بازگشت

تعريف او در نوشته ها


تا آنجا که من اطلاع دارم، نخستين کسي که بيوگرافي او را نوشته، دوست ما، عالم فاضل کامل، مرحوم ميرزا محمد علي معلّم حبيب آبادي است(1396 - 1308)، که در سه کتاب از تأليفات خود از او ياد کرده. در کتاب خطّي خود «الامالي» ص 129 گفته است:

از علماي بزرگ و سادات جليل اصفهان بود. در مسجد مرقد مطهر سيد اسماعيل نواده امام زين العابدين عليه السلام [1] در جاي پدرش مرحوم سيد ميرزا عبد الرزاق موسوي اقامه جماعت مي کرد، و در جمع کردن اخبار و آثار وارده درباره حضرت مهدي عليه السلام اهتمام بسيار داشت، مادرش دختر مرحوم حاج ميرزا حسين نايب الصدر بوده و دايي اش حاج ميرمحمد صادق مدرّس. اشعار متوسّطي نيز درباره حضرت حجت عليه السلام مي سرود و تخلّصش (تقي) بود، و خطّ خوبي داشت.

و نيز در کتاب «مقالات مبسوطه» نوشته است:

بر اساتيد بزرگ اصفهان شاگردي کرد تا جايي که از علماي مبرز و کساني که اجتهادشان مسلّم بود، گرديد. چند سال پيش از فوتش، بين من و او رابطه دوستي برقرار شد و مکرّر در خانه اش در محله «يزد آباد» - از محله هاي اصفهان - او را ملاقات کردم. سالها با قناعت و



[ صفحه 44]



عفاف زندگي کرد و چندين بار به مکّه مکرمه و عراق براي حجّ و زيارت ائمّه اطهارعليهم السلام به نيابت از بعضي مؤمنين سفر کرد و در رجب سال 1348 مختصر چيزهايي که داشت فروخت و به عراق رفت و پس از بازگشت به بيماري دچار شد که به زندگي اش خاتمه داد.

و در کتاب «مکارم الآثار» ذيل وقايع سال 1301 گفته:

سيدي نجيب و فقيهي اديب بود، و از علماي برجسته اصفهان بود. خطّ مليح و شعر خوبي داشت... مردم در نوشتن عريضه براي امام زمان عليه السلام و زيارت عاشورا به او معتقد بودند... بارها به خدمتش مشرّف شدم و از او بسيار استفاده نمودم...

شيخ ما آيت اللَّه علّامه شيخ آقابزرگ تهراني نيز در کتاب «نقباء البشر»، ص 258 نوشته است:

عالم فاضل و سخنور توانايي است... از علماي بزرگ بود که به وظايف شرعي و امامت جماعت و وعظ و غير اينها اشتغال داشت.

همچنين مرحوم شيخ الأدباء حاج ميرزا حسن خان انصاري معروف به «شيخ جابري» در کتاب خود «تاريخ اصبهان» ج 3، ص 53 گفته است:

ميرزا سيد محمد تقي بن ميرزا عبد الرزاق احمدآبادي از معاصرين، و داراي تأليفاتي است... چندين سال با او دوستي داشتيم، و همچون پدرش خوش خط بود. و در جواني درگذشت. سيد فاضل صالح، حاج سيد مصلح الدين نيز بيوگرافي مختصري از وي در «رجال اصبهان» آورده است، مراجعه شود. همچنين زرکلي در «الاعلام» ج 6، ص 289 و کحّاله در «معجم المؤلّفين»، ج 9، ص 131 و مشار در «مؤلّفين کتب چاپي»، ج 2، ص 282 شرح حال ايشان را آورده اند و کحّاله مدفن وي را به اشتباه همدان ذکر کرده است.


پاورقي

[1] بلکه نواده حضرت امام حسن مجتبي عليه السلام و از اجداد عالي سادات محترم طباطبايي. (مترجم).