نقل چند نمونه از احاديث شيعيان
1 - حضرت امام صادق - عليه السلام - فرمود: مردم امامشان را نمي شناسند، ما او در موسم حج در کعبه حضور پيدا مي کند و در آنجا مردم را مي بيند ولي مردم ايشان را نمي بينند. [1] .
2- اصبغ بن نباته مي گويد: به خدمت امير مومنان و مولاي متقيان و سرور آزادگان علي - عليه السلام - شرفياب شدم. مشاهده کردم که آن حضرت در فکر فرورفته است و با انگشت مبارکش زمين را مي کاود. عرض کردم چه شده است که شما را در فکر و انديشيدن مي بينم. آيا به زمين ميل و رغبتي داري؟ حضرت فرمود: به خدا سوگند! هرگز من ميلي به زمين و دنيا نداشته ام. در مورد مولودي از نسل خود مي انديشيدم که يازدهمين نفر از فرزندان من خواهد بود و او مهدي - عليه السلام - است. همان کسي که زمين را از عدل، داد و قسط پر مي سازد. همچنان که از ظلم و جور پر شده باشد. از براي او غيبت و حيرتي است، که گروهي از افراد در آن
[ صفحه 43]
گمراه مي شوند و انسانهاي ديگري به هدايت و رهنمايي مي رسند. [2] .
3- شيخ صدوق در اکمال الدين به سند خود از امام جعفر بن محمد - عليه السلام - از پدرش، از جدش، از امام حسين - عليه السلام - نقل مي کند که فرمود: در نهمين تن از فرزندان من، سنتي از يوسف و موسي بن عمران است. او قائم ما اهل بيت خواهد بود که خداوند تبارک و تعالي امر ظهور او را در يک شب اصلاح مي فرمايد.
4 - کليني از امام محمد باقر - عليه السلام - نقل مي کند که فرمود: جابر بن عبدالله انصاري به من مي گفت: بر فاطمه - عليها السلام - دختر رسول خدا - صلي الله عليه و آله - وارد شدم. در مقابلش لوحي ديدم که در آن اسامي جانشينان و ائمه از فرزندانش وجود داشت. پس دوازده نام را بر شمردم که آخرينشان قائم - عليه السلام - از فرزندان فاطمه - عليها السلام - بود. سه تن از ايشان محمد و چهار نفر آنان علي نام داشتند.
5 - حضرت امام صادق - عليه السلام - فرمود: اگر خبر به شما رسيد که صاحب امر (يعني امام زمان) غايب شده است، شما غيبت او را انکار نکنيد. [3] .
6- امام صادق - عليه السلام - فرمود: دو غيبت براي قائم - عليه السلام - يکي از آن کوتاه و ديگري طولاني مي باشد. هيچ کسي جز خواص شيعه، جاي او را در غيبت اول نمي داند و فردي جز دوستان خاصش در غيبت دوم از جاي او آگاهي ندارد. [4] .
[ صفحه 44]
7- و نيز حضرت فرمود: قائم قيام مي کند، در حالي که هيچ کسي بر او عهد و پيمان و بيعتي ندارد. [5] .
8- پيامبر خدا - صلي الله عليه و آله و سلم - فرمودند: قائم از اولاد من است. اسم او نام من و کنيه اش، کنيه من، شمايلش، شمايل من، سنت و روشش، سنت من خواهد بود. قائم مردم را بر شريعت و دينم وا مي دارد و به کتاب پروردگارم دعوت مي نمايد. هر کسي از او فرمان برد از من اطاعت کرده است، و هر کسي با او مخالفت بورزد با من مخالفت نموده، و هر فردي غيبتش را انکار نمايد مرا انکار داشته است. [6] .
9- حضرت امام زين العابدين - عليه السلام - فرمود: قائم ما شباهتهايي با پيامبران خدا دارد. شباهتي با نوح، ابراهيم، موسي، عيسي، ايوب و با محمد - صلوات الله عليهم اجمعين - در او وجود دارد. در طول عمر با نوح، در پنهان بودن تولدش و دوري و کناره گيري از مردم با ابراهيم، در خوف و غيبت با موسي، در موضوع اختلاف مردم درباره اش با عيسي، در رسيدن فرج پس از بلا و گرفتاري با ايوب و در قيام با شمشير، با محمد - صلوات الله عليهم اجمعين - شبيه خواهد بود. [7] .
10- حضرت امام صادق - عليه السلام - در اين باره فرمود: همانا غيبتي براي صاحب امر وجود دارد که بايد بنده خدا در آن
[ صفحه 45]
هنگام تقوا و پرهيزکاري بورزد و به دين خدا چنگ زند. [8] .
11- همچنين حضرت فرمود: زماني بر مردم مي رسد که امامشان از آنان غايب است. زراره مي گويد: عرض کردم اي امام! تکليف مردم در آن هنگام چه چيز خواهد بود؟ حضرت فرمود: بايد مردم بر آن امري که هستند (از تکاليف و اعتقادات مذهبي) تمسک جويند تا آن زمان که امام بر آنان ظاهر شود. [9] و نيز امام صادق - عليه السلام - فرمودند: اين امر (ظهور و قيام حضرت قائم) رخ نخواهد داد تا اينکه هر صنفي از مردم به حکومت رسيده باشند، به خاطر آن که کسي نگويد اگر ما حکومت مي کرديم. رفتارمان نسبت به مردم به عدالت و دادگري بود. آن گاه حضرت قائم - عليه السلام - به حق و بايستگي و عدل و دادگري قيام مي فرمايد. [10] .
[ صفحه 46]
پاورقي
[1] اصول کافي جلد دوم صفحه 337.
[2] اصول کافي جلد اول صفحه 338.
[3] اصول کافي جلد اول صفحه 338.
[4] اصول کافي جلد اول صفحه 340.
[5] اصول کافي جلد اول صفحه 342.
[6] کتاب اعلام الوري صفحه 435.
[7] کمال الدين، چاپ آخوندي صفحه 322.
[8] کتاب اعلام الوري صفحه 425.
[9] کمال الدين، چاپ آخوندي صفحه 343.
[10] اثبات الهداة جلد هفتم صفحه 428 و غيبت نعماني صفحه 427.