ابوالقاسم حسين بن روح
سومين نايب خاص حضرت بقيةالله عليه السلام حسين بن روح بود که از معتمدان ابوجعفر عمري و از نزديکان وي در بغداد به شمار مي رفت . [1] ابوجعفر با ارجاع مراجعين به حسين بن روح ، زمينه ي جانشيني وي را فراهم آورد و در واپسين روزهاي حيات ، به دستور حضرت ولي عصر عليه السلام او را به عنوان جانشين خود معرفي کرد ؛ پس از آن شيعيان براي تحويل اموال به وي روجوع مي کردند . [2] اقبال در «خاندان نوبختي» اخبار مفصلي درباره ي حسين بن روح آورده و او را از طرف مادر منتسب به خاندان نوبختي دانسته است . اين بدان دليل است که وي را قمي نيز خوانده اند . [3] وي از اصحاب امام عسکري عليه السلام بوده و با حضور جمعي از بزرگان شيعه در بغداد مانند ابوعلي بن همام ، ابوعبدالله بن محمد الکاتب ، ابوعبدالله الباقطاني ، ابوسهل اسماعيل بن علي نوبختي ، ابوعبدالله بن الوجناء و عده اي ديگر به جانشيني ابوجعفر عمري معرفي شده است . [4] .
ام کلثوم دختر ابوجعفر ، ضمن روايتي نقش برجسته ي حسين بن روح در زمان پدرش ابوجعفر و موقعيت بلند او را در ميان شيعيان به تفصيل توضيح داده است . [5] .
[ صفحه 583]
وي همچنين در دوراني که آل فرات متصدي مقام وزارت مقتدر عباسي و از هواداران شيعيان بودند ، در دستگاه خلافت نفوذ کرد ، اما با روي کار آمدن حامد بن عباس که از مخالفان شيعه حمايت مي کرد ، مشکلاتي براي حسين بن روح به وجود آمد . از سال 311 که حامد بن عباس روي کار آمد تا سال 317 که حسين بن روح از زندان رها شد ، گزارش دقيقي از زندگي او در دست نيست . فقط مي دانيم که وي از سال 312 تا 317 در زندان به سر مي برده است . [6] .
پس از آن تا شعبان سال 326 - که در گذشت - از موقعيت والايي در بغداد برخوردار بود و به دليل نفوذ آل نوبخت در دستگاه حکومتي ، کسي مزاحم وي نمي شد .
اقبال مي نويسد : ابوالقاسم حسين بن روح به تصديق مخالف و موافق از فهميده ترين و عاقلترين مردم روزگار بوده است . [7] .
پاورقي
[1] الغيبه ، طوسي ، ص 223.
[2] همان ، صص 226 - 224.
[3] خاندان نوبختي ، صص 214 - 213.
[4] الغيبه ، طوسي ، صص 227 - 226.
[5] همان ، ص 227.
[6] نک : خاندان نوبختي ، صص 218 - 217.
[7] همان ، ص 221.