نمايندگان در زمان غيبت کبري
با شروع دوران غيبت کبري دراز مدت وظيفه امت دقيقتر و مهمتر از گذشته مي شود، زيرا امام (عج) معيارهاي کلي براي نمايندگان خود تعيين نموده اند و تشخيص صلاحيت آنها بر عهده امت گذارده شده است. امام (عج) در نوشته اي که به آخرين نماينده مستقيم خود، علي بن محمد سمري نوشتند وظيفه مردم را اين گونه فرمودند: اما الحوادث الواقعه فارجعوا فيها الي رواه احاديثنا فانهم حجتي عليکم و انا حجه الله. [1] در مسائل و مشکلاتي که براي شما پديد مي آيد، به
[ صفحه 33]
کساني که با سخنان ما آشنا هستند، مراجعه کنيد زيرا آنان نماينده من هستند براي شما، چنانکه من نماينده خداوند هستم. هر کس از آنان روي بگرداند، از من روي گردانده و آن که از من روي گرداند، از خداوند روي گردانده. در يکي از سخنان گهربار امام صادق (ع) ويژگيهاي نمايندگان امام زمان چنين آمده است. من کان من الفقهاء صائنا لنفسه حافظا لدينه، مخالفا علي هواه، مطيعا لامر مولاه، فللعوام ان يقلدوه. [2] .
هر کدام از فقيهان که بر نفس خويش، مسلط است و نگهبان دين است و با خواسته نفس خويش مبارزه مي کند و پيرو فرمان امام خويش است، لازم است بر مردم از او پيروي کنند. با توجه به اين ويژگيها، نمايندگان امام زمان (عج) در زمان غيبت کبري مشخص مي شوند و پيروان حضرت، بايد در مسائل و مشکلات به نمايندگان امام، مراجعه نمايند.
پاورقي
[1] بحار ج 53 ص 180.
[2] بحار، چاپ تهران، ج 2 ص 88.