلم - فرمود:«بلي، به پروردگارم سوگند! تا آنکه مومنين را خالص و کافرين را نابود فرمايد».

سپس فرمود: «اي جابر! اين امر از امور الهي است و سري از اسرار



[ صفحه 210]



خداست، پس مبادا شک نمايي؛ زيرا شک در امر خدا کفر است». [5] .

اين حديث شريف هم بيانگر اين است که ايمان آورندگان به حضرت صاحب العصر - عليه السلام - در زمان غيبت، کم مي باشند و همانند کبريت احمر، عزيز الوجودند و غيبت آن حضرت براي آزمايش بندگان خداست. و از اموري است که مردم در آن راه ندارند و به دست خدا و از اسرار خدايي است و چنانچه ترديد و شکي در آن پيدا شود، بهره اي از اسلام نبرده است.

و - پيغمبر اسلام - صلي الله عليه و آله و سلم - فرمود: «دنيا نمي رود مگر اينکه مردي از اهل بيت من که نام او همانند نام من است، بر همه اقتدار و ملک پيدا کند». [6] .

قائم آل محمد در زمين اقامه ي عدل مي نمايد و اهداف انبيا و پيامبران را تحقق مي بخشد و رايت و پرچم توحيد را به اهتزاز درمي آورد و شرک و الحاد را سرکوب خواهد کرد.

ز - «حذيفه بن يمان» از پيغمبر اسلام - صلي الله عليه و آله و سلم - روايت کرده است که حضرت فرمود: «... اي حذيفه! اگر از دنيا فقط يک روز باقي مانده باشد، خداوند متعال آن روز را طولاني خواهد کرد تا مردي از اهل بيت من زمام امور را به دست بگيرد و اسلام را برقرار نمايد و خداوند وعده اش را تخلف نمي کند و بر آن تواناست».

ح - «ابوسعيد خدري» از پيغمبر اسلام - صلي الله عليه و آله و سلم - روايت



[ صفحه 211]



مي کند که حضرت فرمود:«در آخر الزمان بر امت من از طرف شاهشان، بلايي سخت روا خواهد شد که مانند آن شنيده نشده است تا جايي که دنيا بر آنان تنگ خواهد آمد و دنيا پر از ظلم و جور خواهد شد و مردم متدين پناهگاهي ندارند، در اين هنگام است که خداي متعال مردي از عترتم را مي فرستد و زمين را از قسط و عدل پر مي کند، همچنانکه از ظلم و جور پر شده باشد... زمين آباد و باران رحمت نازل خواهد شد و زنده ها چند سالي که زندگي کنند آرزو مي کنند که اي کاش! مرده ها هم اين آباداني را مي ديدند». [7] .

ط- «علي هلالي» از پدرش نقل مي کند که بر پيغمبر اسلام وارد شدم و فاطمه - عليهما السلام - را بالاي سر آن حضرت - که در بستر مرگ بود - ديدم که نشسته است و بلند گريه مي کند. حضرت رسول - صلي الله عليه و آله و سلم - رو به فاطمه کرد و فرمود:«حبيبه ي من فاطمه! چرا گريه مي کني؟»

در جواب گفت:«به خاطر مشکلات بعد از تو».

فرمود: «حبيبه ي من! خداوند متعال پدرت را بر اهل زمين مبعوث کرد، سپس شوهرت را اختيار نمود و به من وحي کرد که تو را به ازدواج او درآوردم و خداوند متعال به ما اهل بيت، هفت خصلت عنايت کرده که به احدي قبل و بعد از ما نداده و نمي دهد؛ من خاتم پيامبرانم و اشرف آنانم و محبوبترين خلق خدا پيش اويم و من پدر تو هستم. و وصي من بهترين اوصياست و محبوبترين آنان است و او شوهر تو است و از ماست کسي که داراي دو بال سبز است و با



[ صفحه 212]



فرشتگان در بهشت پرواز مي کند و او پسر عموي پدر تو و برادرشوهر تو است. و دو سبط اين امت از ماست و آنان پسران تو حسن و حسين مي باشند و آنان سيد جوانان اهل بهشتند و پدر آنان - سوگند به کسي که مرا به حق مبعوث کرده - خير است و از ماست.

اي فاطمه! سوگند به کسي که مرا به حق مبعوث کرده! مهدي اين امت از ماست. هنگامي که هرج و مرج و فتنه ها دنيا را بگيرد و راهها ناامن شود و بزرگ به کوچک رحم نکند و کوچک و بزرگ احترام نگذارد، در چنين وقتي، خداوند متعال کسي را مي فرستد که سنگرهاي ضلالت و غفلت را فتح مي کند و دين را برقرار مي نمايد. همچنانکه من در ابتدا چنين کردم و دنيا را از عدل و حق پر مي کند، همچنانکه از ظلم و ستم پر شده باشد». [8] .

ي - حضرت اميرالمومنين - عليه السلام - مي گويد:«به پيغمبر اسلام - صلي الله عليه و آله و سلم - گفتم يا رسول الله! آيا آل محمد از ماست يا از غير ما؟ فرمود: البته که از ماست، دين به ما ختم مي شود، همچنانکه با ما شروع شد و مردم از فتنه به وسيله ي ما نجات پيدا مي کنند، همچنانکه به وسيله ي ما از شرک نجات يافتند و به وسيله ي ما به هم الفت پيدا مي کنند و برادريشان محکم مي شود». [9] .

ازاين حديث، فهميده مي شود همچنانکه رسول اکرم - صلي الله عليه و آله و سلم - جامعه ي بشري را از وادي ضلالت و شرک نجات داد و به صراط مستقيم



[ صفحه 213]



هدايت کرد، همچنين آخرين وصي او حضرت بقيه الله الاعظم - عليه السلام - هم بشريت را از فتنه ها دور کرده و عدل و حق را بين آنان برقرار مي نمايد.

ک - «جبر بن نوف» مي گويد به «ابوسعيد خدري» گفتم: سوگند به خدا که هر سال ما بدتر از سال پيش ماست و هر امير و رهبري که مي آيد، از قبلي بدتر است. ابوسعيد گفت: من هم همان را از پيغمبر اسلام - صلي الله عليه و آله و سلم - شنيدم که مي فرمود:

«مرتب بر شما فتنه ها و ستمها وارد مي شود تا جايي که کسي جرات نکند بگويد: خدا. سپس خداوند متعال مردي را از من و از عترت من مبعوث مي کند و زمين را پر از عدل و داد مي کند، همچنانکه از ظلم و جور پر شده باشد. و زمين گنجهاي خود را براي او بيرون مي ريزد و امور اقتصادي و رفاهي مردم به اوج خود مي رسد و اسلام استقرار پيدا مي کند».

ل - «ابوسعيد خدري» از پيغمبر اکرم - صلي الله عليه و آله و سلم - نقل مي کند که آن حضرت روي منبر فرمود: «به درستي که مهدي از عتربت من و از اهل بيت من است که در آخر الزمان ظهور مي کند، آسمان بارانش را براي او مي فرستد و زمين، حاصل خويش را براي او ظاهر مي کند، پس زمين را پر از عدل و داد کند، همچنانکه ستمکاران پر از ظلم و جور کرده بودند». [10] .

اينها نمونه اي بود از روايات شريف نبوي که همه ي فرق اسلامي و محدثين آنها را در مدونات و کتابهاشان ثبت و نقل کرده اند. و اينها صريحا دلالت مي کنند که خروج حضرت صاحب العصر - عليه السلام - از مسايل حتمي



[ صفحه 214]



و مسلم است. اينها به جهان اسلام بشارت مي دهند که حضرت مهدي - عليه السلام - خواهد آمد و امنيت و حق وعدل را برقرار خواهد کرد به طوري که همه ي انسانها مانند او را در هيچ دوره اي نديده باشند.


پاورقي

[1] عقدالدرر، باب دوم، حديث 41.

[2] همان مدرک، حديث 42.

[3] فرائد السمطين، پايان جزء دوم. ينابيع الموده، ص 448.

[4] ينابيع الموده، ص 448.

[5] همان مدرک.

[6] صحيح ترمذي 2 : 46، مسند احمد بن حنبل 1 : 376.

[7] ينابيع الموده، ص 448. البرهان في علامات آخر الزمان، باب دوم. منتخب الاثر، ص 149. کشف الغمه.

[8] البيان في اخبار صاحب الزمان.

[9] همان مدرک.

[10] غيبت شيخ طوسي.