بازگشت

چند وظيفه از وظايف شيعيان


1 - يکي از وظايف مردان و زنان خواندن اين دعاست که در خواست شناخت حضرت قائم - عليه السلام - از خداوند متعال است: اللهم عرفني نفسک فانک ان لم تعرفني نفسک لم اعرف نبيک اللهم عرفني رسولک فانک ان لم تعرفني رسولک لم اعرف حجتک اللهم عرفني حجتک فانک ان لم تعرفني حجتک ضللت عن ديني. ترجمه آن چنين است: خدايا! خودت را به من بشناسان. اگر خويش را بر من نشناساني پيامبرت را نمي شناسم. الهي! پيامبرت را بر من بشناسان. اگر پيامبرت را نشناسم، حجت تو را نمي شناسم.



[ صفحه 107]



خداوند! حجتت را بر من بشناسان. اگر حجت تو را نشاسم گمراهي در دينم حاصل شود.

2 - از ديگر وظايف مردان و زنان خواندن اين دعاست که: يا الله يا رحمن و يا رحيم يا مقلب القلوب، ثبت قلبي علي دينک اي خدا و اي رحمان و رحيم! اي که قلبها را دگرگون مي نمايي قلبم را بر دينت ثابت بدار.

3 - از دعاهاي معروف براي آن حضرت اين دعاست که طالبان سعادت و راهيان عابد آن را زمزمه کنند و در جماعات از آن بهره جويند. اللهم کن لوليک الحجه بن الحسن صلواتک عليه و علي آبائه في هذه الساعه و في کل ساعه وليا و حافظا و قائدا و ناصرا و دليلا و عينا حتي تسکنه ارضک طوعا و تمتعه فيها طويلا. [1] ترجمه: خدايا! براي وليت حجت بن الحسن که درودت بر او و بر پدران او، در اين ساعت و در هر ساعت باد، سرپرست و نگهدار و پيشوا و ياور و راهنما و ديده بان او باش تا بنشاني او را در زمين خود به ربت. و او را در مدت طولاني بهره دهي.

4 - صلوات فرستادن براي آن حضرت و دعا کردن براي تعجيل ظهورش. از امام زمان - عليه السلام - روايت شده است که فرمود: براي



[ صفحه 108]



فرج ما دعا کنيد، زيرا فرج و گشايش امور شما در آن است. [2] .

5- در روزهاي جمعه، زيارت آن حضرت را که در مفاتيح الجنان آمده است، خوانده شود.

6 - خواندن دعاي ندبه در روز جمعه، عيد فطر، عيد قربان و عيد غدير.

7 - با بردن نام آن گرامي بايد از جا برخاست.

8 - توجه به آن حضرت با خواندن بعضي از زيارات که در کتاب مفاتيح الجنان نيز ياد شده است.

9 - هنگام پيش آمدن گرفتاري و در مسايل مهم به آن حضرت متوسل مي شويم. که از مصاديق آن رفتن به مسجد جمکران قم و خواندن نماز حضرت و توسل به آن جناب مي باشد. اينک اختصارا به يک داستان از مسجد جمکران مي پردازيم. مرحوم ناصر الشريعه در کتاب تاريخ قم به نقل از حاج ميرزا حسين نوري مولف کتاب مستدرک الوسايل آورده است که: شيخ حسن بن مثله جمکراني - رحمه الله عليه - گويد: شب سه شنبه هفدهم ماه مبارک رمضان سال 393 در خانه خود خوابيده بودم که ناگاه گروهي به در خانه ام آمدند و مرا بيدار کردند و گفتند: برخيز که امام زمان - عليه السلام - تو را طلب مي کند. به در خانه آمدم جماعتي از بزرگان را ديدم. بيدرنگ به آنان سلام دادم و پاسخ سلامم را شنيدم. آنگاه مرا همراه خود بردند تا بدانجا رسيديم که اکنون جايگاه آن



[ صفحه 109]



مسجد است. وقتي رسيديم، ديديم که حضرت روي تختي نشسته است. مرا با نام خواندند و فرمودند: اي حسن! به حسن بن مسلم - که خود را صاحب آن زمين مي داند. - بگوي که اين زمين شريفي است، و خداي تعالي اين را از زمينهاي ديگر برگزيده است، و نه نزد سيد ابوالحسن برو و بگو اين زمين را از حسن مسلم بگيرد و به ديگران بدهد تا آنان بکوشند و در آن مسجد بنا کنند و به مردم بگو تا به اين مکان توجه نمايند، و آن را عزيز و گرامي بدارند، و چهار رکعت نماز در آن بگذراند. دو رکعت نماز تحيت مسجد بخوانند. در هر رکعتي يک بار سوره حمد و هفت مرتبه سوره قل هو الله احد و تسبيح رکوع و سجود را هفت بار بگويند. و دو رکعت نماز امام زمان - عليه السلام - به اين نحو انجام دهند که در هر رکعت وقتي از سوره حمد به اياک نعبد و اياک نستعين رسيدند. آن را صد بار تکرار کنند و تلاوت نمايند و بعد از آن، سوره حمد را تمام کنند. و تسبيح رکوع و سجود را هفت بار بگويند، و بعد از تمام شدن نماز ذکر لا اله الا الله کند، و تسبيح حضرت فاطمه - سلام الله عليها - گفته شود. (سي و چهار مرتبه الله اکبر سي و سه مرتبه الحمد لله و سي و سه مرتبه سبحان الله) سپس سر بر سجاده عبادت گذارد، صد بار بگويد: اللهم صلي علي محمد و آل محمد هر که اين دو رکعت نماز را بخواند، مانند آن است که در کعبه به نماز نشسته است.



[ صفحه 110]



به اين ترتيب اين مسجد بنا شد، و همواره محل آمد و رفت شيعيان و متوسلان به امام قائم - عليه السلام - بوده است. تفصيل و شرح دقيق اين واقعه نوراني و عظيم را مي توانيد در کتاب مهم نجم الثاقب يا کلمه طيبه از تاليفات حاج ميرزا حسن نوري (استاد محدث قمي) مطالعه فرماييد.

10 - هديه کردن اعمال صالحه خود را براي آن حضرت، مانند: قرائت قرآن، حج، عمره، طواف و همچنين زيارت قبور پدران گرامش به نيابت از آن حضرت و دادن صدقه براي سلامتي آن بزرگوار.

11 - توبه کردن حقيقي از گناهان، گر چه توبه در هر زمان بر گناهکاران واجب است و ليکن اهتمام ورزيدن به آن در زمان غيبت - از اين جهت که يکي از اسباب غايب بودن آن حضرت و طول غيبت آن بزرگوار گناهان ماست. - مورد توجه بيشتري قرار گرفته است.

12 - مردم را به آن حضرت متوجه کردن، يعني بايد هر انسان شيعه، يکي از مبلغان آن حضرت باشد. و در عمل و گفتار خويش کاملا اين مسئله را نشان دهد.


پاورقي

[1] مفاتيح الجنان ، اعمال شبهاي قدر.

[2] الاحتجاج، جلد دوم صفحه 284.