بازگشت

پيرامون مسجد براثا


مرحوم سيد بن طاووس -عليه الرحمه - درحديثي از (عبدالله فرزند عمر) در مورد خراب شدن مسجد (براثا) از پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله چنين مي نويسد:

منافقين در شبي مسجدي را در مدينه خراب کردند و اين عمل براي اصحاب رسول خدا صلي الله عليه و آله بسيار گران و ناگوار آمد.

رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود:اينقدر ناراحت نباشيد، زيرا اين مسجد تعمير خواهد شد ولي موقعي که مسجد (براثا) خراب شد حج باطل مي شود (يعني مردم از رفتن به حج منع مي شوند) پرسيدند يا رسول الله مسجد براثا در کجاست؟ فرمود: در زمين عراق در طرف غربي بغداد واقع شده، و در آن مسجد هفتاد نبي و وصي نماز خوانده و آخرين آنها اين مرد است و به اميرالمؤمنين علي بن ابيطالب عليه السلام اشاره فرمود.

سپس مرحوم سيد بن طاووس در مورد خراب شدن اين مسجد چنين مي نويسد:

(سليلي) گويد: من خودم ديدم که (حنبليها) يعني: (پيروان احمد حنبل که فرقه اي از اهل سنت مي باشند) اين مسجد را خراب کردند، و در مسجد قبرهايي حفر کردند و مرده هاي مردم را به زور از صاحبانشان باز مي گرفتند، و با اين که



[ صفحه 264]



ايشان قبوري ساخته و آماده کرده بودند با اين حال آنها را در آنجا دفن مي کردند تا اينکه از صورت مسجد بودن بيرون رود و آنجا را قبرستان کنند و مسجد تعطيل گردد، حتي اينکه در آنجا درخت خرمائي بود آن را قطع کردند و تنه ي آن را آتش زدند و (تيرهاي) سقف مسجد را نيز سوزاندند.

و اين در سال 312 هجري بود و در همانسال حج تعطيل شد و سليمان بن حسن (قرمطي) خروج کرده و راه حجاج بيت الله را بست، و آنها را به قتل رسانيد و حج را تعطيل نمود و برفي در بغداد آمد که درختان خرماي آنها از شدت سرما سوخت و (خشک شد) و او هم به هلاکت رسيد.

آنگاه سيد بن طاووس چنين مي نويسد: که ناقد مولاي من به من خبر داد که عمرو، قاضي بغداد به وي گفته است: من در قريه ي (صرصر) که سه فرسخي بغداد است صد هزار درخت خرما داشتم که همگي سوخت و خشک شد.

سپس اين چنين مي نويسد: که (سليلي) گويد: چه شأني از اين نيکوتر و چه امري از اين پيشگوئي واضح تر است. [1] .


پاورقي

[1] الملاحم و الفتن ص 131، 130 باب 48 طبع منشورات الرضي.