بازگشت

آثار نيکي به والدين براي دعا کننده


تمام آثار و فوايد و نتايج دنيوي و اخروي که بر نيکي به والدين هست، دعا کننده براي حضرت قائم عليه السلام خواهد داشت، چنان که در بخش سوم کتاب متذکر شديم که امام عليه السلام پدر حقيقي تمام مردم است، پس هرکه بر او ظلم کند عاق پدر حقيقي خويش گشته، و هرکه



[ صفحه 520]



به او نيکي نمايد به تمام آنچه بر نيکي کردن به پدر ظاهري مترتب است رستگار مي شود. و ترديدي نيست که والد حقيقي حقّش عظيم تر و مقامش بالاتر است، و از پدر ظاهري نسبي انسان شايسته تر است که به او احسان گردد.

دليل بر اين معني - اضافه بر دلالت عقل سليم بر آن - در حديثي طولاني از تفسير امام عسکري عليه السلام روايت شده که فرمود: و البتّه حقّ ما بر شما عظيم تر است از حقّ پدر و مادري که از آن ها متولد شده ايد، که ما - اگر اطاعتمان کنيد - شما را از آتش به سوي خانه آرام و جاويدان نجات مي دهيم.... [1] .

کما اين که بدون شک دعا براي پدر - به خصوص با امر او به آن - از روشن ترين انواع نيکي و مهم ترين و سودمندترين آن ها است.

و امّا آثار و فوايد نيکي به والدين - از انواع مختلف خير دنيا گرفته تا ثواب هاي اخروي - از موضوع بحث ما در اين کتاب خارج است. طالبين به کتاب هاي علماي بزرگ ما از قبيل کافي و بحار مراجعه نمايند.


پاورقي

[1] و مؤيّد اين معني روايتي است که در جامع الاخبار: 16؛ از پيامبر اکرم صلي الله عليه وآله آمده که فرمود: حقّ عليّ بن ابي طالب بر مسلمين همچون حقّ پدر بر فرزندانش مي باشد. گفتني است که به روايات ثابت شده که آنچه براي يکي از امامان عليهم السلام باشد براي همه امامان جاري است، يعني اگر براي يکي از آن ها حقّي بر ما ثابت شد براي همه آن ها ثابت است. (مؤلف).