دانشمندان اهل سنت و اعتراف به ولادت امام مهدي
مرحوم «شيخ نجم الدين عسکري» در جلد اول کتاب خويش [1] نام چهل تن از علما و دانشمندان اهل سنت را آورده است که همگي آنان در کتابهاي خويش با ايمان به روايات رسيده از پيامبر صلي الله عليه و اله و سلم به ولادت حضرت مهدي عليه السلام اعتراف نموده اند.
همانگونه که علامه معاصر «آيت الله العظمي صافي» نيز در کتاب ارزشمند خود، نام و نشان گروه ديگري از آنان را آورده است که شمارشان از 26 نفر مي گذرد و همگي به ولادت دوازدهمين امام نور، تصريح مي کنند و ما در اينجا براي رعايت اختصار برخي از آن منابع اهل سنت را از اين دو کتاب ترسيم مي کنيم.
[ صفحه 167]
کساني که آگاهي بيشتري در اين موضوع مي خواهند، مي توانند به دو کتاب مورد اشاره و ديگر کتابهايي که در اين مورد نگارش يافته است مراجعه کنند.
براي نمونه:
1- «محمد بن طلحه حلبي شافعي» در کتاب خود ضمن بحث گسترده اي مي نويسد: «باب دوازدهم در مورد حضرت مهدي عليه السلام است....»
و آنگاه ضمن برشمردن نامها و القاب آن حضرت مي نويسد: «او در شهر تاريخي سامرا، ديده به جهان گشود....» [2] .
2- «محمد بن يوسف کنجي شافعي» از ديگر علماي اهل سنت است. او در کتاب خويش مي نويسد: «حضرت مهدي عليه السلام فرزند جناب حسن عسکري عليه السلام است. آن وجود گرانمايه، زنده و در اوج سلامت و طراوت از زمان غيبت خويش تاکنون دراين جهان زندگي مي کند....» [3] .
3- «محمد بن احمد مالکي» معروف به «ابن صباغ» نيز از علماي اهل سنت است و در کتاب خويش در باب دوازدهم مي نويسد: «ابوالقاسم، محمد، حجت، فرزند حضرت حسن عسکري عليه السلام است. او در شهر سامرا و در نيمه شعبان 255 هجري ديده به جهان گشود.» [4] .
4- از ديگر علماي آنان «سبط ابن جوزي حنفي» است. او در کتاب خويش در مورد فرزندان حضرت عسکري عليه السلام در بخشي تحت عنوان «فصل في ذکر الحجة المهدي» مي نويسد: «او نام بلند آوازه اش محمد، فرزند حسن عسکري عليه السلام است و کنيه اش ابوالقاسم مي باشد. او را: خلف الحجة، صاحب الزمان، القائم المنتظر نيز
[ صفحه 168]
خوانده اند و آن حضرت آخرين امامان است...». [5] .
5- «احمد بن حجر» عالم ديگري از اهل سنت است او در کتاب خويش به هنگام بحث در مورد شخصيت حضرت عسکري عليه السلام مي نويسد: «او جز فرزندش ابوالقاسم محمد الحجة، فرزندي به يادگار ننهاد و فرزند گرانمايه اش، به هنگامه شهادت پدر، پنج ساله بود، اما خداوند حکمت و بينشي ژرف و اعجازآميز به او ارزاني فرمود....» [6] .
6- از علماي ديگر اهل سنت «شبراوي شافعي» است. او در مورد ولادت دوازدهمين امام نور در کتاب خويش مي نويسد: «امام يازدهم، «حسن خالص» [7] که به لقب عسکري معروف است و او را شرافت همين بس که امام مهدي عليه السلام از فرزندان گرانمايه اوست....» [8] .
آنگاه مي افزايد: «امام مهدي عليه السلام فرزند حضرت عسکري عليه السلام است و در شهر تاريخي سامرا در پانزدهم شعبان 255 هجري ديده به جهان گشود.»
7- «عبدالوهاب شعراني» عالم ديگر اهل سنت در کتاب خويش تحت عنوان، «نشانه هاي نزديک شدن رستاخيز»، از جمله قيام و ظهور حضرت مهدي عليه السلام را مي نويسد. آنگاه مي افزايد: «امام مهدي عليه السلام از فرزندان امام عسکري عليه السلام است و در پانزدهم شعبان سال 255 بدنيا آمده و او زنده و باقي است تا طبق روايات رسيده از پيامبر صلي الله عليه و اله و سلم با حضرت عيسي عليه السلام که به هنگامه ظهور او از آسمانها فرود مي آيد، ديدار کند....» [9] .
8- از علماي ديگر اهل سنت «عبدالله بن محمد مطيري شافعي» است. او در
[ صفحه 169]
کتاب خويش پس از يادآوري نام بلندآوازه امامان معصوم عليه السلام تا حضرت عسکري مي نويسد: «فرزند حضرت عسکري عليه السلام امام مهدي: دوازدهمين امامان است. نام او محمد و قائم است و به مهدي عليه السلام نيز شهرت دارد....»
9- «سراج الدين رفاعي» از ديگر دانشمندان اسلامي است. او در کتاب خويش [10] دراين مورد مي نگارد: «اما، يازدهمين امام، حضرت حسن عسکري عليه السلام پس از خويش، فرزندش حضرت مهدي را بر جاي نهاد و او جانشين پدر و دوازدهمين امام است.» [11] .
10- استاد «بهجت افندي» در کتاب خويش [12] از جمله مي نويسد: «امام مهدي عليه السلام در پانزدهم شعبان سال 255 هجري ديده به جهان گشود و مادرش نرجس بود....» [13] .
11- عالم ديگر اهل سنت «حافظ محمد بن محمد حنفي نقشبندي» در کتاب خويش [14] دراين رابطه مي نويسد: «حضرت عسکري عليه السلام يازدهمين امام است و فرزند گرانمايه اش «محمد» نزد ياران و دوستان راستين خاندان وحي و رسالت مشخص و معلوم بود. او در سال 255 هجري در پانزدهم شعبان ديده به جهان گشود.» [15] .
اين مطلب را از جمله بانوي بزرگ و مورد اعتماد «حکيمه» دختر امام جواد عليه السلام آورده است.
12- «سليمان قندوزي حنفي» از ديگر دانشمندان اسلامي است. او در کتاب
[ صفحه 170]
خويش ضمن ترسيم ولادت حضرت مهدي عليه السلام از بانو حکيمه، دخت گرانقدر حضرت جواد عليه السلام به همان صورت که در کتابهاي معتبر شيعه آمده است، مي افزايد: «اين روايت و اين گزارش از ديدگاه علما و شخصيتهاي مورد اعتماد اسلامي، محقق و مسلم است که ولادت «قائم آل محمد» پانزدهم شعبان به سال 255 هجري رخ داد و آن حضرت در شهر تاريخي سامرا و در حيات پدرش ديده به جهان گشود.» [16] .
13- «شبلنجي شافعي» دانشمند ديگر اهل سنت در کتاب خويش در اين مورد مي نويسد: «رحلت حضرت عسکري عليه السلام روز جمعه هشتم ربيع الاول به سال 260 هجري بود و از خود، فرزندي گرانمايه بر جاي نهاد که نام او را محمد نهاده بود.» [17] .
14- دانشمند ديگر اهل سنت «ابن خلکان» است. او در کتاب خود پيرامون امام عصر عليه السلام مي نويسد: «ولادت آن گرانمايه، پانزدهم شعبان به سال 255 هجري بود و هنگامي که پدرش جهان را بدورد گفت، آن حضرت پنج ساله بود و مادرش نرجس نام داشت....» [18] .
15- عالم ديگر اهل سنت «ابن الخشاب» در اين مورد مي نويسد: «فرزند و جانشين شايسته کردار حضرت عسکري عليه السلام حضرت مهدي عليه السلام بود که او را «الخلف الصالح» نيز مي گفتند. او همان صاحب الزمان است و به نام مقدس «مهدي» نيز شهرت دارد.» [19] .
16- «عبدالحق دهلوي» نيز از دانشمندان اسلامي است. او در کتاب خود، در مورد زندگي امامان نور عليه السلام در اين رابطه مي نويسد: «ابومحمد حضرت حسن
[ صفحه 171]
عسکري» عليه السلام يازدهمين امام نور است و فرزند گرانمايه اش محمد عليه السلام نزد ياران و دوستداران مورد اعتماد شناخته شده است.»
آنگاه مي افزايد: «خلف صالح، از فرزندان حضرت عسکري عليه السلام همان صاحب الزمان است.»
17- «محمد امين بغدادي سويدي» در ولادت امام عصر عليه السلام مي نويسد:
«حضرت مهدي عليه السلام به هنگامه رحلت پدر گرانمايه اش، پنج سال داشت.» [20] .
18- مورخ بزرگ اهل سنت «ابي الوردي» در تاريخ خود [21] آورده است که «محمد، فرزند حضرت عسکري عليه السلام در سال 255 هجري بدنيا آمد....»
اينها شماري از منابع و کتابهاي علما و دانشمندان اهل سنت است که همگي آنان به ولادت پربرکت دوازدهمين امام نور حضرت مهدي عليه السلام، تصريح کرده و پانزدهم شعبان به سال 255 هجري را بطور مشخص، سالروز ولادت نور شناخته اند و همگي پدر گرانمايه او را حضرت عسکري عليه السلام عنوان ساخته اند.
روشن است که اگر بخواهيم اعترافات و تصريحات همه دانشمندان اهل سنت را در اين مورد، ترسيم نماييم کتاب، طولاني و بحث، خسته کننده مي گردد. [22] .
[ صفحه 172]
پاورقي
[1] المهدي الموعود المنتظر عند اهل السنة، ج 1، ص 220.
[2] مطالب السؤول في مناقب آل الرسول، ص 88، چاپ ايران در سال 1287.
[3] البيان في اخبار صاحب الزمان، ص 336.
[4] الفصول المهمه، ص 273.
[5] تذکره الخواص، چاپ جديد، ص 363 و چاپ قديم، ص 88.
[6] الصواعق المحرقة، ص 127، چاپ مصر، 1308 هجري.
[7] خالص، از القاب ناشناخته حضرت عسکري عليه السلام است.
[8] الاتحاف بحب الاشراف، ص 178.
[9] اليواقيت و الجواهر، ج 2، ص 143 چاپ مصر.
[10] صحاح الأخبار.
[11] منتخب الأثر، ص 336 به نقل از صحاح الأخبار.
[12] محاکمه، در تاريخ آل محمد که از ترکي به فارسي ترجمه شده است.
[13] منتخب الاثر، ص 337 و دفاع عن الکافي، ج 1، ص 587.
[14] فصل الخطاب.
[15] منتخب الاثر، ص 332، به نقل از فصل الخطاب.
[16] ينابيع المودة، ص 449 - 452، چاپ ايران.
[17] نور الابصار، ص 185.
[18] وفيات الاعيان، ج 4، ص 176.
[19] مهدي منتظر در نهج البلاغه، ص 23 و دفاع عن الکافي، ج 1، ص 571 به نقل از تاريخ مواليدالائمه.
[20] سبائک الذهب، ص 78.
[21] نور الابصار، ص 153 به نقل از تاريخ ابن الوردي.
[22] فقيه عاليقدر حضرت آيت الله صافي در کتاب خويش، منتخب الاثر، ص 320، نام 65 نفر و محقق گرامي، فقيه ايماني در کتاب خود مهدي منتظر در نهج البلاغه، ص 23، نام 102 نفر از بزرگان اهل سنت را که متذکر ولادت حضرت ولي عصر عجل الله تعالي فرجه الشريف شده اند، ذکر نموده اند. و از کساني که در اين زمينه، بررسي مفصل کرده، محقق توانا و کاوشگر فرزانه و برادر صديق ما، جناب ثامر عميدي هست که نام 128 نفر از علما و بزرگان اهل سنت را آورده که در کتابهاي خود به ولادت حضرت ولي عصر عليه السلام تصريح کرده اند. رجوع شود به: دفاع عن الکافي، ج 1، ص 569 - 592.
و همچنين مصدر ياد شده، ص 548، نام 79 نفر را آورده که دوران طفوليت و يا قبل از آغاز غيبت کبري، وجود مقدس حضرت را مشاهده نموده اند.