بازگشت

مسابقه تسليحاتي و رقابت خطرناک قدرتهاي جهاني


در عصر کنوني، با پيشرفت سريع علوم طبيعي و استقرار تمدّن صنعتي، مشکلات بي شماري در سراسر جهان پديد آمده، و بشر با خطرات بسيار بزرگي مواجه شده است. اين تمدّن، انسان را بر ضدّ خودش بر انگيخته، و قسمت مهمّي از نيروي علم و صنعت را در راه مسابقه تسليحاتي، قتل و کشتارها، ويراني و تخريبها و ديگر جرايم و جنايات به جريان انداخته، و کشورهاي پيشرفته را وادار نموده است که براي استثمار و استعمار ملّتها و کشورهاي ضعيف، هر چه بيشتر سلاح هاي مخرّب و مرگبار بسازند، و خود را براي نابود کردن انسانها مجهّز نمايند.

در دنياي متمدّن امروز، کشورهاي پيشرفته صنعتي واجد تمام امکانات مادّي هستند و از رفاه در زندگي بر خوردارند، با وجود اين، آرامش فکر و آسايش خاطر ندارند، و همواره از تعدّي و تجاوز به يکديگر در بيم و هراسند. از اين رو، هر روز به سلاحهايي هر چه قوي تر مسلّح مي شوند تا از تعرّض رقباي خود مصون بمانند.

مسابقه تسليحاتي و ازدياد روز افزون سلاح هاي مدرن، روشنگر اين حقيقت است که بشر در جهان امروز، به درنده خويي گرايش يافته، انسانيّت را از ياد برده و سجاياي



[ صفحه 398]



انساني را ترک گفته، و دنياي امروز به صورت انبار باروتي در آمده که هر آن و هر لحظه ممکن است جرقه کوچکي آن را منفجر سازد. همه جا وحشت و اضطراب به چشم مي خورد، و همه نگرانند که مبادا جنگ جهاني سوم شروع شود و ريشه بشر را بسوزاند.

هم اکنون در کشورهاي پيشرفته جهان، بر اثر بيماري برتري جويي و توسعه طلبي، نسبت به همديگر بد بين و بد گمانند، و از هجوم و تجاوز به يکديگر ايمني ندارند. از اين رو عدّه زيادي از مهندسان متخصص و تکنسينهاي تحصيل کرده، با حقوق و مزاياي ويژه مشغول کارند تا سلاح هايي هر چه مدرن تر بسازند.

مسابقه جنون آميز تسليحاتي و اتمي بين قدرتهاي بزرگ و کشورهاي ـ به اصطلاح ـ پيشرفته، انفجار جهان را در برابر ما مجسّم مي کند. هم اکنون به چشم خود مي بينيم که دولتهاي بزرگ، براي در هم کوبيدن قدرتهاي يکديگر و نابود ساختن دولتهاي کوچکتر، چگونه ميليونها دلار خرج مي کنند، و با ادامه اين وضع، گويا خود را براي محو حيات و زندگي بشر در روي کره زمين آماده مي سازند.

در اين زمينه يکي از آگاهان سياسي جهان چنين مي گويد:

«هم اکنون ظرفيت انهدام کننده اي که در اختيار آمريکاست، کافي است تاخصم، يعني شوروي را بيست و پنج بار نابود کند، و نيروي متقابلي که در دست خصم ـ شوروي ـ است به قدري است که مي تواند ده مرتبه ما را معدوم نمايد، و قدرت دو گانه ما و شوروي کافي است تا هفت بار، نسل بشر را منهدم کند». [1] .

«اينشتين»، دانشمند و رياضي دان معروف، در يکي از سخنرانيهاي خود مي گويد:

«بشر بر سر دو راهي حيات و ممات، آيا راه صلح و آرامش را انتخاب مي کند، يا به راه کهنه قديمي لجاج و ستيز ادامه مي دهد؟». [2] .

همين دانشمند در خطابه ديگرش که در کنفرانس خلع سلاح در سال 1932 ميلادي ايراد نموده، چنين مي گويد:

«پيشرفتهاي محير العقول گذشتگان در دست اين نسل، به تيغ تيزي در دست طفلي سه ساله مي ماند.



[ صفحه 399]



آيا اين وحشتناک نيست که از يک طرف کاخهاي دادگستري براي اعدام آدمکشان سر به فلک مي سايد، و از طرفي ديگر افراد را انيفورم نظامي بپوشانند و دو دستي تفنگ تقديم کنند که برود آدم بکشد؟! لحظه اي به اين تناقض زشت فکر کنيد!». [3] .

آري! اوضاع فعلي جهان به قدري وحشت انگيز و نگران کننده است که دانشمندان، متفکّران، سياستمداران و صلح جويان جهان را نگران و نا اميد و مضطرب ساخته است. اينک براي اين که علّت اين اضطراب و نگراني معلوم شود، به گزارش مشروحي که در باره بمبهاي اتمي ذخيره شده در سطح جهان، از سوي «انستيتوي بين المللي تحقيقات صلح» انتشار يافته است، توجّه فرماييد.

15 تُن ماده «تي ـ ان ـ تي» براي هر نفر:

«استکهلم ـ يونايتدپرس ـ انستيتوي بين المللي تحقيقات صلح که مقرّ آن در استکهلم قرار دارد، اعلام کرد که کلّ بمبهاي اتمي ذخيره شده در سراسر جهان به ميزاني رسيده است که اگر آن را به جمعيّت دنيا تقسيم کنند، به هر نفر معادل 15 تن ماده منفجره «تن ـ ان ـ تي» خواهد رسيد، و در کشورهاي عضو پيمان آتلانتيک شمالي و پيمان ورشو، تناژ سرانه نيروي هسته اي جنگي، تقريباً بالغ بر 60 تن ـ برابر هر نفر ـ خواهد بود.

گزارشي که حاوي اين آمارهاي تکان دهنده است، قسمتي از مضمون کتابي به نام «تسليحات سلاح در عصر هسته اي» است که به مناسبت دهمين سالگرد تأسيس انستيتوي بين المللي تحقيقات صلح انتشار يافته است. انستيتوي مذکور مؤسسه مستقلي است که در سال 1966 براي بزرگداشت صد و پنجاهمين سال پي در پي بر قراري صلح در کشور «سوئد» به وسيله پارلمان اين کشور تأسيس شده است تا در باره راه هاي تقويت صلح تحقيق کند.

در گزارش مذکور گفته شده که: بر اساس برآوردهاي محافظه کارانه، در حال حاضر، در حدود 50 هزار «مگا تون» بمب اتمي در سراسر جهان انبار شده است، و تنها سلاح هاي هسته اي تاکتيکي «آمريکا» و «شوروي» ـ بدون به حساب آوردن سلاح هاي هسته اي استراتژيکي آنها ـ تقريباً 50 هزار بمب اتمي از نوعي که بر سر شهر «هيروشيما»



[ صفحه 400]



پرتاب شد برابري مي کند.

جاي ديگري از همان گزارش حاکي است که تنها در اروپا در حدود 10 هزار بمب اتمي تاکتيکي انبار شده است که در صورتي که فقط تعداد بسيار اندکي از آنها بر سر اين قاره پرتاب شود نشاني از شهر و شهر نشيني در سراسر اين قاره باقي نخواهد ماند. و تازه غبارهاي «راديو اکتيو» که بعد از بمباران اتمي نازل خواهد گرديد، براي به بار آوردن تلفات بسيار سنگيني کفايت خواهد کرد». [4] .

آري! انسان امروز، عليرغم پيشرفتهاي سريع و روز افزون علوم و صنايع، و عليرغم دانش و بينش وسيع خود که توانسته است از کره خاکي گامي فراتر نهاده، بر فراز کره ماه پياده شود، و هم اکنون در صدد تسخير کره مريخ و ديگر کرات آسماني بر آمده است، هنوز نتوانسته است سعادت و خوشبختي بشر را فراهم کند، و آلام درونيش را تسکين بخشد، و حتّي از حل ساده ترين مشکلات سياسي جامعه بشري عاجز و ناتوان مانده است.

امروزه عليرغم پيشرفت انسان در علوم جديد، جهان در آتش جنگ و تبعيضات نژادي و انحطاط اخلاقي مي سوزد، و در سرتاسر جهان، ترس و وحشت، دلهره و اضطراب، نگراني و ناراحتي، و يأس و نااميدي از فراورده هاي تمدّن بشري بر مردم جهان حکومت مي کند، و هم اکنون کشورهاي پيشرفته صنعتي و حکومتهاي فعلي جهان ايمني فکر و آسايش خاطر ندارند، و پيوسته در بيم و هراسند و زندگي را با سختي و تلخکامي مي گذرانند.

«وضع کنوني جهان خواب را از چشم متفکّرين و خير خواهان عالم ربوده، و با موشکافي عجيبي به آينده مي نگرند، چون مي بينند بشريّت آن چنان زرّاد خانه (اتمي) خود را مملوّ از خطرناک ترين وسايل نابودي خود کرده که يک پنجاهم آن ـ فقط يک پنجاهم ـ براي نابودي تمام آباديهاي کره زمين، کافي است». [5] .



[ صفحه 401]




پاورقي

[1] حکومت عدل گستر، ص 211، به نقل از استراتژي صلح کندي، ص 66.

[2] حکومت عدل گستر، ص 211، به نقل از دنيايي که من مي بينم، ص 67 و 72.

[3] حکومت عدل گستر، ص 212.

[4] حکومت عدل گستر، ص 224.

[5] اسرار عقب ماندگي شرق، ص 224.