بازگشت

علامات ظهور حضرت ولي عصر


علامات ظهور حضرت مانند آمدن سفياني و دجال و غير آنها و ذکر بعضي از علامات روز رستخيز

صدوق (ره) در کتاب امالي بسند خود از عبد الله بن سليمان که کتب آسماني را خوانده بود، نقل کرده که گفت: در انجيل خواندم... سپس اوصاف پيغمبر صلي الله عليه و آله را ذکر کرد تا آنجا که خداوند متعالي بحضرت عيسي فرمود: تو را بسوي خود بالا ميبرم و سپس در آخر الزمان فرود مياورم تا آنکه عجائب آن پيغمبر را از امت او ببيني و در مبارز با دجال ملعون آنها را ياري کني. من تو را در موقع نماز فرود مياورم تا با آنها نماز بگزاري. زيرا آنها امتي هستند که رحمت الهي بر آنها فرود ميايد. حميري در قرب الاسناد از محمد بن صدقه از امام جعفر صادق از پدرش امام محمد باقر عليهما السلام روايت کرده که. پيغمبر صلي الله عليه و آله فرمود: کيف بکم اذا فسد نسائکم و فسق شبانکم و لم تامروا بالمعروف و لم تنهوا عن المنکر چگونه خواهيد بود، زماني که زنان شما فاسد و جوانان شما فاسق شوند نه امر بمعروف کنيد و نه نهي از منکر نمائيد. عرض کردند: يا رسول الله آيا اينچنين خواهد شد؟ فرمود: آري از اين هم بدتر خواهد شد. چه حالي خواهيد داشت هنگاميکه امر بمنکر کنيد و نهي از معروف نمائيد؟ عرضکردند: يا رسول الله آيا چنين خواهد شد؟ فرمود: آري از اين هم بدتر ميشود. چگونه خواهيد بود در وقتيکه به بينيد کار خوب، زشت و کار زشت، خوب شمرده شود؟ نيز در قرب الاسناد از حنان بن سدير صيرفي روايت کرده اند که گفت: از حضرت



[ صفحه 945]



صادق عليه السلام درباره فرو رفتن بيابان سوال کردم که کدام بيابان است موقع خروج سفياني مردمي را در خود فرو ميبرد؟ فرمود: آنها در دوازده ميلي ذات الجيش [1] بزمين فرو ميروند. علي بن ابراهيم قمي [2] در تفسير خود از ابوالجارود روايت کرده که امام محمد باقر عليه السلام در تفسير آيه ان الله قادر علي ان ينزل عذابا من فوقکم يعني خداوند قادر است که عذابي از بالايتان، فرو فرستند، بوي فرمود: خداوند در آخر الزمان آياتي علاماتي را بتو نشان ميدهد که از جمله دابه الارض يعني جنبنده روي زمين و خروج دجال و آمدن عيسي بن مريم و طلوع آفتاب از مغرب است. و هم ابوالجارود از آن حضرت روايت کرده که در تفسير اين آيه قل هو القادر علي ان يبعثها بکم عذابا من فوقکم يعني: پيغمبر بگو خداوند قادر است که



[ صفحه 946]



عذابي از بالا بسوي شما بفرستد. فرمود: اين عذاب دجال و صداي آسماني است و بقيه آيه که ميگويد: و من تحت ارجلکم يعني: يا عذابي از زير پاي شما بفرستد، فرو رفتن در بيابان است او يلبسکم شيعا يعني يا شما را گروه هاي مختلف بهم ريزد، اختلافاتي است که در امور ديني پيدا ميشود و از يکديگر بدگوئي مينمايند و يذيق بعضکم باس بعض يعني: سختي بعضي از شما را ببعضي ديگر مي چشاند: اينست که بعضي از شما بعضي ديگر را بقتل برسانند و تمام اين عذابها در ميان اهل قبله بوقوع ميپوندد [3] نيز در قرب الاسناد از ابن اسباط [4] نقل ميکند که گفت بحضرت امام رضا عليه السلام عرضکردم: قربانت گردم ثعلبه بن ميمون از علي بن مغيره و او از زيد قمي زيد العمي از امام زين العابدين عليه السلام براي من نقل کرده که فرموده است: قائم ما در موسمي که مردم بحج ميروند قيام ميکند، امام رضا فرمود: آيا قائم بدون خروج سفياني قيام ميکند؟ قيام قائم ما از جانب خدا مسلم است و آمدن سفياني هم حتمي است و قائم طهور نميکند مگر بعد از خروج سفياني. عرضکردم: قربانت شوم آنچه فرمودي امسال واقع ميشود؟ فرمود: هر چه خداوند اراده کند خواهد شد. عرضکردم در سال بعد چطور؟ فرمود: خدا هر کاري را بخواهد مي کند.


پاورقي

[1] مجلي واقع ميان مکه و مدينه است و مقصود همان بيداء‌ است.

[2] علي بن ابراهيم قمي از بزرگان علما و محدثين شيعه است ابن نديم در فهرست مي نويسد: وي از علماء و فقهاء بود نجاشي مي گويد: علي بن ابراهيم در نقل حديث موثق و مورد اطمينان و اعتماد است کتاب تفسير او که همه جا در معني و تفسير آيات بروايات اهل بيت استناد جسته معروف است.

وي از بسياري از علما و محدثين نامي کسب علم و اخذ حديث نموده که از جمله اين چند تن مي باشند: پدرش ابراهيم بن هاشم؛ احمد بن محمد بن خالد، برقي، حسين بن سعيد اهوازي، ريان بن صلت. محمد بن ابي اسحاق خفاف، حسن بن موسي خشاب، و هم جماعتي از دانشمندان بزرگ ما از شاگردان او مي باشند مانند: حسين بن ابراهيم مکتب؛ حسين بن حمدان، علي بن بابويه،‌محمدو فرزندش جعفر ن محمد قولويه، محمدبن حسين صفار، علي بن محمد وراق، محمد بن علي ماجيلويه، احمد بن محمد علوي، حسن بن قاسم، احمد بن علي بن زياد، محمد بن موسي بن متوکل و محمد بن يعقوب کليني مولف کتاب بزرگ کافي.

[3] اهل قبله مسلمانان هستند. و در حقيقت مخاطب اين روايت و مشابه آن مسلمانان مي باشند که بر اثر نافرماني خداوند و اختلافاتي که در آخر الزمان و نزديکيهاي ظهور امام زمان در ميانشان پيدا مي شود، دچار اين گونه عذابها مي گردند.

[4] علي بن اسباط کوفي - اوثق ناس و اصدق ايشانست لکن فطحي مذهب بوده و ما بين او وثقه ي جليل علي بن مهزيار رضوان الله عليه رساله اي رد و بدل شده و علي بن مهزيار رساله ي کوچکي در رد او نوشته. شيخ کشي گفته که فائده نکرد و بر فطيحت وفات يافت. و نجاشي فرموده که رجوع کرد و از احاديث نيز ظاهر مي شود که او رجوع بمذهب حق کرده مانند عبد الله بن المغيره و عثمان بن عيسي و امثال ايشان تحفة الاحباب.