شباهت به يوسف
يوسف عليه السلام زيباترين اهل زمان خود بود. قائم عليه السلام نيز زيباترين اهل زمان خود مي باشد، چنان که در بحث جمال آن حضرت گذشت.
يوسف عليه السلام مدتي طولاني غايب شد تا اين که برادران بر او داخل شدند پس آنان را شناخت در حالي که آن ها او را نشناختند. [1] .
قائم عليه السلام نيز از خلق غايب شده، در عين حالي که در ميان آن ها راه مي رود و آنان را مي شناسد ولي آن ها او را نمي شناسند، که در بحث غيبت آن حضرت در حرف «غ» گذشت.
يوسف عليه السلام، خداوند امرش را يک شبه اصلاح فرمود، که پادشاه مصر آن خواب را ديد. قائم عليه السلام نيز، خداوند متعال امرش را در يک شب اصلاح مي فرمايد، پس در آن يک شب ياران آن حضرت را از بلاد دور جمع مي کند.
شيخ صدوق در کمال الدين از حضرت ابوجعفر باقرعليه السلام روايت کرده که فرمود: در صاحب اين امر شباهتي از يوسف عليه السلام هست و آن اين که خداوند - عزّوجلّ - در يک شب امر او را اصلاح مي فرمايد. [2] و از پيغمبر اکرم صلي الله عليه وآله مروي است که فرمود: مهدي از ما اهل البيت است، خداوند امر او را در يک شب اصلاح مي کند. [3] .
يوسف عليه السلام دچار زندان شد، وي گفت: «رَبِّ السِّجْنُ أَحَبُّ إِلَيَّ مِمَّا يَدْعُونَنِي إِلَيْهِ»؛ [4] پروردگارا! زندان برايم خوش تر از چيزي است که اينان مرا به آن فرا مي خوانند. قائم عليه السلام نيز، در حديثي که از حضرت امام باقرعليه السلام آورديم چنين آمده که فرمود: در صاحب اين امر سنّتي از موسي و سنّتي از عيسي و سنّتي از يوسف و سنّتي از محمدصلي الله عليه وآله هست - تا آن جا که فرمود -: و امّا سنّت از يوسف، زندان و غيبت است. [5] .
[ صفحه 273]
مي گويم: اي دوست پيرو خاندان عصمت از اين بيان عبرت بگير و در عظمت مصيبت و محنت مولايت، انديشه کن که دنيا با همه فراخي و زمين با همه پهناوري اش براي او زندان شده، به طوري که از ستم معاندين و مخالفتشان ايمن نيست. از درگاه خداوند متعال مي خواهيم که فرجش را تعجيل و خروجش را سهل و آسان گرداند.
يوسف عليه السلام چند سالي در زندان ماند. و امّا قائم عليه السلام، اي کاش مي دانستم که چقدر در اين زندان غيبت به سر خواهد برد و کي بيرون خواهد آمد!
يوسف عليه السلام از خاصّ و عامّ غايب شد و از برادرانش مخفي ماند، و امر او بر پدرش يعقوب مشکل شد با اين که مسافت ميان او و خاندان وشيعيانش نزديک بود - چنان که در حديث آمده -.
قائم عليه السلام نيز - چنان که در حديث ديگري آمده - همين طور است. در کمال الدين از حضرت امام باقرعليه السلام در بيان شباهت حضرت قائم عليه السلام به جمعي از پيغمبران چنين است: و امّا شباهت او به يوسف بن يعقوب عليهما السلام، غيبت از خاصّ و عامّ، مخفي بودن از برادران و پوشيده شدن امر او از پدرش يعقوب پيغمبرعليه السلام با وجود نزديک بودن مسافت بين آن حضرت با پدر و خاندان و پيروانش.... [6] .
مي گويم: اخباري که دلالت مي کند بر اين که آن حضرت - عجّل اللَّه فرجه الشريف - با ما است و بر احوال ما آگاه مي باشد، بسيار است که شايد بعضي از آن ها را در اين کتاب بياوريم، ان شاء اللَّه تعالي.
پاورقي
[1] کمال الدين: 329:1.
[2] کمال الدين: 329:1.
[3] بحار الانوار: 280:52.
[4] سوره يوسف، آيه 33.
[5] کمال الدين: 329:1.
[6] کمال الدين: 327:1.