بازگشت

قويترين مردم کيست؟


پيغمبر اکرم صلي الله عليه و اله و سلم از جائي عبور مي کرد. جوان ها براي وزنه برداري به سبک دنياي ديروز جمع بودند. وزنه در آن زمان غير از حالا بود، حالا وزنه داراي يک ميله آهن و حلقه هاي آهني محکم و داراي پلاکهاي محکم است. اما آنوقت سنگ بود، سنگ نيم متر در نيم متر بقطر ده سانت يا نيم متر در يک متر بقطر ده سانت يا نيم متر در يک متر به قطر بيست و پنج سانت اينها را بايد از جا بردارند، سنگ بزرگي



[ صفحه 50]



بود که «حجرالاشداء» نام داشت وزنه قهرمانان. پيغمبر اکرم در حال عبور بود، ديدند عده اي جمعند، پرسيدند: چه خبر است؟

گفتند: پهلوانان وزنه برداري مي کنند. پيغمبر آمد جلو، جوان ها هم خوششان آمد که پيغمبر در ميان ورزشکاران آمده است، گرم شدند و خوشحال، وزنه بردار وزنه را برداشت، توجه تماشاگران جلب شده بود.

پيغمبر اکرم صلي الله عليه و اله و سلم فرمود: ميل داريد من به شما بگويم از اين قوي تر چه کسي است؟

صحبت وزنه برداري است، خيال مي کردند اين پهلوان که رکورد را شکسته، يک پهلوان رکورد شکني را هم پيغمبر اکرم صلي الله عليه و اله و سلم سراغ دارد. پرسيدند از اين قوي تر کيست؟ شما سراغ داريد؟ گفت: بله، پرسيدند: کيست؟ کجاست؟! فرمود: گوش کنيد تا بگويم از اين شخص چه کسي قوي تر است، ببينيد مکتب را عوض کرد، مکتب آنها ورزش بدن بود، پيغمبر توجه آنها را به قدرت اراده، جلب کرده و فرمود:

از اين قوي تر آن انساني است که اگر شهوت بر او غلبه کند بي عفتي نکند، اگر غضب بر او غلبه کند جنايت نکند، اگر به مقام رسيد



[ صفحه 51]



ستم نکند، اگر ثروتمند شد مغرور نشود، اين را مي گوئيم قوي، [1] پيغمبر اکرم صلي الله عليه و اله و سلم چقدر جامع صحبت کرده است، در شهوت، در غضب، در قدرت، در ثروت، که چهار لغزشگاه بشر است، نبايد لغزش پيدا کند.

بعضي از افراد در هيجان شهوت، اراده و اختيار ندارند و به هر گناهي تن مي دهند، بعضي در مورد غضب، اراده و اختيار را از دست مي دهند، بعضي در حاليکه کاسب جزء هستند مودب، مهربان و خوش اخلاق هستند، همينکه ثروتي پيدا مي کنند ديگر قابل معاشرت نيستند و بعضي ها هم تا بيکارند آدمهاي مودبي هستند، تا يک شغلي پيدا مي کنند، و آبي به پوستش مي آيد ديگر خدا را بنده نيست.

پيغمبر صلي الله عليه و اله و سلم مي گويد: آدم قوي کسي است که دلش ظرفيت داشته باشد. اگر در غضب، در شهوت، در قدرت، در ثروت خود را باختيد ظرف شما کم است، شخصيت شما اندک است. انسان اگر قوي باشد در اين جزر و مدها خود را نگه مي دارد.



[ صفحه 52]




پاورقي

[1] تنبيه الخواطر، ص 265.