بازگشت

حديث: کأني بالحسني و الحسيني و قد قاداها


مرحوم شيخ طوسي -رضوان الله عليه- در کتاب «غيبت» حديثي را از «عمرو بن ثابت» از حضرت ابي جعفر (امام باقر عليه السلام) در مورد بيعت نمودن «سيدحسني» با حضرت ولي عصر -عجل الله تعالي فرجه - در کوفه بدينصورت نقل کرده است:

يدخل المهدي الکوفة، و بها ثلاث رايات قد اضطربت بينها، فتصفو له فيدخل حتي يأتي المنبر و يخطب، و لا يدري الناس ما يقول من البکاء، و هو قول رسول الله صلي الله عليه و آله کأني بالحسني و الحسيني، و قد قاداها، فيسلمها الي الحسيني فيبايعونه»!

عمرو بن ثابث، از پدرش، از حضرت ابي جعفر امام محمدباقر عليه السلام در ضمن يک حديث طولاني از آنحضرت روايت کرده است که فرمود: پس حضرت مهدي عليه السلام



[ صفحه 351]



وارد کوفه مي شود، در حالي که در آنجا سه پرچم در اهتزاز است و در برابر حضرت تسليم مي گردند، و چون کوفه براي آن حضرت صاف گرديد و پرچمها در برابرش تسليم شدند، آن حضرت داخل کوفه مي شود و به مسجد تشريف مي برد و بالاي منبر مي رود و براي مردم خطبه مي خواند و بقدري مردم از ديدن، و استماع سخنان حضرت گريه مي کنند که نمي دانند آن جناب چه مي گويد. آنگاه امام باقر عليه السلام فرمود: (و هو قول رسول الله صلي الله عليه و آله: کأني بالحسني و الحسيني. و قد قاداها فيسلمها الي الحسيني فيبايعونه). و اين است معناي فرمايش پيغمبر صلي الله عليه و آله که فرمود: گويا من هم اکنون «سيدحسني» و «حسيني» را مي بينم که پرچمها را رهبري مي کنند و هر دو صاحب پرچمند، و سيد حسني پرچمها را به سيد «حسيني» يعني حضرت مهدي عليه السلام، تسليم مي کند، و جمعيت حسني و حسيني هر دو، با حضرت بيعت مي کنند. [1] .

اين حديث در کمال صراحت به رهبري دو نفر سيد، که يکي «سيدحسني» و ديگري «سيدحسيني» باشد اشاره مي کند، و بخوبي از آن فهميده مي شود که آن شخصيتي که بهمراه سپاهيان و لشکريان از ايران به کوفه مي رود و در آنجا منتظر مي ماند تا حضرت ولي عصر (ارواحنا له الفداء) بعراق و کوفه تشريف بياورد و گويا ضمنا از طرف «سيدحسيني» نيابت دارد و پس از ورود حضرت، خود او و لشکريانش و تعداد ديگري از سپاهيان ايران زمين که در کوفه هستند و از پيروان سيدحسيني مي باشند به متابعت از او با حضرت بيعت مي نمايند، همان «سيدحسني» مشهور است.

ولي صاحب کتاب صراط المستقيم که حديث مذکور را بطور خلاصه از غيبت شيخ طوسي نقل کرده است اين حديث را بگونه اي ديگر آورده است که معناي آن در مورد «سيدحسني» با معناي حديثي که مرحوم شيخ در کتاب «غيبت» آورده است کاملا متفاوت است.

وي در کتاب «صراط المستقيم» حديث مذکور را به نقل از غيبت شيخ طوسي -عليه الرحمه- چنين بازگو مي کند.

«يدخل المهدي عليه السلام الکوفة، فيخطب، و هو قول النبي صلي الله عليه و آله (کأني بالحسني، و



[ صفحه 352]



قد قادها، فيسلمها الحسيني، فيبايعوه.» [2] .

حضرت مهدي عليه السلام وارد کوفه مي شود، و خطبه مي خواند و اين است معناي فرمايش پيغمبر اکرم صلي الله عليه و آله که فرمود: گويا من هم اکنون «سيدحسني» را مي بينم در حالي که پرچمها را رهبري مي کند، و «سيدحسيني» آنها را تحويل مي دهد و جملگي با حضرت مهدي عليه السلام بيعت مي نمايند.


پاورقي

[1] غيبت شيخ طوسي، ص 281، طبع نجف و بحارالانوار، ج 52، ص 331.

[2] الصراط المستقيم، ج 2، ص 264، فصل 14.