بازگشت

يادآوري چند نکته


1. گرچه پديدار شدن نداي آسماني، به گونه معجزه، مانعي ندارد، ولي تحقق آن به طور طبيعي هم، امکان دارد و لزومي ندارد که آن را پيچيده و حمل بر معجزه کنيم در عصر صدور اين روايات، پيش بيني چنين حوادثي، فوق العاده، عجيب و تحقق عادي آن غير ممکن مي نموده، ولي در جهان امروز، واقع شدن چنين پديده اي امري بسيار طبيعي و عادي است. با استفاده از ماهواره ها و ابزارهاي پيشرفته صوتي و تصويري فرستنده هاي قوي و مدرن تلويزيوني، راديويي و وسايل و ابزار پيشرفته تري که امکان دارد در آينده به کار گرفته شود. به آساني و همزمان، مي توان فرياد حق را به گوش همه جهانيان رساند.

بر اين اساس، منظور از جبرئيل که در برخي از روايات آمده سخن گوي حق و مراد از شيطان سخن گوي باطل است. امروز، استکبار جهاني، با استفاده از همين ابزار، در گمراهي مردم و ادامه سلطه خويش بهره مي برد و سرسختانه مردم را به حمايت از باطل دعوت مي کند.

اين که در روايات از دعوت به حق، تعبير به (صداي آسماني) و از دعوت به باطل تعبير به (صداي زميني) شده است، ظاهراً کنايه از بزرگي و عظمت و سيادت جبهه حق است، در مقابل جبهه باطل که حقير و پست و زميني است. در هر صورت، وقوع چنين پديده اي، در زمان ما، چه رسد به زمانهاي آينده، امري بسيار عادي و طبيعي است و نيازي به توجيه آن و حمل کردن آن بر معجزه نيست.

2. بر فرض که پديدار شدن اين نشانه را به گونه معجزه بدانيم،مسلم، محدود به همان نداي حق و دعوت به حمايت از امام (ع) است، نه صداي شيطان، که مردم را به باطل فرا مي خواند. زيرا اگر صداي شيطان، معجزه آسا، به گوش جهانيان برسد، با هدف اصلي معجزه، که اقامه حجت براي تأييد و تقويت حق است، سازگاري ندارد و امکان ندارد معجزه براي تقويت باطل صورت گيرد، اين که در برخي روايات آمده (نداي به باطل) براي ماثابت نيست و دليلي بر آن نداريم.

3. در برخي روايات، سخن از (نداء) در کنار کعبه به ميان آمده است، از جمله، امام صادق مي فرمايد:

(کأني بالقائم يوم عاشورا يوم السبت قائماً بين الرکن والمقام، بين يديه جبرئيل (ع) ينادي البيعة للّه...). [1] .

گويا مي بينيم که حضرت قائم (ع)، در روز شنبه، عاشورا، هنگام ظهر، بين رکن و مقام، در کنار کعبه ايستاده است و در پيش او، جبرئيل صدا مي زند: بيعت براي خداست....

گويا اين (نداء) غير از نداي آسماني و صيحه است که به عنوان نشانه ظهور بيان شده، زيرا اين (نداء)، در زمين و پس از ظهور است و (نداء) در آسمان و در آغاز روز صورت مي گيرد ولي احتمال هم دارد که همان صداي آسماني که به گوش همه جهانيان مي رسد، توسط سخن گوي حق، جبرئيل از کنار کعبه بلند شود و با وسايل پيشرفته، در همه جهان شنيده شود. و (هنگام ظهر) نيز منافاتي با روايات قبل ندارد، زيرا امکان دارد، در وقت هاي مختلف اين دعوت تکرار شود.


پاورقي

[1] (کتاب الغيبة)، شيخ طوسي 453؛ (منتخب الأثر) 464.