بازگشت

اعتراف جيمز دارمستتر به اصالت مهدويت


در سال 1885 ميلادي، به هنگام شکست قواي انگليس از محمّد احمد سوداني، دانشگاه «سوربن» فرانسه کنفرانسي از استادان و پژوهشگران ترتيب داد و «دار مستتر» خاورشناس و زباندان فرانسوي را پشت تريبون فرستاد تا اعتقاد به ظهور حضرت مهدي (عليه السلام) را از ريشه بي اعتبار وانمود سازد و مستعمرات مسلمان نشين فرانسه، کمتر در خطر انقلاب ناشي از اين عقيده انگيزنده قرار گيرند.

دار مستتر، خاورشناس فرانسوي پشت تريبون رفت و هنگام بحث در باره ظهور و قيام «محمّد احمد» (متمهدي سوداني) چهار ماه قبل از مرگ مرموز و نابهنگام متمهدي مزبور، ضمن اعتراف به اصالت مهدويّت و عقيده به ظهور «منجي بزرگ» در بحث طولاني خود در پاريس، چنين گفت:

در اين دنيا به ويژه در جهان اسلام، تاريخ با چنان وضع غريبي تکرار مي شود که اگر سرگذشت متمهدي هاي گذشته را براي شما نقل کنند، مثل اين است که تاريخ ماضي و حال و آينده مهدي امروزي را بيان کرده باشند. متمهدي امروزي، در نوع خود، نمونه نخستين نيست که ظهور کرده است و مسلماً آخرين نفر هم نخواهد بود. مدعيان مهدويّت بسيار بوده اند و بعد از او نيز خواهند بود. تاريخچه و نفوذ سحر آساي اين مردمان و نويد دادن وکاميابي آنان و نوميدي که ناچار در آخر کار رخ مي دهد، مکرر در



[ صفحه 184]



عالم اسلام صورت گرفته و بعد از اين هم مکرر صورت خواهد گرفت. ظهور مهدي را از نخستين ايّام پيدايش اسلام انتظار داشته اند. و تا زماني که يک نفر مسلمان باقي باشد، مهدي ها ظهور خواهند کرد». [1] .

آري! همان گونه که خوانندگان گرامي ملاحظه نمودند، با اين که دارمستتر، خاورشناس و زبان دان فرانسوي، مأموريّت پيدا مي کند تا در سخنراني خود، اعتقاد به ظهور حضرت مهدي (عليه السلام) را از ريشه بي اعتبار وانمود سازد، با اين همه وي در ضمن سخنراني خود، به اصالت مسأله مهدويّت اعتراف مي کند و مي گويد: «ظهور مهدي را از نخستين ايّام پيدايش اسلام انتظار داشته اند».

از اينجا معلوم مي شود که دلايل عقيده به ظهور حضرت مهدي (عليه السلام) تا چه اندازه قوي و محکم و قانع کننده است که حتّي يک نفر غير مسلمان نيز، جرأت انکار اصل مسأله مهدويّت را ندارد و آن را از مسايل اعتقادي مسلمانان به شمار مي آورد و يادآور مي شود که عقيده به ظهور مهدي موعود از نخستين دوران پيدايش اسلام در بين مسلمانان وجود داشته است.

جدّاً جاي بسي تأسّف است که برخي از مسلمان نماها و به تعبير ديگر، کاسه هاي داغ تر از آش و پژوهشگران فيلسوف مشرب، که تحت تأثير افکار غربيهاي مغرض قرار گرفته اند، مي کوشند تا با استدلال هاي احمقانه، عقيده به ظهور حضرت مهدي (عليه السلام) را يک فکر وارداتي تلقّي کنند.


پاورقي

[1] او خواهد آمد، ص 43 ـ 44، به نقل از مهدي، دار مستتر، ترجمه محسن جهانسوز، ص 3 ـ 4.