سوره فتح
حافظ ابو عبدالله گنجي شافعي در کتاب «البيان»، و علاّمه مؤمن بن حسن شبلنجي در تفسير آيه شريفه: «لِيُظْهِرَهُ عَلَي الدِّين کُلِّهِ وَکَفي بِاللّهِ شَهِيداً» [1] از سعيد بن جبير نقل کرده اند که گفته است: «منظور از اين آيه، مهدي ـ موعود ـ از فرزندان فاطمه (عليها السلام) است». [2] .
در حديث ديگري که در تفسير همين آيه شريفه از امام صادق (عليه السلام) روايت شده چنين آمده است که آن حضرت فرمود:
«اين آيه در حقّ قائم آل محمّد (عليهم السلام) نازل شده است، و او امامي است که اسلام را بر همه اديان پيروز مي گرداند و زمين را پر از عدل و داد مي کند چنان
[ صفحه 268]
که پر از ظلم و ستم شده باشد. اين آيه از آياتي است که تأويلش بعد از تنزيل آن تحقّق خواهد يافت». [3] .
با توجّه به آيات شريفه مزبور و ده ها آيه ديگر، اين معنا به خوبي روشن مي شود که، دنيا روزي در پيش دارد که آيين مقدّس اسلام بر تمام اديان جهان غلبه خواهد کرد، و به جز اسلام، ديني در روي زمين باقي نخواهد ماند. آن عصر درخشان و روزگار طلايي که بشر در انتظار آن است، همان روزِ قيام پر شکوه منجي بشر، و دوران ظهور مبارک مهدي موعود (عليه السلام) مي باشد.
ناگفته نماند، آياتي که به وجود مقدّس مهدي موعود (عليه السلام) و ظهور مبارک آن حضرت تفسير و تأويل شده و در منابع معتبر شيعه و سنّي ثبت و ضبط گرديده، فراوان است و ما اگر بخواهيم همه آنها را يکجا گرد آوري نماييم به طول خواهد انجاميد و از مقصد دور مي شويم. از اين رو، به همين مقدار بسنده نموديم. [4] .
[ صفحه 271]
پاورقي
[1] سوره فتح، آيه 28.
[2] البيان گنجي شافعي، باب 25 و استدلال به جواز بقاء مهدي، و نور الابصار ص 186.
[3] المحجة، ص 208 ـ تفسير قمي، ج 2، 317 ـ بحار الانوار ج 51، ص 50، ح 22.
[4] کساني که طالب تفاصيل بيشتري هستند مي توانند به کتابهاي ديگري که در اين زمينه نگاشته شده، مانند: بحار الانوار، ج 51 باب آيات مأوّله، الزام الناصب، ينابيع المودّة، موعود قرآن و کتب تفاسير مراجعه فرمايند.