بازگشت

حق آقا و ارباب بر بنده


در زيارت جامعه آمده است: «وَالسَّادَةُ الوُلاةُ»؛ و سروران سرپرست.

و در حديثي از رسول اکرم صلي الله عليه وآله از طريق مخالفين وارد شده: ما فرزندان عبد المطلب سروران اهل بهشت هستيم؛ من و علي و جعفر و حسن و حسين و مهدي عليهم السلام.

مي گويم: بيان سيادت و آقايي امامان عليهم السلام نسبت به ما، از آنچه گذشت ظاهر و ثابت مي شود. و معني سيادت آن بزرگواران اين که: ايشان از خود ما در تمام امور اولي و شايسته تر هستند، چنان که خداوند متعال فرموده: «اَلنَّبِيُّ أَوْلي بِالمُؤْمِنِينَ مِنْ أَنْفُسِهِمْ...»؛ [1] پيامبر نسبت به مؤمنان از خودشان سزاوارتر است.

و در کفاية الاثر روايت مسندي از حسن بن علي عليهما السلام آورده که فرمود: رسول خداصلي الله عليه وآله به علي عليه السلام فرمود: من به مؤمنين از خودشان به خودشان اولي و سزاوارترم. سپس تو اي علي از مؤمنين به خودشان سزاوارتري، آن گاه بعد از تو حسن سزاوارتر است به مؤمنين از خودشان، و پس از او حسين سزاوارتر است به مؤمنين از خودشان، سپس علي سزاوارتر است به مؤمنين از خودشان، و بعد از او محمد سزاوارتر است به مؤمنين از خودشان، و بعد از او جعفر سزاوارتر است به مؤمنين از خودشان، و بعد از او موسي سزاوارتر است به مؤمنين از خودشان، و بعد از او علي سزاوارتر است به مؤمنين از خودشان، و بعد از او محمد سزاوارتر است به مؤمنين از خودشان، و بعد از او علي سزاوارتر است به مؤمنين از خودشان، و بعد از او حسن سزاوارتر است به مؤمنين از خودشان، و بعد از او حجّت بن الحسن سزاوارتر است به مؤمنين از خودشان، امامان نيکوکار، آن ها با حقّ و حقّ با آن ها است. [2] .

نزديک به همين مضمون در کافي و کمال الدين نيز روايت شده است و از حضرت



[ صفحه 100]



ابوالحسن موسي عليه السلام روايت شده که فرمود: مردم در اطاعت کردن، بردگان ما هستند. [3] .


پاورقي

[1] سوره احزاب، آيه 6.

[2] کفاية الاثر: 211؛ و اصول کافي: 187:1؛ و کمال الدين: 270:1.

[3] اصول کافي: 187:1.