بازگشت

کودکان در حصن حصين ولايت امام زمان


بزرگترين و مهمترين عامل تربيت در کودکان که آنان را از خطرات زمان و شر فتنه هاي دوران حفظ مي کند، سپردن آنان است به اين دژ محکم الهي حصن حصين امام زمان عليه السلام که غالب مدعيان محبت حضرتش از اين مطلب به عنوان يک نکته مهم تربيتي غافل گشته اند و گاه در منتهاي تحير و سرگشتگي که به دنبال روشي مفيد و موثر در تربيت اند به اين نکته اساسي توجهي نمي کنند. نگارنده اين سطور از يکي از اساتيد بزرگوار خويش که خود پروانه سوخته شمع وجود حضرت ولي عصر عليه السلام است شنيده مي فرمود: آن هنگام که بيش از هشت بهار از عمر من نگذشته بود، روز جمعه اي پدرم مرا به حمام برد و لباسهاي پاکيزه بر تنم کرد و آن گاه مرا به حرم مطهر ثامن الحجج امام رضا عليه السلام که در آن زمان در زمره مجاورين حضرتش بوديم



[ صفحه 115]



برد و گفت: امروز بر آنم که تو را به امام رضا عليه السلام بسپارم. با ادب و احترام وارد حرم شده، در پيش روي مبارکش ايستاده، مرا ميان خود و ضريح مقدس قرار داد و خطاب به حضرتش عرضه داشت که: يا علي بن موسي الرضا! اين طفل تا کنون فرزند ما بود، اکنون ديگر فرزند شما و خادم آستان شماست. من او را به شما مي سپارم، شما هم از او حفاظت فرمائيد. آن گاه خطاب به من کرده، گفت: فرزند! از اين لحظه به بعد پدر تو امام رضا عليه السلام است! هر چه مي خواهي از او بخواه، و حرفهايت را به او بزن. از در خانه او به جاي ديگري نرو!... و زمينه اين سپردن و ورود در اين حصن محکم، توقيع امام عصر عليه السلام به شيخ مفيد است که: انا غير مهملين لمراعاتکم، و لا ناسين لذکرکم، و لولا ذلک لنزل بکم اللاواء و اصطلمکم الاعداء. فاتقوا الله جل جلاله و ظاهرونا علي انتياشکم. [1] .

همانا ما سهل انگاري در رعايت شما نداريم و از ياد شما غافل نيستيم و گر نه شدت و بالايا بر شما فرود مي آمد و دشمنان شما را از ريشه مي کندند. پس، از معصيت خداوند جل جلاله بپرهيزيد و به ما کمک کنيد تا شما را نجات بخشيم. ملاحظه مي شود که توقيع شريف نکاتي را در بردارد:

1 - سرپرستي و رسيدگي آن امام همام سلام الله عليه نسبت به رعاياي خود هميشگي است و هرگز امت و ملت خود را از نظر دور نمي دارد.

2 - جمله و لا ناسين لذکرکم اشعار دارد به اينکه آن حضرت ارواحنا فداه به ياد شيعيان و دوستان خويش است و آنان را فراموش نمي کند و اين نکته، هم مي تواند به معناي دعاي دائم و هميشگي براي آنها باشد و هم به معناي زير نظر داشتن افعال و کردار آنان.

3 - عدم اهمال و نسيان، لازمه اش اين است که آن حضرت سلام الله عليه در هنگام سختيها و گرفتاريهاي سخت که خطرات قطعي را موجب مي شود از دوستداران خود دستگيري کند و در درگاه خداوند مهربان از آنها شفاعت نمايد و گرفتاريها را دفع و رفع سازد.



[ صفحه 116]



4- حساسيت بيشتر آن سرور در رعايت شيعيان در برابر دشمنانشان است که مي فرمايد: اصطلمکم الاعداء. يعني اگر رعايت ما نبود اين همه دشمن که در طول زمانها داريد شما را از پاي در مي آوردند و ريشه شما را مي کندند. پس، نظر لطف ماست که جلوگير حملات کوبنده و بنيان کن دشمنان است.

5 - آن حضرت سلام الله عليه به تقوا و پرهيزکاري، امر فرموده که سلاح اولي و اصلي پيران امام معصوم عليه السلام است که با آن به کمک آن بزرگوار از هلاکت و نابودي محفوظ مي مانند. و بدين وسيله آن حضرت، ارواحنا فداه، باران رحمت و مهر خويش را بر دوستدارانش مي بارد و آنان را در دژ محکم ولايتش محافظت مي فرمايد. تاريخ و تجربه نکته اي زيبا و گفتني را بسيار تکرار کرده و آن اينکه همواره پروانگان شمع وجود پيشوايان و سوختگان کوي آنان، تا آنجا که به شرط وفا عمل کرده اند، از خطرات اخلاقي و اعتقادي محفوظ مانده اند و دست پر قدرت ولايت امام هر زمان همچون پدر مهربان بر سر آنان سايه افکن بوده است. اسلاف ما نيز همواره استغاثه به درگاه خداوند داشته اند که: اعقاب ما را محب و دوستدار ائمه اهل البيت عليهم السلام قرار ده و حتي نسلهاي پس از ائمه آرزو مي کنند که در التزام رکاب نور آنان بوده باشند: فيا ليتنا کنا معکم فنفوز معکم... [2] .

اي کاش با شما بوديم و رستگاري عظيم به دست مي آورديم...



[ صفحه 117]




پاورقي

[1] توقيع به شيخ مفيد، احتجاج، چاپ بيروت، ص 497، و چاپ نجف 323:2.

[2] قسمتي از زيارت وارث.