بازگشت

کشف علوم براي مؤمنين


اين کشف و پرده برداري بي سابقه از علوم معارف جز در زمان ظهور نخواهد بود، در بصائر به سند خود از سعد بن طريف از اصبغ بن نباته آورده که گفت: امير المؤمنين عليه السلام چنان بود که هرگاه مردي در پيشگاه حضرتش قرار مي گرفت به او مي فرمود: فلاني، آماده سفر آخرت باش و براي خودت هرچه مي خواهي مهيا کن که در فلان روز، فلان ساعت بيماري تو فرا مي رسد و سبب بيماري تو چنين و چنان است، و در فلان ماه، فلان روز، فلان ساعت خواهي مُرد، سعد مي گويد: اين سخن را براي امام باقرعليه السلام تعريف کردم فرمود: همين طور است. عرض کردم: فدايت شوم پس چرا شما براي ما اين خبرها را نمي فرماييد تا ما آماده سفر آخرت شويم؟ فرمود: اين درب را عليّ بن الحسين عليهما السلام بست تا زماني که قائم ماعليه السلام بپاخيزد. [1] .

و در بحار از حضرت ابي عبد اللَّه صادق عليه السلام آمده که فرمود: علم بيست و هفت حرف است، تمام آنچه پيغمبران آورده اند دو حرف است که مردم تا به امروز جز دو حرف ندانسته اند و چون قائم ما بپاخيزد بيست و پنج حرف ديگر را برآورد؛ و به ضميمه آن دو حرف ديگر در ميان افراد بشر آشکار و پراکنده سازد. [2] .

در همان کتاب از حضرت ابوجعفر باقرعليه السلام در وصف امام قائم عليه السلام و روش آن حضرت در زمان ظهور ضمن حديثي طولاني آمده:... سپس به کوفه باز مي گردد و آن سيصد و سيزده نفر را به تمام آفاق و کشورها مي فرستد، دست خود را ميان شانه ها و بر سينه هايشان مي کشد، پس در هيچ قضاوتي در نمي مانند، و هيچ زميني نمي ماند مگر اين که در



[ صفحه 331]



آن صدا به شهادت: لا إله إلاّ اللَّه محمّد رسول اللَّه بلند شود و همان است فرموده خداوند: «وَلَهُ أَسْلَمَ مَنْ فِي السَّمواتِ وَالأَرْضِ طَوْعاً وَکَرْهاً وَإِلَيْهِ يُرْجَعُونَ»؛ [3] و هرکه در آسمان ها و زمين است خواه و ناخواه مطيع و تسليم او (خدا) است و به سوي او بازگردانده شوند. و صاحب اين امر آن طور نيست که جزيه را بپذيرد مانند پيغمبرصلي الله عليه وآله که جزيه را پذيرفت و همين است منظور از فرموده خداوند: «وَقاتِلُوهُمْ حَتّي لا تَکُونَ فِتْنَةٌ وَيَکُونَ الدِّينُ کُلُّهُ للَّهِِ»؛ [4] و با آنان نبرد کنيد تا فتنه اي نباشد و تمام دين براي خدا گردد. [5] .

و در حديث ديگري از آن حضرت آمده که فرمود: و در زمان او حکمت به شما داده مي شود تا آن جا که زن در خانه اش به کتاب خدا و سنّت رسول خداصلي الله عليه وآله حکم مي کند. [6] .

و در خبر ديگري از آن حضرت آمده که فرمود: هرگاه قائم عليه السلام بپاخيزد در تمام اقاليم زمين، هر اقليم مردي را قرار مي دهد و به او فرمايد: دستور کار تو، کف دستت مي باشد، پس هرگاه چيزي بر تو وارد شود که آن را نداني و قضاوت در آن را نشناسي به کف دستت بنگر و به آنچه در آن هست عمل کن.... [7] .

و در کتاب خرايج از آن جناب از حضرت سيد الشهداءعليه السلام آمده که فرمود: سپس خداوند به شيعيان ما کرامتي مي بخشد که چيزي بر آنها پوشيده نمي ماند تا جايي که يک مرد از آن ها مي خواهد بداند خاندانش چه مي دانند، آنان را از آنچه مي دانند خبر مي دهد. [8] .

و در بحار ضمن حديثي طولاني از امير المؤمنين عليه السلام آمده که فرمود:... و علم در دل هاي مؤمنين واقع مي شود، پس هيچ مؤمني به علمي که نزد برادرش هست احتياج نخواهد داشت، و تأويل اين آيه: «يُغْنِي اللَّهُ کُلاًّ مِنْ سَعَتِهِ»؛ [9] خداوند هر يک را به رحمت واسعه خويش بي نياز فرمايد. آن روز است، و زمين گنجينه هاي خود را براي آنان بيرون مي آورد، و قائم عليه السلام



[ صفحه 332]



مي فرمايد: «کُلُوا وَاشْرَبُوا هَنِيئاً بِما أَسْلَفْتُمْ فِي الأَيَّامِ الخالِيَةِ»؛ [10] بخوريد و بياشاميد که گوارايتان باد، پاداش آنچه در روزگاران گذشته پيش فرستاده ايد. [11] .


پاورقي

[1] بصائر الدرجات: 262:6.

[2] بحار الانوار: 336:52.

[3] سوره آل عمران، آيه 83.

[4] سوره انفال، آيه 39.

[5] بحار الانوار: 345:52.

[6] بحار الانوار: 352:52.

[7] بحار الانوار: 365:52.

[8] خرايج: 138.

[9] سوره نساء، آيه 130.

[10] سوره حاقّه، آيه 24.

[11] بحار الانوار: 86:53.