بازگشت

نگرشي بر آيه دوم در پرتو روايات


در تفسير اين آيه ي مبارکه آمده است که منظور از: «الذين لا يؤمنون بالاخرة» عبارتند از:«ابوسفيان»، «نضربن حرث»، «ابوجهل» و «ام جميل» همسر ابوجهل که نسبت به پيامبر صلي الله عليه و اله و سلم شرارت بيشتري مي کردند و خداوند پيامبر را به هنگام تلاوت قرآن از برابر ديدگان آنان پوشيده مي داشت، آنان به سراغ حضرت مي آمدند و از کنارش مي گذشتند اما او را نمي ديدند.

نکته اي که در اينجا جلب نظر مي کند و انسان را به شگفتي وامي دارد اين است که قرآن مي فرمايد: «حجابا مستورا» پرده اي نهان و ناپيدا.

چرا ممکن است انسان در پس پرده اي باشد و ديگران با وجود ديدن آن پرده ناپيدا او را نبينند، اما اينجا قرآن بر اين نکته رهنمون است که پيامبر صلي الله عليه و اله و سلم را در پس پرده اي مصون ومحفوظ نگاه مي داشت که دشمنان شرارت پيشه نه پيامبر صلي الله عليه و اله و سلم صلي الله عليه و اله و سلم را مي ديدند و نه آن پرده را، گويي هر دو بکلي از نظر آنان پوشيده بود. نکته ديگري که نبايد مورد غفلت قرار گيرد اين است که واژه «و جعلنا» در هر دو آيه نشانگر قدرت بي کران خداست و بيانگر اين واقعيت که ما در برابرشان ديواري قرار داديم....

و يا اينکه: ما، ميان تو اي پيامبر و کساني که ايمان به قيامت ندارند، حجابي ناپيدا افکنديم... که در هر دو آيه به قدرت الهي تأکيد دارد.