بازگشت

سوره انفال


(وَ قاتِلوُهُمْ حتّي لا تکونَ فِتْنَةٌ وَيَکُونَ الدِّينُ کُلُّهُ لِلّهِ). [1] .

«با کافران بجنگيد تا فتنه اي باقي نماند و دين يک سره از آن خدا باشد».

محمّد بن مسلم گويد:



[ صفحه 255]



محضر امام محمّد باقر (عليه السلام) عرض کردم: تأويل قول خداي تعالي در سوره انفال که مي فرمايد: «وَ قاتِلوُهُمْ حتّي لا تکونَ فِتْنَةٌ...» چيست؟ فرمود:

«تأويل اين آيه هنوز نيامده است، و هنگامي که تأويل آن بيايد با مشرکان پيکار خواهد شد تا وقتي که يگانگي خداي تعالي را بپذيرند و شرکي در روي زمين باقي نماند، واين در زمان قيام «قائم» ما خواهد بود». [2] .

و در يک روايت ديگر از آن حضرت نقل شده است که فرمود:

«... تأويل اين آيه هنوز نيامده است. هنگامي که قائم ما (عليه السلام) قيام کند، هر کس که زمان او را درک کند، تأويل اين آيه را مي بيند که، هر کجا را که تاريکي شب فرا گيرد آيين محمّد (صلي الله عليه وآله وسلم) آنجا را فرا خواهد گرفت، تا اين که ديگر شرکي در روي زمين باقي نباشد». [3] .

نکته مهمي که در اينجا قابل ذکر است اين که:

«تعبير اين حديث بسيار جالب است به خصوص که تاريکي شب را مثال آورده و روشنايي روز را مثال نزده است؛ زيرا شمول تاريکي بيش از روشنايي است چون ممکن است در روي زمين نقطه اي يافت شود که نور به آنجا راه پيدا نکند؛ ولي تاريکي همه جا را فرا مي گيرد و هيچ نقطه اي مستثني نيست.

هنگامي که آفتاب عالمتاب امامت ظهور کند همه جهان به نور پروردگار منوّر مي شود و آثار قيام شکوهمند آن مهر تابان در تمام ذرات عالم آشکار مي شود». [4] .

آري! هنوز تأويل اين آيه واقع نشده است؛ زيرا به طوري که مي دانيم، نه در زمان رسول خدا (صلي الله عليه وآله وسلم) و نه در دوران احدي از خلفاء و نه هم در روزگار هيچ يک از اوصيا، زماني که در آن، جز دين حق، دين ديگري در روي زمين وجود نداشته باشد، به طور کامل در دنيا پديد نيامده است و بنابر اين، شکي نيست که چنين وضعيتي فقط در زمان حضرت مهدي (عليه السلام) تحقق خواهد يافت.



[ صفحه 256]




پاورقي

[1] سوره انفال، آيه 39.

[2] ينابيع المودّة، ص 239، باب 71 ؛ تفسير مجمع البيان، ج 4، ص 834.

[3] تفسير عياشي، ج 2، ص 60، ح 48 ؛ تفسير البرهان، ج 3، ص 81، تفسير صافي، ج 3، ص 340، و اثبات الهداة، ج 3، باب 32، ح 58 و با ترجمه فارسي، ج 7، ص 99، ح 558.

[4] جهان بعد از ظهور، ص 75.