بازگشت

گفتاري از علامه کراجکي و ذکر معمرين از نظر تورات


کراجکي [1] رحمه الله عليه در کتاب کنز الفوائد مينويسد: تمام پيروان



[ صفحه 592]



اديان آسماني در اين عقيده متفقند که عمرهاي زياد و طول آن، امر جايزي است چنانکه تورات هم متضمن اين معني هست، و از اين حيث ميان يهود در گفته تورات اختلافي نيست. در تورات نوشته است که: حضرت آدم ابوالبشر نهصد و سي سال در جهان زيست شيث نهصد و دوازده سال، انوش نهصد و پنج سال، قينان نهصد و ده سال، مهلائيل هشتصد و نود و پنجسال، بود نهصد و شصت و دو سال، اخنوخ که همان ادريس پيغمبر است نهصد و شصت و پنجسال، لمک هفتصد و شصت و هفت سال، نوح نهصد و پنجاه سال سام ششصد سال، ارفخشاو چهار صد و نود هشت سال، شالخ چهار صد و نود و سه سال عابر هشتصد و هفتاد سال، فالغ دويست و نود و نه سال. ارغو دويست و شصت سال، ياحور صد و چهل و شش سال، تارخ صد و هشتاد سال. ابراهيم صد و هفتاد و پنجسال اسمعيل صد و سي و هفت سال، اسحاق صد و هشتاد سال. سپس کراجکي ميگويد: اين بود آنچه تورات ثبت کرده و نزد تمام يهود و نصارا مسلم است و خلافي نيست، دين مقدس اسلام هم متضمن اينگونه عمرهاي طولاني هست. ما هيچيک از علماي اسلام را نيافته ايم که عمرهاي طولاني را انکار کرده باشد بلکه همه اتفاق دارند که طول عمر امري جايز الوقوع است. سپس کراجکي جمعي از معمرين گذشته را نام برده و احوال و اشعار آنها را نقل ميکند. بخط شريف بزرگوار سيد رضي رضي الله عنه [2] حاشيه اي ديدم که بر تقويمي که بتاريخ يکشنبه پانزده محرم سال 381 جمع آوري کرده نوشته بود: براي وي نقل کرده اند که پيرمردي در شام بوده که سنش از صد و چهل سال تجاوز کرده بود. من سوار شده نزد وي رفتم و او را با خود آورده و نزديک خانه ام در محله کرخ جاي دادم. و مردي اعجوبه بود. او امام حسن عسکري عليه السلام را ديده بود و اوصاف آن حضرت را نقل ميکرد و نظير اين عجائب بسيار ديده بود. مولف: باب اخبار معمرين تا اينجا پايان مييابد علت اينکه اين باب را با



[ صفحه 593]



اين که کم فائده است طولاني گردانيدم اين است که خواستم مانند علماي گذشته عمل کرده باشم تا نگويند اين کتاب از فوائدي که در اين باب آورده اند، خالي است. [3] .



[ صفحه 594]




پاورقي

[1] فقيه نامي و دانشمند بزرگوار: ابوالفتح محمد بن علي بن عثمان کراجکي متوفي بسال 449 هجري از شاگردان شيخ مفيد و سيد مرتضي است، در شخصيت اين بزرگ مرد عالم تشيع اين بس که شهيد اول از وي به علامه تعبير نموده با اين که علامه ي حلي را فاضل مي خواند!‌علامه ي مجلسي در مقدمه بحار مي نويسد: کراجکي از بزرگان علما و فقها و متکلمين است. تمام دانشمندان صاحب اجازه بوي استناد مي جويند. کتاب کنز الفوائد تاليف وي از کتابهاي مشهوري است که غالب دانشمندان بعد از وي؛ از آن استفاده برده اند. ساير کتابهايش نيز در نهايت اتقان است. شيخ منتجب الدين در فهرست مي نويسد: شيخ عالم موثق ابو الفتح محمد بن علي کراجکي فقيه شيعه است...

بايد دانست که بحث کراجکي راجع بامام زمان در کتاب کوچکي پيوست کنز الفوائد است بنام البرهان علي صحة طول عمر الامام صاحب الزمان؟.

[2] رجوع کنيد به صفحه 345.

[3] بطوريکه در خلال اين باب از نظر خوانندگان گذشت دانشمندان بزرگ شيعه: شيخ صدوق، سيد مرتضي، ابو الفتح کراجکي، شيخ طوسي، و خود علامه ي مجلسي اعلي الله مقامهم سر گذشت اشخاص طويل العمر و اعمار طولاني آنها را اغلب از منابع غير شيعه نقل کرده اند.

شکي نيست که بهمه ي آنها نمي توان اطمينان پيدا کرد و مانند ساير موضوعات تاريخي، بخصوص آنها که مربوط بقبل از اسلام است، در نقل و ضبط آن تغييراتي روي داده و در مقدار عمرها حدس و تخمين و مبالغه هم دخالت داشته است

نکته ي جالب توجه اين است که در زمان تاليف کمال الدين شيخ صدوق متوفي بسال 381 هجري که قسمت عمده ي اين باب از آن نقل شده، سن حضرت قائم (ع) که در سال 255 متولد شده در حدود 130 سال بيشتر نبوده و اين مقدار عمر اندک، همان موقع نيز دستاويز دشمنان شيعه بوده؛ و صدوق ناگزير شده با نقل سرگذشت اشخاص معمر اشکال و استبعاد مخالفين شيعه را پاسخ دهد!

براي تفصيل و توضيح بيشتر رجوع کنيد به مقدمه کتاب در بحث ما راجع به طول عمر امام زمان ارواحنا فداه.

ضمنا براي تکميل باب معمرين قسمت ديگري از آنها را که در کتاب المعمرون ابو حاتم سيستاني ذکر شده و وعده داديم بطور فهرست در زير مي آوريم.

اين افراد و بعضي ديگر که در اصل کتاب از آنها نام برديم، در کتاب معمرون ابو حاتم با اجمال و تفصيل شناخته شده اند.

کهس بن شعيب دوسي 140 سال

سويد بن خذاق بن عبد القيس دوسي 200 سال

مجمع بن هلال بن مالک 119 سال

عمرو بن ثعلبه 200 سال

انس بن مدرک خثعمي د رجاهليت بزرگ خثعم و دلاور آنها بود. اسلام را درک کرد و مسلمان شد 150 سال

ذو جدن حميري 300 سال

عبد الله بن سبيع حميري 150 سال

عدي بن وداع ازدي اسلام آورد و به جنگ کفار رفت 300 سال

عامرة‌بن حوسن 200 سال

عباد بن انف الکلب صيداوي 120 سال

فالج بن خلاوة 180 سال

بحر بن حارث بن امري ء القيس بن زهير بن جناب کلبي 150 سال

يزيد بن جابر 150 سال

جليلة بن کعب 190 سال

کعب بن ردائه 170 سال

حارثة بن مرة 150 سال

ربيعة بن عبد الله بجلي 190 سال

حارث بن حبيب باهلي 160 سال

عمر بن مسيح طائي 150 سال

جرنفش بن عبده 130 سال

مسعود بن مصاد 140 سال

عوف بن سبيع 180 سال

عامر بن تغلب 520 سال

حارثة بن صخر بن مالک اسلام را درک کرد و مسلمان نشد ولي پسرش جناب حارثه بمدينه رفت و اسلام آورد. 180 سال

همام بن رياح 180 سال

اسيد بن اوس تميمي 190 سال

ابيرد بن معذر رياحي 120 سال

کبير بن ربيعة - مسلمان شد 130 سال

نمر بن تولب بن اقيش 200 سال

زهير بن مرخه 170 سال

ربيعة بن عدوان 170 سال

زهير بن ربيعة 120 سال

ثوب بن تلده ي اسدي 220 سال

خثابة بن کعب عبشمي 140 سال

امد بن ابد 360 سال.