بازگشت

دخان مبين يا دود آشکار چيست


نيز در آن کتاب در تفسير آيه فارتقب يوم تاتي السماء بدخان مبين [1] يعني منتظر باش روزي خواهد آمد که آسمان دودي آشکار مي آورد، ميگويد: اين بهنگامي است که مردم در رجعت از قبير بيرون آمده بدنيا باز ميگردند و ظلمت و تاريکي همه مردم را فرو مي گيرد و آنها ميگويند: اينست عذاب دردناک ربنا اکشف عنا العذاب انا مومنون خدايا اين عذاب را از ما برطرف کن ما ايمان آورديم. خداوند جواب رد بانها ميدهد. و مي فرمايد: اني لهم الذکري و قد جائهم رسول مبين يعني: امروز از کجا بياد



[ صفحه 1198]



آوردند که ايمان بياورند، با اينکه قبلا پيغمبري آشکار بنزد آنها آمد ثم تولوا عنه و فالوا معلم مجنون سپس از وي روي برتافتند و گفتند: وي چيزهائي را آموخته و ديوانه است. وقتي وحي بر پيغمبر رسيد و حضرتش از هيبت وحي الهي غش نمود، بيدينان گفتند: پيغمبر ديوانه است سپس علي بن ابراهيم اين آيه را ذکر ميکند: انا کاشفوا العذاب قليلا انکم عائدون [2] يعني اندکي از عذاب را برطرف ميکنيم. زيرا شما بقيامت عود خواهيد کرد. اگر يوم تاتي السماء بدخان مبين روز قيامت باشد نميفرمود: شما عود مي کنيد. زيرا بعد از آخرت و قيامت حالتي نيست که مردگان عود بان کنند. سپس علي بن ابراهيم ميگويد: يوم نبطش البطشه الکبري انا منتقمون [3] روزي که بازخواست بزرگ را از مردم مينمائيم ما انتقام از آنها مي گيريم، که البته اين انتقام و بازخواست در قيامت است. مولف: امين الدين طبرسي در ذيل آيه فوق فرموده است: وقتي قريش دعوت پيغمبر صلي الله عليه و آله را تکذيب نمودند حضرت هم آنها را نفرين کرد که مبتلا شوند به قحطي نظير قحطي زمان حضرت يوسف قريش هم با دعاي حضرت مبتلا به قحطي سختي شدند، بطوريکه از فرط گرسنگي ميان زمين و آسمان را بصورت دود ميديدند و از روي ناچاري مردار و استخوان ميخوردند. آنگاه متوسل به پيغمبر شدند، حضرت هم از خدا خواست که ناراحتي آنها را برطرف سازد. بعضي از دانشمندان گفته اند: دخان در اين آيه که ميفرمايد: آسمان با دود آشکاري ميايد از علائم پيش از قيامت است اين دود در گوشهاي کفار و منافقين فرو ميبرد، و از حرارت آن، سرهاي مردم مثل سر بريان خواهد شد افراد با ايمان هم از آن دود حالتي شبيه به زکام و سرماخوردگي پيدا ميکنند تمام زمين از حرارت آن مانند خانه اي ميشود که آتش در آن افروخته باشند و هيچ روزنه اي هم



[ صفحه 1199]



نداشته باشد، و اين حالت تا چهل روز خواهد ماند. [4] همچنين علي بن ابراهيم مي گويد: يوم تشقق الارض عنهم سراعا [5] روزي که زمين شکافته ميشود و آنها بسرعت سر از قبر درآورند، يعني در رجعت. نيز در تفسير از علي بن ابراهيم ميگويد: حتي اذا راوا ما يوعدون تا موقعي که ديدند آنچه را که بانها وعده داده شده، اين بينندگان قائم و اميرالمومنين در



[ صفحه 1200]



رجعت ميباشد. نيز در کتاب مزبور از ابوبصير از حضرت صادق عليه السلام روايت نموده که درباره آيه للاخره خير لک من الاولي يعني: اي پيغمبر رجعت براي تو از دنيا بهتر است، عرض کردم: و لسوف يعطيک ربک فترضي يعني چه؟ فرمود: خدا بزودي بهشت را بتو مي دهد تا خشنود گردي. شيخ طوسي بسند خود از فضل بن شاذان و او بسلسله سند از بريده اسلمي روايت مي کند که پيغمبر صلي الله عليه و آله در ضمن حديثي باميرالمومنين عليه السلام فرمود: يا علي خداوند در هفت جا تو را با من حاضر ميکند تا آنجا که فرمود: محل هفتم آنکه در وقتي که هيچکس نمانده باشد من و تو هستيم و نابودي احزاب بدست ماست [6] .


پاورقي

[1] سوره دخان آيه 9.

[2] سوره دخان آيه 14.

[3] سوره دخان آيه 15.

[4] بطوريکه خوانندگان ملاحظه مي کنند در اينجا دخان مبين يعني دود آشکار که در آسمان پيدا مي شود، مربوط بقيامت نيست. يا از علائم ظهور است و يا مقارن ظهور يا بعد از ظهور و هنگام رجعت پديد مي آيد.

اين آيه شريفه سابقا نيز در چند مورد از جمله در صفحه 970 گذشت که پيغمبر (ص) از دجال پرسيد چه چيزي در سينه براي تو پنهان کرده ام؟ گفت:‌دخ يعني دود سپس همين آيه را در تصديق او قرائت فرمود.

و نيز در صفحه 984 گذشت که حضرت امير (ع) فرمود: ده علامت است که پيش از قيامت بايد پديد آيد: آمدن سفياني، دجال، دابة‌الارض، قيام قائم... در اين جا نيز موضوع دخان مبين که در اين آيه آمده است به تفصيل تشريح شده است؛ اگر اين دود آشکار از علائم قيامت بود، که اجرام سماوي از مدارهاي خود خارج شده و جاذبه خورشيد تمام مي شود و اوضاع کرات بکلي دگرگون مي گردد،‌نيازي بشرح نداشت، ولي اينکه آنرا از علائم پيش از قيامت دانسته اند، و مخصوصا آنچه امين الدين طبرسي در شرح اين دخان مبين نقل کرده است بضميمه قرائن ديگر که در همين کتاب ضمن اخبار علائم ظهور گذشت؛ امکان اين حدس را بما مي دهد که اين دود آشکار انفجارات اتمي و تشعشعات آن دود جهنمي باشد؛ که از هم اکنون پيشبيني مي شود و بلوک شرق و غرب دنياي کمونيسم و سرمايه داري هر يک براي نابودي ديگري در جنگ سوم بکار برد، و کفار و منافقين را نابود سازد و مسلمانان و اهل ايمان که نوعا در خاور ميانه يعني نقاط دور از انفجارات اتمي قرار دارند هم از صدمات آن دود و تشعشعات و عذاب دردناک آن بي نصيب نمانند. والله اعلم!.

[5] سوره ق 44.

[6] يعني دسته بنديهائي که منشأ همه گونه گرفتاري بشري است؛ بکلي ريشه کن کرده، بساط آنرا برمي چينيم. دور نيست که در اين جا احزاب بمعني واقعي خود باشد، مانند حزب کمونيست و ساير احزاب کنوني بلوک شرق و غرب که همه در جهت ما ديگري و استعمار ملل و استثمار منافع افراد و اجتماعات ضعيف و اصول اخلاقي و انساني، مشترک هستند؛ در حقيقت امکان اين هست که احزاب کنوني و مشابه آن که در آينده بوجود مي آيد با همين قدرت و برنامه و مرامنامه ها که سياست و اقتصاد و سرنوشت ملتها و انسانها را قبضه کرده اند، توسعه و نفوذ زيادتري پيدا کند و موجب بدبختي بيشتر براي مردم بي پناه جهان گردد. و سرانجام پروردگار جهان همه آنها را بوسيله نماينده ي مقتدر خود: مهدي موعود جهان ارواحنا فداه نابود سازد.